Mire ügyeljünk a pálma teleltetése során?

Mire ügyeljünk a pálma teleltetése során?

Agrofórum Online

Ha több tényezőt szem előtt tartunk, sikeresen védhetjük meg növényeinket a téli körülmények viszontagságaitól.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos   

Kedves Kérdező!

A különböző pálmafajok Magyarországon nem őshonosak, legtöbbjük a trópusi és szubtrópusi éghajlaton honos. Ennek ellenére, ha több tényezőt szem előtt tartunk, sikeresen védhetjük meg növényeinket a téli körülmények viszontagságaitól.

A télállónak mondható fajok, akár a -16 és -18Cº-os hideget is kibírják, de a mi éghajlatunkon mindenképpen, elővigyázatosság céljából felkészítést igényelnek a téli hónapokra. A nagyon fiatal pálmákat lehetőleg ne ültessük ki, tartsuk konténerben, amíg a 3-4 éves kort el nem érik. Teleltetésükre fagymentes helyet keressünk, mérséklet öntözés mellett, majd a fagyok elmúltával, tavasszal, szoktassuk újra a kinti körülményekhez.

A pálmák a fügéhez hasonlóan a déli, meleg fekvésű területeken érzik jól magukat. Ültetésükhöz olyan helyet válasszunk, ami napos és szélvédett. A városi klíma, de egy belső udvar, a ház déli oldala is ideális számukra. A téli fűtés hatására az épületfal közelében elhelyezett növények eleve magasabb hőmérsékleten telelhetnek át. Kerüljük az erősen szeles vidékre való ültetését, vagy védjük növényeinket örökzöldekből létrehozott szélfogó sövénnyel.

A pálmák teljes begyökeresedése, kiültetésük után akár 2-3 évig is eltarthat, ezért főként ebben az időszakban elengedhetetlen fokozott védelmük a téli időszakra. Az idősebb egyedeknél a tenyészőcsúcsot, vagyis a növény központi, ún. szívrügyét kell védeni a téli csapadéktól. A törzsbe szivárgó csapadék megfagyva repedést, enyhe időjárás esetében pedig gombás betegségek kialakulását okozza. A tél közeledtével tehát, a pálma leveleit szorosan kötözzük össze és a törzzsel együtt tekerjük be jól szellőző szigetelőanyaggal pl. téli szövettel. Vigyázzunk arra, hogy milyen takaróanyagot választunk, ugyanis a magas páratartalom kedvez a gombás megbetegedéseknek. A pálma tövi részét is védjük, legalább 10-cm vastagságban elhelyezett fenyőkéreggel, mulccsal.

A téli fagyállóságot nagymértékben befolyásolja a tápanyagok, főként a kálium megfelelő utánpótlása is. A pálmák takarójának felhelyezése előtt és levétele után, a gombás betegségek elleni rezes permetezéssel sokat tehetünk a lomb egészségének megőrzése érdekekében.

Mikor tehetjük ki a leandereket tavasszal a kertbe?

2020. március 12. 04:36

Sz. Balázsné kérdése: Lassan itt a jó idő, mikor tegyem ki leandereimet a kertbe? Hogyan ápoljam?

Kint hagyhatjuk télre a leandereket?

2024. február 5. 04:36

Kint hagyhatom-e télre a leandereket? Áttelelnek-e a szabadban, fagynak kitett helyen? Ellentétes tanácsokat kaptam, nem tudom melyik az igaz.

Mit tehetek a fagyban kinn maradt citromfával?

2023. április 5. 04:36

Kinn maradt a fagyban a citromfám az elmúlt napokban. Mit tegyek vele? Levágjam az elhalt leveleket, visszametsszem a koronáját?

Mire figyeljünk, ha nemes babért szeretnénk ültetni a kertünkbe?

2024. május 13. 06:40

Szeretnék egy nemes babért ültetni a kertembe. Mire ügyeljek? Kell teleltetnem is?