Mire ügyeljünk a permetlé készítése során?

Mire ügyeljünk a permetlé készítése során?

Agrofórum Online

A permetezést minden esetben szélcsendes és száraz időben, a nyár folyamán lehetőleg reggel vagy esete 25°C-os hőmérséklet alatt végezzük el.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A növényvédő szeres kezelést mindig indokolt esetben, a kártevő vagy a kórokozó megfelelő azonosítását követően végezzük el. A kiválasztott készítmény legyen a károsító ellen hatékony, valamint a védendő kultúrában engedélyezett! Amennyiben a kárkép beazonosításával és a készítmény kiválasztásával is problémába ütköznénk, kérjük ki szaktanácsadók, szaküzleti dolgozók véleményét.

A készítmény beszerzése után nincs is más dolgunk, mint a kezelés előkészítése és elvégzése. A permetezést minden esetben szélcsendes és száraz időben, a nyár folyamán lehetőleg reggel vagy esete 25°C-os hőmérséklet alatt végezzük el. A felhasznált víz hőfoka is meghatározó, 15-20°C között az optimális. A folyékony készítmények kimérésére fecskendőt vagy mérőpoharat, a por alakúak esetében pedig konyhamérleget használjunk, mely eszközöket ezután másra már nem, csak a növényvédő szerek kimérésére alkalmazunk. Többféle készítmény egy időben történő kijuttatatása előtt mindig olvassuk el a gyártói előírást keverhetőségükről, de egyszerre háromnál több készítményt soha ne keverjünk! Általános érvényű, hogy először a lassabban oldódó por alakú, majd a folyékony kiszerelésű vegyszereket tegyük a vízbe. Sok esetben a lombtrágyázás, tápanyag-utánpótlás is a növényvédelmi kezeléssel egy mentben történik, mely szereket célszerű a legvégén belekevernünk. További fontos tudnivaló, hogy gyomirtó szert gomba-, illetve rovarölő készítménnyel soha nem keverünk!

A megfelelő hatékonyságot csak az előírásban megadott dózis használata esetében érhetünk el. A szabadforgalmú készítmények között már 10 liter vízhez adagolandó pár grammos kiszerelések is kaphatók. A 0,1 %-os töménységben használatos készítmények esetében pedig 1 liter vízhez 1 gramm vagy 1 ml növényvédő szert kell adagolnunk, így, ha szükséges kevesebb mennyiséget is előállíthatunk. A szerekből törzsoldatot is készíthetünk, ezzel könnyítve meg a készítmények oldódását. Kisebb mennyiségű vízbe előre keverjük be a növényvédő szert, majd szűrőn keresztül töltsük bele permetezőnkbe. A permetezőbe pótoljuk a még szükséges mennyiségű vizet és addig keverjük, még oldatunk homogén nem lesz. A bekevert permetlevet egy napnál tovább sose tároljuk és minél hamarabb használjuk fel. A permetezéshez és az előkészítéshez is alkalmazzuk az előírásnak megfelelő védőruházatot!

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

A DirectInject közvetlen befecskendezés ezüstérmet hozott az AMAZONE számára

2021. december 17. 07:36

A DirectInject segítségével individuálisan reagálhat a kultúrnövény igényeire, és megtakarítható a növényvédő szerek és a szántóföldi permetezőgép további menetének költsége.

Kis mennyiségű permetlé bekeverése háztáji permetezéshez

2023. március 26. 11:36

A házikerti növényvédő szeres kezelésekhez is át kell tanulmányoznunk a készítmény engedélyokiratát, hogy megtudjuk, mekkora mennyiségben kell alkalmaznunk a növényvédő szert. Ezután kezdődik a megfelelő mennyiség előkészítése és a bekeverés.

Na habozzon! – Válassza az eredetit – Reglone Air

2019. június 18. 10:23

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő hibrid kiválasztása, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.