Mit jelent a tél alá vetés? Milyen zöldségfajok esetében alkalmazzák?

Mit jelent a tél alá vetés? Milyen zöldségfajok esetében alkalmazzák?

Agrofórum Online

Hazánkban a tél alá vetés jelentősége meglehetősen kicsi, főként kisüzemi körülmények között alkalmazott eljárás, ezért sokak számára ismeretlen lehet ez a kifejezés.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos   

Kedves Érdeklődő!

Hazánkban a tél alá vetés jelentősége meglehetősen kicsi, főként kisüzemi körülmények között alkalmazott eljárás, ezért sokak számára ismeretlen lehet ez a kifejezés. A tél alá vetés elnevezés a vetés elvégzésének időpontjából származik, ugyanis az ősz utolsó szakaszában történik e folyamat, november vége és december eleje között. Késő őszi vetés a hidegtűrő zöldségfajok esetében alkalmazható, mint pl. a borsó, hagyma, fejes saláta, mák, petrezselyem, sárgarépa és a spenót. A dísznövények közül is vannak fajok, pl. a körömvirág és a levendula, mely vetésével is próbálkozhatunk ebben az időszakban. Ezen fajok vetésére általában a többek által ismeretes időszakban, február végén, március elején szokott sor kerülni. A tél alá vetésnek több előnye és hátránya is van, ezáltal meglehetősen vitatott, hogy ez az időszak megfelel e a zöldségfélék szaporításának szempontjából.

Az ősz végén elvégzett vetés egyik előnye, hogy a talajviszonyok ebben az időszakban alkalmasabbak a magágy elkészítésére. A munkafolyamat elvégzése sem a tavaszi csúcsra esik, hanem a kerti munkák szempontjából kevesebb teendővel terhelt őszvégi időszakban. A legnagyobb előnye a tél alá vetett növényeknek, hogy a tavaszi vetéssel szemben kb. 2-3 héttel hamarabb szedhető termésük. A magvetés időpontjának hátránya a téli időjárás kiszámíthatatlanságából származó bizonytalanság. A tél folyamán bekövetkező felmelegedés hatására ugyanis a talaj is felmelegedhet, melyben a magok csírázásnak indulhatnak, majd egy újabb fagy hatására el is pusztulnak.

A tél alá vetés rizikója, hogy a téli időjárás miatt nem biztos, hogy minden mag kikel majd, és az is előfordulhat, hogy a veszteség nagyobb arányú lesz. Nagyon fontos továbbá, hogy a vetést se siessük el, mindenképp várjuk meg, még a hőmérséklet 2-3 fok körülire lehűl (a magok ezen a hőmérsékleten már nem indulnak csírázásnak), de a talaj még nem fagyott meg. Az így elvetett magok kora tavasszal indulnak fejlődésnek, akkor, amikor egyébként a talaj állaga és hőmérséklete miatt még nem lehetne vetni.

A zöldségfélék tél alá vetéséről

2017. november 10. 09:07

Fontos szabály, hogy nem szabad vele ősszel sietni, meg kell várni, amíg a levegő 2-3 oC alá hűl, de a talaj még nem fagyos.