Mit tehetünk a zölden maradt paradicsomokkal?

Agrofórum Online

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Mennyi idő alatt pirosodik be, ha leszedem?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Októberben, a paradicsom tövein maradt zöld termések, fény, illetve kellő hőmérséklet hiányában már valószínűleg nem fognak tudni beérni. Aki szeretné hasznosítani az éretlen bogyókat, annak még a fagy beköszönte előtt érdemes a leszedéséről gondoskodnia. A zöld paradicsomok további érlelésével fogyasztásra alkalmas terméseket kapunk, de a zöld paradicsomtermések ugyancsak felhasználhatók, pl. savanyúság elkészítése céljából. 

Fontos, hogy a leszedést még azelőtt elvégezzük, hogy a termések megfagynának, ez ugyanis felrepedésükhöz, továbbérleléshez való alkalmatlanságukhoz vezetne. A zöld terméseket is válogassuk át, hiszen ebben az időszakban a bogyók már gyakran sérülnek. Csak olyan bogyókat tartsunk meg, melyek épek és egészségesek, sem kártevők, sem pedig kórokozók nem fertőzték meg! Színezet szerint is kiválogathatjuk a terméseket, a színesedők fognak leghamarabb fogyaszthatóvá válni, míg a teljesen zöld színűek beérése tart a legtovább. A terméseket szellősen helyezzük el papírdobozban, faládában, vagy újságpapírral bélelt ládában, fontos, hogy szellőzésük így biztosítható legyen.

A zöld paradicsomok érésének időtartama továbbá attól függ, milyen hőmérsékleten tartjuk azokat az elkövetkezendő időszakban. Akár egy részük magasabb, míg másik részük alacsonyabb hőmérsékleten is tartható, így fogyaszthatóságuk nem egyszerre következik majd be. A 20 fok körüli hőmérséklet kb. két hetes érési folyamatot biztosít, míg ennél hidegebben, 10 fokon való tartásával akár egy hónap is lehet a termések beérésének időtartama. Az érés ideje a hőmérséklet alacsonyan való tartásával jól korlátozható, viszont az érés gyorsítása nemcsak a hőmérséklet emelésével, hanem pl. banán vagy alma, a termések közelébe való elhelyezésével ugyancsak elősegíthető.

A tárolás, utóérlelés folyamán, akárcsak a többi zöldségnövény esetében, fontos, hogy időnkénti kiválogatásukról is gondoskodjunk, így akadályozzuk meg a nagyobb mennyiségű termésromlást. Azt is jobb, ha tudjuk, hogy bár a paradicsomok zölden leszedve is pirosra érnek idővel, viszont ízük elmarad azon társaikétól, melyeket pirosan szüreteltünk le töveinkről. 

Kiemelt kép: Pixabay

Miért nem válik pirossá a paradicsomom? 7 lehetséges ok

2023. augusztus 31. 15:40

Sok kertész bajlódik azzal, hogy az elvetett paradicsomja, vagy a nagy gondossággal felnevelt palántáin termő paradicsomok egyszerűen nem lesznek kellően pirosak – olyanok, mint a boltban kapható társaik.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Hogyan fogjunk magot a kertben?

2024. augusztus 19. 05:40

A kerti növényekből való vetőmaggyűjtés nagyszerű módja annak, hogy fenntarthatóan és költséghatékonyan termesszük a növényeinket. Íme pár ötlet magfogáshoz!

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!