Címke: Paradicsom

paradicsom

A paradicsom (Lycopersicon esculentum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. század folyamán került át Európába. A paradicsom a legnépszerűbb zöldségnövények egyike a világon, az üzemi termesztésben éppúgy megtalálható, mint a házikertekben. Hazánkban 2197 hektáron termesztették 2017-ben, ekkor a termésátlag 78,65 t/ha volt (KSH). A felhasználás célját figyelembe véve étkezési, ipari, házikerti és hajtatási célú paradicsomfajtákat különíthetünk el. A korai szabadföldi termesztéshez február közepétől március elejéig lehet vetni növényházban szaporítóládába vagy fűtött fóliasátorban kialakított ágyásokba. A palántákat április közepétől lehet kiültetni, az érés kezdete június közepétől várható. Főbb kórokozói, kártevői: dohánymozaik vírus, fuzárium, foltos hervadás vírus, paradicsom páfránylevelűség vírus, paradicsom xantomonász, fitoftóra (paradicsomvész), rizoktóniás palántadőlés, alternária, botrítisz, gyökérgubacs-fonálférgek, üvegházi molytetű, paradicsom-aknázólégy, levéltetvek. A paradicsomot nyers fogyasztásra, konzerválásra, aszalásra egyaránt termesztik. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Kapcsolódó címkék

zöldségzöldségtermesztéskukoricazöldségzöldség-gyümölcszöldséghibridhajtatott zöldségzöldségfélékZöldségkülönlegességfagyasztott zöldségzöldség áraprimőr zöldségzöldséghajtatásszezonális zöldségkertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítésekertészeti támogatásZsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák EgyesületeV. Kertészeti Konferenciakertészeti központkertészeti kultúrapaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikazöldpaprikakaliforniai paprikaétkezési paprikagombapaprikáspaprika csúcsrothadáspaprikafélékcsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmatburgonyaBurgonyakutatási Központburgonyabogársajt burgonyaédesburgonyavetőburgonyaburgonya baktériumos gyűrűs rothadásaburgonyavésztarlóburgonyaOrszágos Burgonyaszövetség és Terméktanácsburgonya levélsodróOrszágos Burgonya Szövetség és Terméktanácsburgonyatermesztésburgonya fuzáriumos gumórothadásburgonyatermésVallon Burgonya-termelők EgyesületeÚjburgonyaFoszlós héjú burgonyaBurgonyamolyKorai burgonyaburgonyafajta
Szaktanácsadás

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21.

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Szaktanácsadás

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

2024. június 10.

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Annyira megdrágultak a zöldségek és gyümölcsök, hogy ez lassan véget vet a pazarlásnak

2024. május 31.

A magyar vásárlók is egyre tudatosabbak, és nem csak az árra, hanem a megvásárolt mennyiségre is nagyon ügyelnek.

Szakcikkek / Zöldség

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

2024. május 31.

Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni.

Blog / Ház, táj

A Magyar Paradicsom Napja

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

Szakcikkek / Zöldség

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23.

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8.

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Szaktanácsadás

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4.

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28.

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.