Szeretném kérdezni, hogy az általam beküldött képek alapján a fiatal Golden almafán látható termésnek mi lehet a baja? Lisztharmat és varasodás ellen rendszeresen permetezem, ennek ellenére lépett fel ez a betegség.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A sárga héjú Golden delicious almafajta héján gyakran észlelhetők a beküldött képen látható barna színű, hálózatos parás elváltozások. Sokan úgy tudják, hogy az ilyen héj a fajtára jellemző tulajdonság. Az alma héjának parásodása felszínes, a húsára nem terjed ki, az alma ízét és tárolhatóságát nem befolyásolja, mondhatni szépséghiba.
Valójában ezek a barna, felszínes foltok, melyek gyakran vonalas formában keletkeznek, a héj bőrszövete hámsejtjeinek sérülései, melyeken sebzáró szövet fejlődik, elparásodik, lezárja a parányi sebzéseket.
Fizikai, kémiai és biológiai tényezők is állhatnak a háttérben
Számos fizikai vagy biológiai stressztényező okozhat ilyen és hasonló elváltozást, mint például fagy vagy hideg hőmérséklet, eső vagy magas páratartalom, erős napfény, valamint kémiai perzselések. Kiválthatják külső tényezők is, például a bőrszövet horzsolása és kórokozók is, például a lisztharmat-gomba fertőzése Jonathan almán. De kémiai anyagok is okozhatják a problémát, mint a felületaktív anyagok, réz-, cinktartalmú lombtrágyák, és bizonyos növényvédő szerek: például kén- és réztartalmúak egyaránt.
Időjárási körülmények
Kedvezőtlen időjárási – fagy/hideg vagy nedves/párás – körülmények közvetlenül segíthetik a parásodást, gyakran kölcsönhatásba lépnek más okozati tényezőkkel.
A gyümölcsnövekedés ingadozását okozó időjárási viszonyok szintén befolyásolják az almatermések érzékenységét. A hűvös, borús időjárás fogékonyabbá teheti a gyümölcsöket a bőrelváltozásokra, hiszen vékonyabb és lazább sejtes bőrszövet fejlődik, ami kevésbé ellenálló a külső hatásoknak. Különösen veszélyes lehet, ha ezek a körülmények a gyors termésnövekedés idején állnak fenn. Az aszályos, száraz időjárás a bőrszövetet ellenállóbbá teszi az időjárási stresszes hatásokkal szemben.
A kémiai eredetű perzselési sérülések általában súlyosabbak magas hőmérséklet esetén, erre például a kéntartalmú szerek felhasználásánál ajánlott figyelni, a forgalmazók felhívják a figyelmet ennek elkerülésére. 25 °C feletti hőmérsékletnél és napsütésben kerülni kell ezen szerek alkalmazását.
Az alma héjának időjárás okozta parásodása a termésfejlődés első 40 napjában gyakori, erre az időszakra esik a gyümölcsök igen gyors növekedése, „hízása”, a héj rugalmassága, tágulási képessége lecsökken. Később, az idősebb gyümölcs már vastagabb héjú és kevésbé érzékeny a perzselést okozó gombaölő szerekre, de perzselés érésig is előfordulhat.
Permetezés idejének helyes megválasztása
Érdemes végiggondolnia a permetezési gyakorlatát, és a kén és réz hatóanyagú szereket az almagyümölcsök növekedésének második felében, június végétől alkalmazni! Míg tavasszal a felszívódó hatású, szintetikus gombaölő szereket javaslom permetezésre.
Kiemelt kép: a kérdező felvétele