Mitől barnult meg a vásárolt almák húsa?

Agrofórum Online

Miért barnul meg az alma húsa? Vásárolt almáim húsa rövid időn belül megbarnult, ehetetlenné vált. Mitől alakult ez ki, talán rossz helyen tároltam?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek húsbarnulását több tényező is okozhatja, melyek közül számos tényező, még a termesztés során lehetett hatással a fákra. A kórokozók és kártevők általi fertőzés nemcsak a húsbarnulásban, hanem külső jelekben, mint pl. rágcsálék, rothadás is megmutatkozhat a terméseken. Ezek hiányában általában valamely abiotikus, környezeti körülmény nem megfelelő alakulására kell gondolnunk, mely a tünet kialakulását okozta. A húsbarnulás továbbá gyakrabban fordul elő az olyan gyümölcsökben, melyek nagyobb mérettel rendelkeznek.

Az időjárási tényezők közül a virágzáskori hűvösebb, valamint a szüretet megelőző melegebb hőmérséklet járulnak hozzá a nem kívánt tünetek kialakulásához. A harmonikus tápanyagellátásnak ugyancsak nagy szerepe van benne, hogy a termések minősége még a szüret után is sokáig megőrizhető legyen. Nagy szerepe van a kalciumellátásnak a gyümölcsök minőségére, hiszen ennek hiánya a terméseken többféle módon is meg tud mutatkozni. A kalcium elégtelen ellátása miatt a termések szövetei nem lesznek kellően szilárdak, így idővel megpuhulnak és meg is barnulnak. A kalcium hiánya miatt gyakran képződnek a terméseken úgynevezett keserűfoltok is, melyek a gyümölcs húsában és héján is létrejöhetnek. A foltok általában a bibeponti résztől indulnak, mely miatt a gyümölcsök rossz ízűvé, fogyaszthatatlanná is válnak.

Kiemelt szerepe van továbbá a húsbarnulás megelőzésében annak is, hogy a szüretet a megfelelő időpontban végezzük el. Számos almafajtát termesztenek hazánkban, melyek közül az optimális érettségük meghatározása, így azok időben történő szürete, majd későbbi eltarthatósága is nagy gyakorlatot igényel.

A termések fogyaszthatóságának, minőségének megtartása nagymértékben függ attól is, milyen körülmények között tároljuk azokat otthoni körülmények között. Az alma esetében a tárolóhelyének hőmérséklete kb. 2-4 fok között lenne az ideális, mely feltételek mellett terméseinek agyagcseréje le tud lassulni. Ennél jóval melegebben, pl. szobahőmérsékleten a termések érési folyamata felgyorsul, így akár húsuk rövid időn belül meg tud barnulni, hiszen utóérésük is gyorsabb ütemben végbemegy.

Kiemelt kép: Pixabay

A 2022-es német almatermés 10%-kal haladja meg az elmúlt tíz év átlagát

2023. január 10. 08:03

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) betakarítási eredményeiből kiderült, hogy 2022-ben mintegy 1,1 millió tonna almát takarítottak be.

Csökkent az európai almakészlet

2020. január 15. 09:02

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Most veszélyeztet a bimbólikasztó bogár

2025. április 13. 08:10

Az almaültetvények elfeledett kártevője ismét felbukkant – korai felismerés és célzott védekezés szükséges.