Mitől barnult meg a vásárolt almák húsa?

Agrofórum Online

Miért barnul meg az alma húsa? Vásárolt almáim húsa rövid időn belül megbarnult, ehetetlenné vált. Mitől alakult ez ki, talán rossz helyen tároltam?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek húsbarnulását több tényező is okozhatja, melyek közül számos tényező, még a termesztés során lehetett hatással a fákra. A kórokozók és kártevők általi fertőzés nemcsak a húsbarnulásban, hanem külső jelekben, mint pl. rágcsálék, rothadás is megmutatkozhat a terméseken. Ezek hiányában általában valamely abiotikus, környezeti körülmény nem megfelelő alakulására kell gondolnunk, mely a tünet kialakulását okozta. A húsbarnulás továbbá gyakrabban fordul elő az olyan gyümölcsökben, melyek nagyobb mérettel rendelkeznek.

Az időjárási tényezők közül a virágzáskori hűvösebb, valamint a szüretet megelőző melegebb hőmérséklet járulnak hozzá a nem kívánt tünetek kialakulásához. A harmonikus tápanyagellátásnak ugyancsak nagy szerepe van benne, hogy a termések minősége még a szüret után is sokáig megőrizhető legyen. Nagy szerepe van a kalciumellátásnak a gyümölcsök minőségére, hiszen ennek hiánya a terméseken többféle módon is meg tud mutatkozni. A kalcium elégtelen ellátása miatt a termések szövetei nem lesznek kellően szilárdak, így idővel megpuhulnak és meg is barnulnak. A kalcium hiánya miatt gyakran képződnek a terméseken úgynevezett keserűfoltok is, melyek a gyümölcs húsában és héján is létrejöhetnek. A foltok általában a bibeponti résztől indulnak, mely miatt a gyümölcsök rossz ízűvé, fogyaszthatatlanná is válnak.

Kiemelt szerepe van továbbá a húsbarnulás megelőzésében annak is, hogy a szüretet a megfelelő időpontban végezzük el. Számos almafajtát termesztenek hazánkban, melyek közül az optimális érettségük meghatározása, így azok időben történő szürete, majd későbbi eltarthatósága is nagy gyakorlatot igényel.

A termések fogyaszthatóságának, minőségének megtartása nagymértékben függ attól is, milyen körülmények között tároljuk azokat otthoni körülmények között. Az alma esetében a tárolóhelyének hőmérséklete kb. 2-4 fok között lenne az ideális, mely feltételek mellett terméseinek agyagcseréje le tud lassulni. Ennél jóval melegebben, pl. szobahőmérsékleten a termések érési folyamata felgyorsul, így akár húsuk rövid időn belül meg tud barnulni, hiszen utóérésük is gyorsabb ütemben végbemegy.

Kiemelt kép: Pixabay

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Több ezer tonna eladatlan almával nem tudnak mit kezdeni a szabolcsi termelők

2019. március 18. 12:17

Eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza meg.

Mivel és mikor permetezzem az almafákat, hogy ne legyen kukacos a termés?

2023. augusztus 28. 04:36

Kertemben az almák gyakran kukacosak és moníliás rothadás is felüti a fejét a terméseken, évente ismétlődik ez a probléma. Eddig nem találtam rá megfelelő permetszert. Mivel és mikor kellene permeteznem az almafákat?