Frissen kikelt palántáim egy része elfeküdt. Mi okozhatja a problémát?
Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A zöldség- és dísznövények palántanevelése során egyaránt gyakori problémát okoz a palántadőlés betegsége. A leggyakrabban a tünetek kialakulásáért a talajban élő polifág Rhizoctonia solani gombafaj tehető felelőssé, azonban a betegséget több kórokozó is kiválthatja (Alternaria, Fusarium, Phytophtora, Pythium, Sclerotinia).
A talajból fertőző kórokozó hatására a gyökérnyaki rész elvizenyősödik, elvékonyodik, elbarnul, majd a növényke gyors gyengülése és hervadása következik be. A betegségre jellemző továbbá az is, hogy gyors lefolyású és csak foltokban lép fel. A palántákat szikleveles kortól kb. 4-6 leveles koráig veszélyezteti, a továbbiakban a palántadőlés növényeinket már nem veszélyezteti. A kórokozók okozta tünetek között nem csak a palánták dőlése szerepel, hanem a magok pusztulása, ezáltal a vetések hiányos kelése is megfigyelhető.
A betegség elleni védekezés a megelőzésen alapszik. A palántadőlés kialakulását a hűvösebb 16-18 fokos hőmérséklet, a talaj túlzott nedvességtartalma, és az így kialakult levegőtlensége is elősegíti. Közegünk legyen jó szerkezetű és levegős, valamint a legfontosabb, hogy tiszta, szennyeződésektől mentes.
A használt közegeket vetés előtt érdemes hőkezeléssel mentesíteni a kórokozóktól. A növényeket csak mérsékelten öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz az edények alján távozni tudjon. Szintén megelőző jellegű célt szolgál a vetés után elvégzett gombaölő szeres beöntözés is (propamokarb).
Továbbá lehetőségünk van biológiai növényvédő szerek alkalmazására is, melyek a palántadőlés okozói esetén is hatékonynak bizonyulnak. Ilyen pl. a Trichoderma harzianum gomba spóráit tartalmazó készítmény, mely micéliumaival védi a növény gyökereit a talajlakó kórokozóktól, hozzájárul a tápanyagfelvételhez a gyökérzet és a növény erőteljesebb fejlődéséhez. A Streptomyces griseoviridis baktérium is körbefogja a kultúrnövény gyökereit, valamint elvonja a kórokozók elől a tápanyagokat, és toxinok termelésével akadályozza meg a kórokozók továbbszaporodását.