Hogyan előzzük meg a palántadőlést?

Hogyan előzzük meg a palántadőlést?

Agrofórum Online

Csupán néhány darab palántát nevelek otthon (lakásban) saját célra. Tudnak olyan palántadőlés elleni módszert javasolni, mely minden vegyszertől mentes?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A palántadőlés súlyos pusztulást tud okozni, minden faj és fajta mag csíranövényeit, fiatal palántáit károsíthatja benti és szabadföldi viszonyok mellett egyaránt. A betegséget a talajban élő növényparazita gombák (Rhizoctonia solani, Pythium sp. stb.) okozzák, növényben nem válogatnak. Vásárolt zsákos földben is előfordulhatnak.

A gombák elsősorban a növény számára nem megfelelő körülmények között nevelt kelő csíranövényeket és két valódi leveles korig a palántákat támadják meg. Egészséges palánták előállításához szükséges tudni azok hőmérsékleti igényét. A meleg igényes (pl. paprika) magoncok a hideg talajban sokkal fogékonyabbak a fertőzésükre. Fokozza a palántadőlés fellépését a növények, a talaj túlöntözése, annak túl nedvesen tartása, valamint a kevés fény mellett alkalmazott fokozott öntözés, ami felnyurgult, laza szövetű növényeket eredményez.

A palántadőlés elkerülhető a kókuszrostban vagy tőzegben végzett palántaneveléssel is. A felsorolt anyagok sterilek, abban kórokozók nem találhatók, így palántadőlés nem fordul elő a benne nevelt növényeknél. Természetesen ez csak az első termesztési felhasználásukra vonatkozik.

Kis mennyiségű, néhány literes igénynél a talajt hővel helyesebben forró gőzzel is mentesíthetjük otthon. A forró gőzzel végzett talajfertőtlenítést korábban üzemi körülmények között is alkalmazták, eredményesen, üvegházi növények termesztésénél.

Otthoni talaj hőkezeléséhez megfelelő a hőfokszabályozós villanytűzhelyek sütője, melynek hőmérséklete viszonylag pontosan beállítható, a hőmérsékletet azonos hőfokon tartja és időbeállításra is lehetőséget nyújt. A fertőtlenítésre szánt földet fémedénybe helyezés után át kell nedvesíteni, enyhén beöntözni, majd lefedni, hogy a hő hatására képződő vízgőz ne távozzon az edényből. A hatékony kezeléshez 90-95 °C fokon tartás szükséges legalább 30 percig azután, hogy a talaj is már elérte ezt a hőmérsékletet. Ha előmelegítés nélkül helyezzük be a földet, akkor 60 percet számítsunk a 90-95 C – os kezelésre. Az anyagot hagyjuk a sütőben kihűlni. A képződő forró gőzben a kórokozók, állatok és gyommagvak is elpusztulnak. Az ennél magasabb hőmérsékletnél és szárazon alkalmazott kezelés elégeti a talaj szerves anyagát. Kezelés után néhány napig hagyjuk pihenni, levegőzni a talajt fedés nélkül.

Vetés előtt a magokat mindenképpen válogassa át, és a nem ép, sérült, apró, más színű magokat válogassa ki a többi közül.

Megalakult az erdélyi falugazdászok testülete

2018. november 27. 08:16

A magyarországi falugazdász-szolgáltatások kiterjesztése a hátáron túli területekre nem cél, hanem eszköz, ahhoz hogy az erdélyi magyar gazdák minden közösségi, magyarországi és hazai támogatási rendszert kihasználhassanak, élhessenek a lehetőségekkel.

Elkéstem már a dióburok-fúrólégy elleni permetezéssel?

2023. augusztus 21. 13:40

Kertemben három diófa található. Szeretnék érdeklődni, hogy elkéstem-e már a dióburok-fúrólégy elleni permetezéssel?

Hogyan öntözzük a póréhagymát?

2019. február 9. 13:16

L. Péter kérdése: A póréhagyma öntözéséhez szeretnék tanácsot kérni: mennyire szabad öntözni, mire kell odafigyelni?

Miért nem csírázott még ki a március közepén ültetett burgonyagumó?

2023. május 1. 04:39

Március közepén ültettem el a burgonyagumókat. Miért nem csíráztak még ki? Kezdek aggódni, hogy idén nem lesz krumplitermésünk.