Mitől halt el a málna?

Mitől halt el a málna?

Agrofórum Online

Az elmúlt évben sok málnatövem lankadás után elhalt. Mik okozhatnak ilyen vagy ehhez hasonló betegséget?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A málna sekélyen gyökerező növény, a magas hőmérsékletű, forró nyári hetek alatt csak rendszeres öntözéssel lehet biztosítani normális fejlődését. Sok helyen előfordult az elmúlt években, hogy a talaj gyors kiszáradása következtében vízhiány lépett fel, ami a málnahajtások elgyengülését, lankadását, majd elszáradását idézte elő. A talajból elfogyó víz a növényeknél általában egységesen fordul elő, nem foltokban. Ennél a betegségénél a gyökerek épek, nem hiányoznak. Vízhiány mellett és azzal együtt a napégés is súlyos kárt tud okozni, különösen a napnak kitett málna állományban. Málnát ültetni csak öntözési feltételek biztosítása mellett, talaj takarással, félárnyékos vagy árnyékos helyre célszerű.

Málnatövek elhalását a gyökérzetet elrágó cserebogár pajorok kártétele is okozhat. A májusi cserebogár kedvenc tápnövénye a málna, kertekben, vegyes növényállományban elsőként a málna lombján jelennek meg a cserebogarak, és annak talajába rakják tojásaikat. A kikelő lárvák az élő növények gyökereivel táplálkoznak. Az elpusztult tövet elhagyva a következő tő gyökerénél folytatják, kártétele foltban észlelhető, követi a cserebogár lárvák talajbeli mozgását. A fertőzött tövek gyökérzete – a talajból kiemelve jól látható – hiányos vagy teljesen hiányzik. A kezdeti károsításnál a cserebogár pajorok is még a gyökerekkel együtt kifordulnak a talajból. Az első lankadási tünetet mutató töveket érdemes kiásni, a pajorokat eltávolítani.

Az elégséges gyökérrel rendelkező tő visszaültethető, a megeredés érdekében azonban a hajtásait vissza kell vágni. A májusi cserebogár lárvái 4 évig fejlődnek, helyben maradnak, ahogy nőnek étvágyuk, kártételük fokozódik. Gyanú esetén tárjuk fel a lankadó töveket, és amíg kicsik, fiatalok a lárvák addig kezeljük a málnatövek talaját. Kertekben bevált a Beauveria bassianaparazita gomba spóráit tartalmazó Artis pro nevű biológiai termesztésben is alkalmazható készítmény. Talajba keverve valamennyi káros rovar ellen hatásos, szermaradványa nincs, nem mérgező, veszély nélkül fejti ki hatását.

Málna növény elhalását talajlakó gombák, valamint gyökérpenészek is okozhatnak. Ez esetben a növény gyökerei elbarnulnak, elhalnak, gyakran fehér penészbevonat is fedi a gyökereket. Vásárláskor és ajándékba kapott málna töveknél alaposan nézzük meg a gyökereket, barna, ritka, szabálytalan alakú, hiányos gyökérzet betegségre utal. Az egészséges gyökerek világos színűek, belül is, közel hasonló vékonyak, bojthoz hasonlóak. Állományban és ültetés előtt a Trichoderma asperellum hasznos parazita gombát tartalmazó Trifender pro készítmény használata engedélyezett és hat a talajban élő károsító gombák ellen.

A felsorolt készítmények III. forgalmi kategóriába tartozó szabadon vásárolhatóak és bárki által felhasználhatóak, környezet kímélőek, amennyiben az ajánlásuk szerint használják fel azokat, és emberre állatra veszélytelenek.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Foltok a málnavesszőn, mi lesz a terméssel?

2018. június 5. 11:14

F. Géza kérdése: mitől lett foltos június elejére a málnám vesszője?

Mikor és hogyan metszem meg az egyszer termő málnát?

2020. augusztus 13. 11:21

Hogyan, milyen metszéssel érhetem el, hogy minél több málnám teremjen és maga a növény is jó kondícióban legyen?

Kettős sikert arattak a málnaszedő robotok Portugáliában

2022. május 5. 04:36

Egy cambridge-i székhelyű vállalat komoly előrelépést tett a mezőgazdasági ágazatot támogató gyümölcsszüretelő robotok fejlesztésében.