Mitől “kukacos” a dió?

Mitől “kukacos” a dió?

Agrofórum Online

J. Attila kérdése: Tavaly a diófáim termésének nagy része tönkrement. Sok dió idő előtt megfeketedett, lepergett, bennük fehér apró lárvákat találtam. Mi okozta a gondot?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) jelenlétét hazánkban először 2011-ben jegyezték fel. Mint más idegenhonos faj, hamar elterjedt Magyarországon is. Az imágók jelenlétére július elejétől augusztus végéig lehet számítani. A kifejlett egyedek kb. 0,8-1 cm nagyságúak, barna színűek, fejük pedig sárga. A tora sötét, rajta egy sárga, félkör alakú folt található. A megtermékenyített nőstények tojásaikat a dió zöld burkába helyezik el. A tojásrakás helyén először apró szúrásnyomok, bemélyedések figyelhetőek meg. Az első lárvák megjelenésére augusztus elején számíthatunk.

Nyű típusú lárvája, piszkosfehér színű, teljesen kifejlődve 6 mm nagyságú. Egy burokban egyidejűleg több nyű (20-30 db) is fejlődhet. A lárvafejlődésnek három stádiuma van. A lárvák táplálkozásának hatására egyre nagyobb, puha állagú, szabálytalan alakú, fekete elszíneződések jelennek meg a dió burkán. Ezek a foltok, és a puhulás az egész dióburok felületére is kiterjedhet, emellett pedig a csonthéjon is sötétszínű nyomot hagyhat. A termés a nyüvek táplálkozásának hatására megbarnul, majd elfeketedik, és idő előtt lehull a fáról. A károsított dió burka rátapad a héjára és megpenészedik. Báb alakban a talaj felső rétegében telelnek, évente egy nemzedékük fejlődik ki.

Védekezés: házikertekben az agrotechnikai védekezéssel is sikert érhetünk el. Lényege az, hogy megakadályozzuk a lárvák talajba kerülését. Ezt a fák alatti rész fóliatakarásával, vagy a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burkok összegyűjtésével, majd megsemmisítésével, elégetésével érhetjük el.

Üzemi körülmények között a kémiai védekezés elengedhetetlen. Előrejelzésükhöz, a cseresznyelegyekhez hasonlóan sárga ragacslap használható. A csapdákat már július elején érdemes kihelyezni a korona felső harmadában elszórtan. A készítmények közül pl. az acetamiprid hatóanyagot tartalmazó szerek eredményesen használhatóak ellenük. A fák nagy mérete és a kártevő egyenetlen rajtása miatt sajnos még a kémiai védekezés esetén sem teljesen biztosított a védelem.

Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

2019. október 6. 08:38

M. Imre kérdése: Szeretném a Germersdorfi cseresznyefámat kicserélni egy olyan cseresznyefára, amely maximum 3-4 méter magasságig nő. Milyen fajtát javasolnak?

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

2019. július 25. 05:36

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?