Kérem szíves válaszukat. Nálunk is termeszthető növényfaj a pak choi? Konyhakertben érdemes próbálkozni vele?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A pak choi (bordáskel) a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, mely megjelenésében leginkább a mángoldra emlékeztet, de legközelebbi rokonának a kínai kel tekinthető. A növény levelei, a kínai kellel ellentétben viszont nem alkotnak fejet, hanem azok 40-60 cm hosszúságú rozettát alkotva fejlődnek. Levelei hosszabb száron ülnek, fényes sötétzöld színűek, sima felületűek, és fehér színű levélnyéllel és levélerezettel rendelkeznek.
A pak choi, megtévesztő és különleges neve ellenére hazánkban is egy viszonylag könnyen termeszthető, bár kevésbé elterjedt növényfajnak tekinthető. Eredetileg Kínából és Japánból származik, ahol párás és meleg körülmények között fejlődik a legszebben. A növény felhasználása szempontjából értékes részei a levelei, melyeket akár salátának, párolt növényként, de főzeléknek elkészítve egyaránt fogyaszthatunk, esetleg további tárolás céljából még le is fagyaszthatjuk.
A növény tenyészideje rövidnek tekinthető, hiszen a nyár második felében történő vetéssel már kora ősszel friss termés takarítható be. Kertünkben megfelelő hely számára a napos, esetleg részben árnyékos terület, ahol a talaj laza és tápanyagokban gazdag. Az állandó helyrevetés ideje általában július második felére és augusztus elejére tehető, de előzetesen a növényből palánta is nevelhető. A növény magjait 2 cm-es mélységbe kell vetni, az optimális sor- és tőtávolságnak pedig 15 x 30 cm-nek kell lennie.
A fejlődéshez és növekedéshez sok vízre van szüksége, így öntözése elengedhetetlen feladatnak tekinthető. Növényvédelmi szempontból a csigák, illetve a földibolhák mondhatók legnagyobb ellenségeinek, valamint a peronoszpóra is megjelenhet levelein. Az ültetés után a növények kb. 6-8 hét múlva érik el a szedési érettséget, így szeptember vége felé lehet kezdeni betakarítását. A betakarításra érett növények leveleinek hossza 10 cm körülire tehető. A szedés során ügyelni kell a levelekre, hiszen azok nyomásra érzékenyek, valamint nem sokkal a betakarítás után felhasználásukra, vagy fagyasztásukra sort kell keríteni!
Kiemelt kép: Pixabay