Hogyan dugványozzam a muskátlit?

Hogyan dugványozzam a muskátlit?

Agrofórum Online

Hogyan dugványozzam a muskátlit? Mire ügyeljek? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A muskátli szaporítására alkalmas időszak most jött el! Az ősz folyamán szeptemberben még az időjárás megfelel ahhoz, hogy muskátlit dugványozzunk. A későbbi, főként hűvösebb őszi időjárás esetében begyökeresedésük már nem teljesen biztosítható, így ezt inkább érdemesebb már a tavaszi időszakra meghagyni. A muskátli dugvánnyal történő szaporítás meglehetősen egyszerű feladat, de nem árt azért egy pár dologra odafigyelnünk a folyamat során. Első körben dugványszedés céljából azt a növényt/növényeket válasszuk ki, melyek egészségesek és szép, dús virágzással ajándékoztak meg minket a nyár folyamán.

A vírusos, illetve egyéb betegség tüneteit mutató tövekről dugványt nem érdemes szedni, hiszen az így létrehozott növények szintén hamar a betegség tüneteit fogják mutatni. A növény hajtásai közül olyat válasszunk, melyek még nem fásodtak meg, de nem is túlzottan fiatalok és laza szövetűek. Érdemes legalább 10 cm hosszúságú dugványt vágni egy éles késsel vagy metszőollóval, ezután pedig a dugványok alsó leveleit is levágni. Az esetleges virágok ugyancsak kerüljenek eltávolításra a szedett növényrészekről. Ajánlatos előzetesen a kis növények számára elkészíteni a közeget is, melybe majd levágásuk után kerülnek. A cserepekbe töltött talaj legyen jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag és morzsás szerkezetű. A kis növények új helyükre való kerülése után alapos beöntözésükről is gondoskodjunk, valamint a továbbiakban is rendszeresen öntözzük egyedeiket, a talaj alsóbb rétegét soha ne hagyjuk kiszáradni! A növények új helye legyen világos, de ne érje közvetlen napsütés! A dugványokon megjelenő új levelek kb. egy hónap elteltével jelzik a sikeres begyökeresedést.

A friss növényeket az anyatövekhez hasonlóan teleltetni szükséges, vagyis hűvös, világos helyre tegyük egyedeiket, mely során azonban időnkénti öntözésükről se felejtkezzünk el! Tavasszal, április végén fokozatosan eddzük őket a kinti hőmérséklethez és fényhez, majd pedig végleges helyüknek válasszunk napsütötte kertrészt, öntözzük rendszeresen és tápoldatozzuk legalább kéthetente!

Meg lehet előzni az őszibarack tafrinás levélfodrosodását?

2023. március 20. 13:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz: meg lehet előzni az őszibarack leveleinek tafrinás levélfodrosodását?

Tetves a borsó, mit lehet tenni?

P. Gábor: A frissen kikelt borsómat elléptek a levéltetvek. Mit tehetek ellene?

Érdemes a gyümölcsfákon zöldmetszést végezni?

2022. augusztus 15. 04:37

Szeretném megtudni, hogy nyáron érdemes-e, szabad-e megmetszeni a gyümölcsfákat?

Egy új betegség tünetei láthatók a platánfa fiatal hajtásain?

2023. szeptember 10. 04:39

Kertünk dísze egy magas platánfa a gyep közepén. Az utóbbi években egyre gyakrabban figyeltem meg rajta a fiatal hajtások leveleinek torzulását és elszáradását. Színe fehéres, nem sötét. Egy új betegségről van szó? Hogyan tudunk védekezni ellene?