Szeretnék kertembe kökényt ültetni. Mire figyeljek termesztése során?

Szeretnék kertembe kökényt ültetni. Mire figyeljek termesztése során?

Agrofórum Online

A kökény nem tartozik a termőhelyre különösen igényes gyümölcsfajok közé. A szárazságot jól tűri, viszont a szélsőségesen száraz területeket nem kedveli és a tartós vízborítást sem viseli el.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kökény (Prunus spinosa) az egyik legrégebb óta gyűjtött vadon termő gyümölcsünk, melyet a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmaz. Termését napjainkban is leginkább a vadon megtalálható egyedekről gyűjtik, viszont az egészségtudatos táplálkozás előtérbe kerülésével megnövekedett termesztése, valamint termése iránt való érdeklődés is. Gyümölcsei magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, ezen kívül flavonoidokat, tanninokat, színanyagokat, cukrot és pektint is tartalmaznak. A bennük található bioaktív anyagok immunerősítő és emésztésjavító hatása is ismeretes.

A kökény nem tartozik a termőhelyre különösen igényes gyümölcsfajok közé. A szárazságot jól tűri, viszont a szélsőségesen száraz területeket nem kedveli és a tartós vízborítást sem viseli el. A talaj kémhatására sem igényes, de kedveli a humuszban és a tápanyagokban gazdag enyhén meszes talajokat. Termesztésére a középkötött-kötött talaj a legalkalmasabb. Téli fagytűrő képessége kiváló, korai virágnyílása miatt azonban a késő tavaszi fagyok veszélyeztetik termőképességét. Fényigényes és melegkedvelő faj. A szennyezett levegőjű területeket is jól bírja. A kökény és a szilva közeli rokonsága miatt a rajtuk található kártevőik és kórokozóik is hasonlóak. Komoly problémát a szilvahimlő vírus (Plum pox) okozhat, melyet elsősorban vírusmentes szaporítóanyag beszerzésével és a levéltetvek elleni védekezéssel előzhetünk meg. A gyümölcsét a szilvadarazsak és a szilvamoly, valamint a moníliás betegségek támadhatják meg. Levelein a polisztigmás levélfoltosság, a sztigminás levéllyukacsosodás, és a szilvarozsda által okozott tünetek mellett a levéltetvek és az atkák károsítása is megjelenhet.

Gyümölcsei szeptember-októberben érnek. A legtöbb felhasználási mód esetén szükség van arra, hogy a terméseket hideghatás érje, bennük különböző biokémiai változások menjenek végbe. A dércsípte gyümölcsök így friss fogyasztásra és gyors feldolgozásra alkalmasak. A kézzel leszüretelt termésmennyiség fánkként kb. 8-11 kg között alakul.

A kökény értékes növényünk, de a gyűjtésből származó termés veszélyes is lehet

2024. április 17. 16:10

Termesszünk kökényt! Miért? Mert a magas hőtűrőképessége miatt a megváltozott klimatikus viszonyok mellett is sikerrel termeszthető gyümölcsfaj hazánkban.

Így termesszünk magról kökényt!

2022. december 12. 10:42

A hegyoldalak, erdőszélek jellegzetes növényének sötétszürke, tövises ágain beérő kékesfekete termése akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Milyen növényeket ültessünk, ha a madaraknak segítenénk?

2022. november 26. 04:38

Szeretném a véleményüket kikérni abban, hogy milyen növényeket ültessek a kertbe, ha a madaraknak szeretnék kedvezni velük?