Árthat a szobanövényeknek az ablakon keresztül beáramló hideg?

Árthat a szobanövényeknek az ablakon keresztül beáramló hideg?

Agrofórum Online

Nem árt a szobanövényeknek az ablakon keresztül beáramló hideg levegő? Helyezzem át az ablakpárkányról a növényeimet inkább máshová?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rosszul szigetelő ablakok esetében, illetve szellőztetés során egyaránt gyakran előfordul, hogy a beáramló hideg levegőt szobanövényeink is érzékelik. Általában a szobanövények az állandó, kb. 20 fok körüli hőmérsékleten érzik magukat a legjobban, viszont pl. a ciklámennek inkább a hűvösebb 15 fok, míg pl. a szobapáfránynak a 18 fok körüli hőmérséklet is elegendőnek mondható. Az orchideaféléknek viszont télen sem árt a melegebb környezetben való nevelés, mely fejlődésüket és virágzásukat is elősegíti.

Más a helyzet viszont a túlzottan alacsony hőmérsékletű, esetenként beáramló levegővel, mely akár a tudtunk nélkül is hatással lehet növényeinkre. Főként a rosszul záródó ablakoknál érintheti a hideg levegő a növények cserepét is, így elsősorban annak gyökérrendszerére van hatással. A hideg talajból a növények tápanyagának felvétele lassul, így ez idővel, tartósan fennálló behatás esetén, levélsárgulás vagy barnulás formájában is megmutatkozhat. Ebben az esetben nem a növény helyes tápanyag-ellátásával kell megoldanunk a problémát, hanem a környezeti tényezők optimálisan tartásával.

Az alacsony hőmérséklet a zöld növényi részeket is érintheti, ez legtöbbször a szellőztetés által következik be, így érdemes lehet a növények állandó helyét úgy megválasztani, hogy azt ne érje hirtelen jövő és erős lehűlés. A növények áthelyezése a szellőztetés alkalmával is megoldást jelenthet, viszont arra is ügyeljünk, hogy a mozgatást sem minden növényfaj viseli el, pl. a karácsonyi kaktusz sem, hiszen akár bimbóinak lehullása is bekövetkezhet a megváltozott fényhatás által. A hideget a növények levele az ablakhoz közvetlenül hozzáérve is érzékelheti, mely szintén sérülést okoz, hiszen az adott részek barnulása így gyorsan bekövetkezhet.

A hideg mellett nem szabad azonban elfelejtkeznünk a túlzottan meleg levegőről sem, hiszen a radiátor mellé helyezett növények akár ennek káros hatásától is szenvedhetnek. Nemcsak a melegre, hanem a fűtés által kialakított száraz levegőre is ügyeljünk, hiszen a párás levegő számos szobanövény számára jelenti az optimális körülményeket! Párás környezetet kedvel pl. fűtés mellett a szobafenyő, de a vitorlavirág, valamint ez a szobapáfrányoknál is a kedvező feltételek közé tartozik.

Kiemelt kép: Pixabay

Trópusi hangulat a szobában

2022. augusztus 5. 05:37

A tengerpartot nem tudjuk az otthonunkba varázsolni, de pótolhatjuk az élményt növényekkel.

Hogyan segíthetem elő a gyep felkészülését a télre?

2023. szeptember 22. 06:42

Őszi gyepápolással kapcsolatban szeretném a tájékoztatásukat kérni. Hogyan segíthetem elő a gyep felkészülését a télre?

Mivel kezeljem a paprikát és az uborkát a fólia alatt, ha sárgulnak, száradnak a leveleik?

2023. július 16. 14:36

Mivel kezeljem a paprikát és uborkát, melyek most fólia alatt vannak? Sárgulnak, száradnak. Mi lehet a bajuk?

Fenntartható tápanyag-kijuttatás a gyümölcsösökben (Planet Budapest III.)

2022. január 12. 14:02

A Bloomair nevet viselő technológiára és gépre ideális esetben nem lenne szükség, hiszen akkor az ültetvények talajait nem a tömörödöttség jellemezné, és intenzív tápanyag-utánpótlásra sem lenne szükség. Jelen állapotok szerint ugyanakkor ezek a problémák általánosan fennállnak, amit enyhíteni tud a decemberi Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón bemutatott elv és szerkezet.