Milyen szobanövényeket tarthatunk, ha kevés fény jut a lakásba?

Milyen szobanövényeket tarthatunk, ha kevés fény jut a lakásba?

Agrofórum Online

Kevés fény jut lakásunk egyik helyiségébe, ahol ennek ellenére virágot szeretnék tartani. Milyen növényeket javasolnak? Lehetőleg olyanokat, amik igénytelenek, kevés gondozással is beérik.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Több olyan növényt is talál az alább felsoroltak között, melyek sötétebb, fényszegény helyen is megélnek. A legtöbb virágnak létezik egyszínű, zöld levelű változata, ezek jobban tűrik a fényhiányt. Míg a tarka levelű, főleg a világos színű, fehér foltos levelekkel rendelkező, dekoratív fajtáik igényesebbek, nem érzik jól magukat sötét helyeken. Fényhiányos helyre az alábbiakban javasolt virágok egyszínű, zöld levelű alapfajtáit válasszuk, azok nem fognak csalódást okozni gondozásukkor.

A növények ápolásánál figyelembe kell venni, hogy a világosság (fény) erőssége, hossza befolyásolja a növények vízigényét. A kevés fény mellett élő növények kevesebb vizet használnak fel a cserepükből, mint a lakás világos helyén élő egyedek, tehát árnyasabb körülmények közötti elhelyezés esetén ritkábban és kevesebb vízzel érdemes öntözni. A fényszegény helyen tartott virágok növekedését a hőmérséklet is befolyásolja. Akkor lesz mutatós virágunk ilyen helyen, ha a fény, víz, hőmérséklet tényezők összhangban vannak egymással, nem egymás ellen dolgoznak. Különben megnyúlt, halvány színű, erőtlen hajtásokat nevelő növények lesznek belőlük.

A következő növényeket ajánlom fényszegén helyiségbe:

Anyósnyelv (Sansevieria) igénytelen és szívós virág. Sok faja és azon belüli fajtája ismert, ezek alakra, magasságra, színre különböznek. Leveleik húsosak, merevek, felállók, vastag bőrszövettel fedettek, ezért kevés vízzel is beérik. Sötét helyen megélnek, de a világos helyet is kedvelik. A 18 °C körüli hőmérséklet optimális számukra.

Anyósnyelv
Anyósnyelv

Az agglegénypálma (Zamioculcas) is igénytelen, ellenálló növény, száraz levegőjű lakásban is jól érzi magát. Kevés gondozást kíván, ritkán és visszafogottan kell öntözni. Túlöntözése gyakran gyökérrothadást okoz, nem szabad „túlgondozni”. Levelei szép, fényesen zöld színűek, húsosak. Lassan nő, közvetlen napfény ne érje, azon kívül kifejezetten sötét helyiségben is jól érzi magát 18-26 °C körüli hőmérsékletnél. A helyváltoztatást nehezen viseli.

Kukoricalevél (Aspidistra) elfeledett virágról van szó, bár újabban színes, csíkos, foltos levelű változatai is megjelentek a virágpiacon. Igazán túlélő növény, ami kifejezetten elviseli a kevés fényt, kis gondozási igényű, kevés öntözéssel beéri. A tarka levelű dekoratív fajtái már lényegesen igényesebbek.

Kukoricalevél Aspidistra elatior
Kukoricalevél (Aspidistra elatior)

Szobaborostyán (Hedera) fagymentes helyen marad életben, szobahőmérsékletnél alacsonyabb (18 °C alatti) hőmérséklet megfelelő számára. Gyorsan nő, futó szárait szükséges lehet gyakran visszametszeni. Öntözésen kívül más gondozást nem igényel. A szabadföldön élő borostyán lakásban nem érzi jól magát, ott rövid életű lesz, nem összekeverendő a két növény.

Rákvirág (Aglaonema) igénytelen, régi típusai kifejezetten fényszegény helyen is jól érzik magukat, bár ilyen helyeken levelei kevésbé mintázottak és növekedésük leáll. Szárai – felnyurgulásuk után – levágva vízben könnyen gyökeret fejlesztenek, vízben is fenntarthatók, nem csak földben nevelve.

Ékszerorhidea (Ludisia discolor) trópusi erdők aljnövényzetéből származó virág. Sötétzöld fényes levelei nyújtják díszítő értékét. Párás levegőben, kevés fény mellett, laza földbe ültetve érzi jól magát, melegigényes. Talaját nedvesen kell tartani.

Szobai futóka
Szobai futóka

A választékot még ki lehet bővíteni a törpeborsokkal (Peperomia félék), szobai páfrányokkal (Polystichum) és a futó növények közül a kúszó filodendronnal (Philodendron), valamint a szobai futóka (Epipremnum) fajokkal, azok közül is az egyszínű, zöld levelűekkel. Utóbbi vízben is hosszú ideig megél, abban is nevelhető, hasonlóan a rákvirághoz.

Így ápoljuk a kálát, hogy virágozzon a szobában is!

2023. november 5. 10:10

Sokan kifejezetten gyűjtik kálából a legkülönfélébb színeket, mint a fekete, mélybordó, vagy akár egy színátmenetes cirmos mintájú. Egyidőben nekem is sok volt belőle, így van saját tapasztalatom a kála gondozásában.

Miért lankadnak az Aloe vera levelei?

2023. február 15. 04:36

Aloe verámat nyáron a szabadban, télen a lakásban tartom. Levelei most kissé lankadtnak tűnnek, mi lehet a probléma?

Lehetséges, hogy a bent teleltetett leanderen takácsatkák vannak?

2022. december 26. 04:38

Lehetséges, hogy a hűvösben bent teleltetett leanderemen takácsatkák vannak? Kérem segítségüket ezzel kapcsolatban!

Hogyan menthetem meg a sárguló levelű hibiszkuszt?

2023. december 2. 04:37

Szobai hibiszkuszom levelei tömegesen elsárgultak, és azóta lehullottak a csatolt kép szerint. Hogyan menthetem meg, mit tehetek?