5 éve lakom a jelenlegi lakóhelyemen, de korábbi kertemben, teraszomon is termesztettem fűszer- és zöldségnövényeket minden probléma nélkül. Mióta viszont itt lakom, minden évben ugyanazzal a problémával szembesülök: a teraszon cserépben nevelt és a kertben növekvő fűszer- és zöldségnövényeket (pl. petrezselyem, paprika stb.) is valami megtámadja, és a leveleik apró szürkésfehér pöttyökkel lesznek teli, ami a levél teljes vastagságában megmutatkozik. Egyébként növekszik a növény (legalábbis a fűszernövények), de nyilván így nem fogyasztjuk el, és alig tudok néhány levelet találni a növényeken, amik hibátlanok. Tavaly új cserepeket vettem, új földet és vetőmagot, de már a 3-4 levelű kis palántákon is látszódtak a pöttyök. Ráadásul a tavalyi évben a teljes cukorborsóállományt ki kellett szednem, mert a leveleken kacskaringós szürkésfehér járatok keletkeztek. Nem tudom, mik lehetnek ezek a fertőzések, de nagyon örülnék, ha tudnának tanácsot adni, és az idén már nem kellene ezzel a problémával küzdeni.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Azt írta kiegészítésként, hogy tavaly nyáron figyelte meg a küldött képeken látható tüneteket kertben növő és teraszon tartott növényeknél egyaránt. A terasza napsütötte, tehát nyáron kellően felmelegedik és ott a száraz levegő a jellemző. A borsónál a tünetek 2-3 nap alatt váltak láthatóvá leírása szerint.
A fényképeken két különböző károsító nyomait látni. A zöldborsónál egy aknázómoly, annak lárvái okozták a kanyargós, szürke színű rajzolatokat a leveleken. A molyok kisméretűek, nem feltűnők, petéiket a levelekre rakják, majd a kikelt igen apró lárvák azonnal berágják magukat a levél bőrszövete alá. Ott élnek, ott táplálkoznak, kirágják a levél belső sejtrétegét, a bőrszövetet érintetlenül hagyják. Járataik áttetszővé válnak, gyakran nyomon követhető a lárvák mozgása is bennük, látszik a sötét színű ürülékük is. Levélben bábozódnak, és onnan bújnak elő a kifejlett molylepkék. Egymás után több nemzedéke fejlődik.
Általában sokféle növény leveleit fogyasztják, kertben erre lehetőségük is van. Mivel rajzásuk elhúzódó, a nemzedékek átfedik egymást, és a növények is vegyesen, egymáshoz közel állók, kertben kémiai védekezést nem alkalmaznak ellene. Viszont a rendszeres növényszemléknél, ajánlott az aknás, tünetes levelek levágása és összegyűjtése, azt követően pedig elpusztítása. Ezt a levelek alapos eltaposásával érhetjük el. Hatékony, egyszerű módszer, viszont csak akkor, ha a tavaszi megjelenéstől és rendszeresen, következetesen folytatjuk, nem várjuk meg a felszaporodásukat. Kártétele bár látványos, feltűnő, általában a növények életét nem veszélyezteti. A borsó hüvelyeiből a szemek fogyaszthatók, azért az egész növényt ne dobja ki! A komposztra dobott, talajból kihúzott fertőzött borsónövényben a moly fennmarad, ott továbbfejlődése biztosított.
A fűszernövények levelein csak annyit lehet utólag megállapítani, hogy valamilyen szívó szájszervű rovar táplálkozott a növények leveleiből. Szóba jöhetnek a tripszek, a takácsatkák, és a rejtőzködő életet élő kabócák. Szipókájukat a levelekbe nyomva kiszívják a sejtnedvet, a szúrás helyén levegő kerül be a levéllemezbe, az okozza az ezüstös, szürkés színű pontszerű foltokat. Atkáknál finom szövedék is kifejlődik a levelek között. Atkák, tripszek a levelek hátoldalán élnek elsősorban, emiatt a növényeket felülről nézve a rovarok kevésbé látszanak. Az atkák kifejezetten száraz, meleg helyen szoktak megtelepedni és felszaporodni, tipikus terasz- és erkélykártevők. A szívások következtében kialakult apró foltok általában nem akadályozzák a fűszernövények fogyaszthatóságát. Ha mégis sűrűn borítják be a foltok a leveleket, érdemes a szárát visszavágni, hogy új hajtásokat, leveleket fejlesszen a tő.
Tulajdonképpen a gondos háziasszony hozzájárul a felsorolt rovarok odacsalogatásához. Ha azt szeretnénk, hogy szép nagy lombot növesszen a fűszernövény, táplálni és rendszeresen öntözni szükséges. A dinamikusan növekedő, zsenge hajtások pedig vonzzák a rovarokat, ahogy az öntözővíz illata is. Megnyugtató védekezési módot nem tudok ajánlani a visszavágáson kívül, tekintettel arra, hogy a fűszerek leveleit folyamatosan fogyasztják, kémiai anyagokkal végzett kezelések nem illeszthetők be a szedések közé.
Kiemelt kép: a kérdező felvétele