Mi károsíthatja a hibiszkuszt?

Mi károsíthatja a hibiszkuszt?

Agrofórum Online

A kínai rózsának (hibiszkuszanak), több kártevő állata ismert, például levéltetű, takácsatka (1-2 kép). Ez a hibiszkusz takácsatkák szívogatásától szenved (3. kép). A takácsatkák nem válogatósak így a kínai rózsán is megtelepednek. A takácsatkák nagyon kisméretűek, (átlagos testhosszúságuk 0,5 mm) ezért felismerésük nem könnyű.

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A fertőzött növényrészt finom szálakkal hálózzák be, jól láthatók ezek a szálak a levél szélén (1. kép). A pókhálószerű szövedékek megerősítenek bennünket abban, hogy a kártételt a takácsatka okozta. Erről a szövőképességükről kapták ezek az atkák a takácsatka nevet. Nyolc lábuk van, mint a pókoknak ezért „vösöspókoknak” is nevezik őket. A takácsatkák tojásokkal szaporodnak, a kikelő kis lárva alakja a kifejletthez hasonlít, de csak 6 lába van és a kifejlett egyedek mellett szívogat. A takácsatka testének színe fajon belül se állandó az állat fejlettségi fokától, tápláltsági állapotától és az évszaktól függően változhat. A fertőzés levélen legtöbbször a levél fonákára korlátozódik, de a virágot is szívesen szívogatja.

1 kép. Levéltetetvek és takácsatkák a virágon

2. kép.Takácsatkák közelről

3. kép Takácsatkák szívogatásának hatása

A tápláló nedvek elvonása következtében a növények fejlődésben visszamaradnak. A levelek foltosodnak. A károsodott levél torzul, sárgul majd lehullik. A fűtött száraz levegőjű lakás ideális körülményeket biztosít a takácsatkák számára, az atkák fejlődése szaporodása ilyen körülmények között a leggyorsabb.

Kártétel megelőzése

A növényeknek megfelelő nedves körülményt kell biztosítani. A helység páratartamát növelnünk kell. Amennyiben a helységet, ahol a hibiszkusz van gyakran szellőztetjük, növényünk, jobban érzi magát, mint a takácsatkák.

4. kép. Ragadozóatka takácsatkát szívogat

Védekezés

A növények időbeni lezuhanyzásával megvédheti szép pirosvirágú hibiszkuszát. Amennyiben a lezuhanyzott és benedvesített növényre néhány napra műanyagzacskó húzunk a magas páratartalom miatt elpusztulnak a takácsatkák. Ezenkívül megfelelő atkaölőszerrel történő permetezéssel is el lehet pusztítani a takácsatkákat, de ragadozóatkákkal is elpusztíthatók.

Itt a nyár, a takácsatka-károsítások szezonja

2022. június 20. 10:37

A szántóföldi növénykultúrák közül a kabakosok és a bab, valamint a szója a kedvencei, de sajnos a legnagyobb területen termesztett kukorica és a napraforgó is szerepel a takácsatkák étlapján.

Mi okozta a zöldség- és fűszernövények levelein szürke foltok kialakulását?

2024. február 9. 04:37

Borsók levelein, valamint fűszernövények, paprika levelein is hasonló, világosszürke foltok voltak a nyáron, amikről küldtem felvételeket is mellékelve. Meghatározható, hogy mik okozták az elváltozásokat? Tudok-e ellenük védekezni?

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.