Taplógombák a gyümölcsfán: mi a teendő?

Taplógombák a gyümölcsfán: mi a teendő?

Agrofórum Online

Cseresznyefám törzsén kagylószerű gombák jelentek meg. Mi lehet ez, mit kell tennem vele?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

Nem csak az erdei fák törzsén, hanem a gyümölcsfákon, korhadó fatörzseken, is gyakran jelenhetnek meg taplógombák. Európában mintegy 300 fajuk található meg, formájuk és megjelenésük pedig meglehetősen változatos. Egyrészt lehetnek nagyon kemény, viaszos felszínűek, de egyes fajok termőteste vékony, porcszerű és rugalmas. Az élő növényi anyagon táplálkozó taplóknak két típusa ismert, az egyik a gazdanövényben lévő holt sejtfalanyagból táplálkozik, és nem pusztítják el a még élő szöveteket, a másik csoportjuk viszont az élő fát támadja és el is pusztítja.

Legtöbb fajuk gyengültségi- vagy sebparazita. Bejutásuk természetes úton, a légzőnyílásokon keresztül is megtörténhet, de főként abiotikus tényezők által kiváltott pl. kórokozók okozta sebeken át lehetséges. Néhány faj jelenléte csak egy-egy meghatározott fafajhoz köthető (például nyírfatapló, ami kizárólag a nyírfán él), míg mások, több fafajon is előfordulhatnak.

A fehéres színű, kagylóhoz hasonlító termőtestű gombafaj a hasadtlemezű taplógomba (Schizophyllum commune) jelenlétére utalhat.  A borostás réteggomba (Stereum hirsutum) megjelenése is kagylószerű, félkörös, kb. 5 cm széles, szabálytalan, hullámos szélű. Felszínük szöszös, színük élénk sárgásnarancs, barnás zónázottsággal. A védekezés szempontjából a legfontosabb a megelőzés, melyet már a telepítéskor a megfelelő termőhely kiválasztásával is elősegíthetünk. A tápanyagok utánpótlásával, növényvédelmi kezelések elvégzésével mind hozzájárulhatunk a növények jó kondíciójának megőrzéséhez.

A metszéskor, valamint bármilyen más, a fás részeken keletkezett sebfelületeket és repedéseket, sebzáró anyaggal kell kezelni. A sebzáró anyaggal nem csak a taplógombák, hanem más fertőzések kialakulását is akadályozhatjuk. Amennyiben már a kialakult termőtesteket, kalapokat vesszük észre a gyümölcsfáinkon, érdemes ezeket minél hamarabb eltávolítanunk. Ekkor a fa egészséges részéből is pár cm nagyságú darabot távolítsunk el a gombával együtt, hiszen a micéliuma már ezekben a részekben is megtalálható. A nagyobb mértékben fertőzött ágrészeket ajánlatos eltávolítani, akárcsak azokat a fákat, melyeken súlyos mértékben tapasztalható a taplógombák elszaporodása.

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2023. március 29. 08:45

Remélhetőleg túl vagyunk a zord március végi napokon, és áprilisra visszatér a tavaszias idő.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés

2022. augusztus 31. 09:15

Az elmúlt időszak változékonyabb időjárása kissé emelte a talajok nedvességtartalmát.

Mire szolgál a hernyóenyves öv? Tényleg érdemes kihelyezni?

2023. november 24. 04:38

Szeretnék érdeklődni, hogy mire is szolgál pontosan a hernyóenyves öv? Egyáltalán érdemes kihelyezni, megéri a ráfordított költségeket?