A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

Agrofórum Online

Pécsbagota egy, sokak számára ismeretlen apró település Pécstől nem messze. Itt tevékenykedik Lévai Tamás, a Zöld Bagoly Farm gondolatának megálmodója, aki alig 1500 nm kiterjedésű telkén, köszönhetően kutatómunkájának és lelkesedésének, immár nagy mennyiségű, ökológiai, pontosabban biointenzív szemléletben termesztett zöldséget állít elő, melyekből a helyi kosárközösségek is részesedhetnek. Személye inspiráló lehet a vidéken tevékenykedni vágyók számára - is.

Szempont volt, hogy a falu szélén legyen, hogy legyen vízkinyerési lehetőség a ház közelében, és legyen nagy kert. Elkezdtem kertészkedni, és találkoztam a pécsi kosárközösséggel.

– mondja Lévai Tamás, biointenzív gazdálkodó a kezdetekről.

Kellett keresnem valamit, ami intenzív rendszerben megvalósítható, hiszen nem rendelkezem nagy kiterjedésű földterületekkel. Emellett fontos szempont volt az alacsony bekerülési költség is. A környékbeliek gyakran jönnek hozzám, és csodálkozva szemlélik a kertem szépségeit. Elmondhatom, hogy dolgozunk is vele becsülettel.

A kertészet nem rendelkezik bio minősítéssel, ugyanakkor a felhasznált készítmények köre ökológiai gazdálkodásban felhasználható. Eddig szerencsére nem következett be olyan növényegészségügyi probléma, amelyet komolyabb szerrel kellett volna megoldni.

Jelenleg főleg levélzöldségeket, állítanak elő a fóliasátrak védelmében, és szabadföldön is. Zászlóshajó-termék a különlegesebb zöldek, színes tépősaláták, ázsiai képosztafélék keveréke, de emellett zöldségfeldolgozás is történik.

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019. december 12. 09:44

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.

Lehet napraforgót termeszteni talajművelés nélkül?

2020. november 6. 08:31

Szeptember végén egy Somogy megyei no-till napraforgótáblában így kezdte meg a munkát Berend Ferenc kombájnja. A kukoricával és a kalászosokkal ellentétben az olajos növény termesztésében nem kedvezőek a 2020-as gyakorlati tapasztalatok a talajművelést szinte teljesen elhagyó technológiával. Vityapusztán a termésátlag ezúttal alig érte el a hektáronkénti 3 tonnát, aminek okát a három éve min-till és no-till rendszerben termelő gazdálkodó még keresi. Ez az eredmény ugyanis most először alulmaradt a művelt területekkel szemben.

2021 a pályázatok éve a mezőgazdaságban

2021. július 29. 08:47

Az átmeneti időszak ezúttal sok jóval kecsegtet a gazdák számára, hiszen az új ciklus kezdetéig pályázatdömpinggel segítik a vidéket forráshoz. Mire és milyen feltételek mellett pályázhatnak?

Mi lesz veled, magyar krumpli? - Tragikus állapotok a magyar burgonyatermesztésben

03:33

Mi lesz veled, magyar krumpli? - Tragikus állapotok a magyar burgonyatermesztésben

2019. augusztus 30. 15:16

Július végén a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán tartottak meg a hagyományos Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozást, Fajta-, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatót. A szakmai beszélgetésekre nagy szükség is volt, hiszen a burgonya Magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken. Ennek egyik alapvető oka az áru szabad áramlása az EU-n belül, hiszen a tőlünk északabbra fekvő államok jelentős mennyiségű étkezési burgonyát hozhatnak be az országba, amit sokkal olcsóbban tudnak előállítani.

Magyar gazdák! Számítunk rátok a koronavírus-járvány idején, köszönjük a munkátok!

2020. március 20. 20:21

A kukorica vetése nem maradhat el, az állatokat etetni kell, a gyümölcsösökben nem állhat meg a munka a koronavírus-járvány idején sem. A gazdálkodók előtt minden eddiginél nagyobb kihívás áll. Termelni a koronavírus miatt kialakult világválság idején. Mi bízunk a termelők szakértelmében! Számítunk rátok, és köszönjük a munkátokat!

Folyékony nitrogén gyártásába kezd a VulcanAgro, de továbbra is a talajjavítás a cél

2022. október 7. 14:42

A Vulcan Agro abban hisz, hogy amit ma csinálunk, annak nem biztos, hogy holnap már eredménye lesz. Inkább két, három vagy akár öt éves távlatban gondolkodnak a talajjavításban.

Lisztharmat fertőzés őszi búzában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

04:10

Lisztharmat fertőzés őszi búzában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

2019. július 2. 10:23

Mit kell tudni a lisztharmat gombabetegségről? Hogyan lehet megelőzni a lisztharmat fertőzést? Védekezés és a lisztharmat jellemzői. Agrofórum növényvédelmi kisokos Békési Pállal.

A magyar gazda nem a táj ellensége - kompromisszum szükséges a helyes vízgazdálkodáshoz

2023. január 11. 09:38

A 2022-es aszályos nyár bebizonyította, hogy gyors cselekvésre van szükség, ha az eddig megszokott életformánkat szeretnénk megtartani, és ennek egyik legfontosabb része, hogy szakmai alapon a vizet vissza kell engedni a tájba. Ezt Szolláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke fejtette ki a Tiszatáj Közalapítvány novemberi, vízgazdálkodással foglalkozó konferenciáján, amit jelentős érdeklődés mellett a kesznyéteni Szamárháti látogatóközpontban rendeztek meg.