A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

Agrofórum Online
Fizetett tartalom

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének, amely 2015 óta csapattá szerveződve, az információmegosztás és támogatás útján küzd azért, hogy a talaj védelmét előtérbe helyező gazdálkodási forma egyre nagyobb teret nyerhessen hazánkban is.

Az ébredező tagok száma egyre gyarapszik, de az út meglehetősen rögös a hosszú távú gondolkodást, állandó tanulást, a talajt élő rendszerként kezelő szemlélet elsajátítása során.

A regeneratív gazdálkodási irányt választók, átálló gazdálkodók körében a talajélet fenntartása, támogatása, a takarónövények használata, a talaj mélyműveléséhez használatos eszközök elhagyása mind fokozatosan kell, hogy megvalósuljon. Többek között a rendszer részét képező mezővédő erdősávok kialakítása, a talajéletet, a talaj szerkezetességét és annak vízmegtartó képességét támogató takarónövények használata hosszú távú műveletek, és gyakran lemondással jár, hiszen az ökológiai rendszer gyarapításába kell fektetnünk. A talajmegújító rendszer igazándiból az extrém időjárási körülmények során mutatja meg leginkább a különbséget a konvencionális gazdálkodási gyakorlathoz képest.

Egyre nagyobb a nyitottság a regeneratív mezőgazdaság bolygatás nélküli művelési rendszereire itthon is
Egyre nagyobb a nyitottság a regeneratív mezőgazdaság bolygatás nélküli művelési rendszereire itthon is (Fotó: Agrofórum)

Egyre nagyobb a nyitottság a regeneratív mezőgazdaság bolygatás nélküli művelési rendszereire itthon is, ami köszönhető annak, hogy nemcsak hazánkban, hanem a világ más országaiban is jelentős problémát okoz a talajok romlása, amely orvoslásának egyik, ha nem egyedüli módja az ilyen gazdálkodási rendszerek alkalmazása.

A regeneratív mezőgazdaság számos elemből építkezik, de mindegyik alapja a talajnak, mint élő rendszernek a tisztelete, és az ennek megfelelő attitüd megvalósítása. Hogyha éveken keresztül, a megfelelő gyakorlat alkalmazása útján sikerül felépítenünk az egészséges talajunkat, a folyamat végén az állatokat is beengedhetjük a rendszerbe, de eddig a pontig számos lépés, tanulás, buktató vezet.

A regeneratív szemlélet elsajátítása során rendkívül fontos megismerni a talajunkat, komplex, talajtani– botanikai ismeretekre szükséges szert tennünk. A talajvédelem, és a környezet építése, valamint a jó haszonnal történő termelés mind jelentős tényezők a regeneratív gazdálkodásban.

A témában a Talajmegújító Gazdák Egyesületének tagjaival készítettünk riportot a VII. Talajélet Konferencián és Szakkiállításon Jakabszálláson.

A témában készült egyéb cikkeinket itt érhetik el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen mélyre és mikor vessük az őszi kalászosokat? - Isterra fajtabemutató Kaposváron

2022. augusztus 3. 15:42

Cellule, Basilio, Frenetic... Csak néhány rendkívül népszerű búzafajta, ami helyet kapott az ISTERRA Magyarország kaposvári kísérleti parcellájában, ahol június közepén a hagyományos kalászos bemutató mellett egy technológiai tesztsorozattal is várták a termelőket.

Tipp az óvári gazdászoktól: ezért érdemes drónirányító és -adatelemző képzésre jelentkezni

2023. január 4. 17:12

Két féléves, drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzést indít levelező munkarendben a Széchenyi Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, ami komoly lehetőséget jelent az agrárszakemberek számára is.

KITE: 50 éve az agrárium szolgálatában

2:47

KITE: 50 éve az agrárium szolgálatában

2023. szeptember 23. 08:31

A KITE Zrt. idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi évad alkalmából az ország összes telephelyén a vállalat helyi képviselői időkapszulákat helyeztek el, melyek kifejezetten a jövő KITE dolgozóinak címzett üzeneteket tartalmaznak. Az eseményt a vállalat nádudvari központjában élő közvetítéssel is figyelemmel kísérhették.

Fajtasorból indult, üzemi szintű kukoricahibriddé vált

2020. október 2. 09:31

Az Aranybulla Zrt.-nél 2000 hektáron történik szántóföldi növénytermesztés, amiben hangsúlyos szerepe van a siló-, valamint a szemeskukoricának, hiszen különösen fontos az agrárvállalat 300 szarvasmarhájának kiszolgálása.

Väderstad innovációk III. - Gumifelfüggesztés és gumiágyazás

2022. április 27. 10:42

A Väderstad innovációkat bemutató videósorozatunk harmadik részében a gumiágyas csapágyazást és a gumibakos függesztést, valamint ezek előnyeit ismerhetik meg nézőink.

#traktorporn Lamborghini

2018. október 26. 06:57

Amikor jobban élvezed a traktorozást, mint bármi mást... Lamborghini Spire-F, Spire és Spark traktorok egy extrém videóban az Auditker Kft.-től.

Amilyen apró, olyan egészséges - Így neveld a fürjeidet

2020. október 19. 12:04

Kovács Dóráék lassan tíz éve tartanak és tenyésztenek fürjet, ami igazi szenvedélyükké vált, így nem véletlen, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttek az apró, ám annál különlegesebb madárfajról.