Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

Agrofórum Online

Mozsgai József budapesti életét 2011-ben, gyorsan, alig egy év leforgása alatt váltotta fel a vidéki lét, amely 15 limousin üszővel, és egy bikával indult. Ez az állomány alapozta meg később a mai törzstenyészetet Sellyén. A sikerek nem várattak sokat magukra: az elnyert díjak hamar alátámasztották az elképzeléseket.

A budapesti létet gyorsan, alig egy év leforgása alatt váltotta fel a vidéki élet, amely tizenöt limousin üszővel és egy bikával indult, amely később megalapozta a sellyei limousin-törzstenyészetet. Mozsgai József szerint ez a fajta kiváló ellenálló képességének, remek húskihozatalának köszönhetően a legjobb választás volt. A tenyészet vezetője feltette az egész életét az állattenyésztésre, a gyakorlat tanította meg a húsmarhatartás fogásaira, de természetesen mint mindenhez, ehhez is érzék kell, nem csak szaktudás.

A kézhez szoktatásnak nagy jelentősége van a Mozsi Majorban (Fotó: Dabis B. Silvius)

Rengeteg gond, de megérte

Rengeteg gonddal és megoldandó problémával indultak bele a tenyésztésbe, de 2017-ben jelentek meg először a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon, ahol egyből nagydíjas lett a tenyészbikájuk.

A nagyipari tenyésztéshez képest meglehetősen egyedinek számít, hogy kézszelíd állatokat nevelnek, vagyis a borjakat születésüktől fogva kézhez szoktatják. Ennek az állatok kezelhetősége szempontjából van nagy jelentősége. A folyamat rengeteg munkaidőt emészt fel, de megéri: az idegen nem gyakran járhat úgy a legelőn ilyen marhatenyészetben, hogy közben az állatok nyugodtan legelésznek, vagy épp kérődznek, mi több, némelyik még a simogatást is állja, anélkül, hogy menekülésbe kezdene. A tenyészbika gazdája hívására fordítja a fejét, és méltóságteljesen közeledik, hogy felvegye a simogatásadagot…

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatékony is lehet a fenntarthatóság? - John Deere gépek a talajvédelmi bemutatón

2022. június 15. 17:13

Talajvédelmi technológiai megoldásokkal, a szélsőséges környezeti viszonyoknak is jobban ellenálló fajtákkal, és jövőbemutató megoldásokkal várta a termelőket a KITE Zrt. a mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon. Hogyan lehet hatékony a fenntarthatóság? - többek között erre a kérdésre próbáltak választ adni a vállalat szakemberei a Green Deal kapcsán is.

Mi lesz veled növényvédelem?

6:25

Mi lesz veled növényvédelem?

2023. december 12. 14:40

Mezőgazdasági növényeink egészségvédelme, vagyis a növényorvoslás helyzete meglehetősen változékony. A Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hagyományos, és idén 18. alkalommal megrendezett Növényorvos napot a ,,Mi lesz veled növényvédelem” kérdéskör határozta meg. Meghatározó körülményeket teremtenek az európai uniós szabályozások, amelyek értelmében 2030-ig meg kell feleznünk a felhasznált növényvédő szerek mennyiségét.

Repcekirály: tavasz van a földeken, szükség van a regulátorozásra! - Légrádi Miklós helyzetelemzése a repcetáblán

03:35

Repcekirály: tavasz van a földeken, szükség van a regulátorozásra! - Légrádi Miklós helyzetelemzése a repcetáblán

2019. október 26. 19:29

Hiába a szárazság, az idei őszön is gyönyörű képet festenek Légrádi Miklós repcetáblái a Somogy megyei Lengyeltóti határában. A Balaton déli partjához közel fekvő, szervestrágyázott területen messziről is jól látszik, amint egységesen és egészségesen zöldell a növény.

Bemutatunk egy igazi magyar dióbirtokot!

2020. november 17. 09:04

Egy napsütéses, kellemes kora őszi napon látogattunk el az Engelhardt Dióbirtokra Lovasberénybe, ahol a háromgenerációs családi diótermelő gazdaság legifjabb tulajdonosa, Ádám fogadott minket.

Középpontban a talajélet: tápanyag-utánpótlás vinaszra és melaszra alapozva

2021. december 28. 16:49

A hagyományos tápanyag-kijuttatás kapcsán a termelők az útkeresés fázisában vannak - vélik a VulcanAgro szakemberei, akik szerint a talajélettel kellene sokkal többet foglalkozni. A tápanyagok kijuttatásánál ugyanis fontos, hogy azok szervesen be tudjanak kapcsolódni a talaj életébe. A vinaszra és melaszra alapozott termékek felhasználása sokrétű lehet. Alkalmazhatók például a teljes felületen, nagy mennyiségben, akár 300-500 liter/hektár dózisban, egyfajta alaptrágyaként, de használató célzottan, koncentráltan, sávos kijuttatással a vetendő növénysor alatt is vagy a vetéssel egymenetben, starterként.

Permetezés a csányi gyümölcsültetvényben - Növényvédelem a cserebogarak és a tetűkolóniák ellen

06:35

Permetezés a csányi gyümölcsültetvényben - Növényvédelem a cserebogarak és a tetűkolóniák ellen

2019. május 15. 14:32

Simon Attila a Heves megyei Csány határában, Sasteleken mintegy 108 hektáron gazdálkodik. A terület nagyjából 90 százaléka gyümölcsültetvény, Cseresznyével, szilvával, dióval, almával és körtével foglalkozik a Mátra lábánál. A talajadottságok itt kiválóak, hiszen a hegység vulkanikus hordaléka rendkívül jó ízeket szavatol, így idén is finom cseresznyét takarítanak majd be a területről.

A szőlősorok biodiverzitásának növelése - Vetési tippek Tokajról

2021. június 14. 09:16

Számos előnye van a többkomponensű magkeverékek használatának a szőlőültetvények sorközeiben. A megfelelően összeállított növénykombinációk javítják a talaj szerkezetét, emelik annak humusztartalmát, jelentősen csökkentik az eróziót. Megfelelő alkalmazásukkal nem konkurálnak a szőlővel, a párolgást ugyanakkor minimálisra csökkentik, így a nedvességet végeredményben megőrzik a nap melegének kitett, meredek területeken is. Mindezek mellett a keverékek nagymértékben hozzájárulnak a terület biodiverzitásának védelméhez és fokozásához is. Ezen előnyök kiaknázásához viszont az első és legfontosabb lépés a helyes vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása.

Somogyi kukoricabetakarítás kedvező tapasztalatokkal

2020. december 1. 06:50

2020-ban is jól szerepelt a KWS Kashmir kukoricahibrid Somogy megyében. A nettó terméshozam 10,83 tonna/hektár lett, ami Hársházi Péter családi gazdaságában meggyőző eredménynek számít.