Az élelmezésbiztonság alapja: az egészséges talaj

Az élelmezésbiztonság alapja: az egészséges talaj

Agrofórum Online

A Magyar Talajtani Társaság idén először szervezte meg figyelemfelkeltő kampányát, mely keretein belül országszerte közel 40 helyszínen tártak fel, és jellemeztek talajszelvényeket az ország neves talajtani szakemberei annak érdekében, hogy felkeltsék a figyelmet a talaj egészségének jelentőségére.

A kampány célja nem más, mint felkelteni a hazai közönség figyelmét a talajok sokszínűségére, a talajegészség jelentőségére, és a talaj, mint nem, vagy csak részlegesen megújuló erőforrás megőrzésének lehetőségeire, hiszen ez az élő közeg, amelyen járunk a mezőgazdasági termelés, ezen keresztül pedig az élelmiszer-termelés, és az élelmiszer-biztonság alapját képezi. Megóvása tehát közös érdek, tegyünk érte együtt: a talajvédelem, a talaj megőrzését előtérbe helyező mezőgazdasági gyakorlatokkal kapcsolatos információ rendelkezésre áll, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatékony gyomirtás a jászdózsai kalászosokban

2020. május 28. 18:07

A magasból és egészen közelről is szép képet mutat a Jászdózsa határában kísérleti céllal elvetett kalászos tábla. A 20 hektáron gyümölcstermesztéssel, 2500 hektáron pedig változatos vetésszerkezet mellett szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Gyenes Mezőgazdasági Zrt.-nél a Saaten-Union fajtakísérletét az FMC gyomirtó- és gombaölő technológiájával kombinálják az idei szezonban - méghozzá igen jó eredmények mellett. Nem véletlen, hogy a késztményeket nemcsak egy-egy parcellán alkalmazzák a technológiában.

Lisztharmat fertőzés őszi árpában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

03:40

Lisztharmat fertőzés őszi árpában, védekezési javaslatokkal - Agrofórum növenyvédelmi kisokos

2019. július 18. 10:45

Mit kell tudni a lisztharmat gombabetegségről őszi árpában? Hogyan lehet megelőzni a lisztharmat fertőzést? Védekezés és a lisztharmat jellemzői. Agrofórum növényvédelmi kisokos Békési Pállal.

Jelentősen növelték a repce termésátlagát a rémi Görhöny Kft.-nél

2022. május 2. 08:58

Áprilisban, még a repce virágzása előtt megindult a permetezőgép a rémi Görhöny Kft. területein, hiszen 2022-ben is az FMC Avaunt rovarölő szerével védekeznek a repce-fénybogarak ellen, amihez már harmadik éve RhizoMagic-et is kevernek. A növénykondicionáló készítmény az 1200 hektár szántóföldet művelő, Bács-Kiskun megyei agrárvállalatnál mostanra a repcetechnológia alapvető, szerves része lett.

,,Irányt mutatunk 2.0" - mit hoz a jövő a KITE szerint?

6:49

,,Irányt mutatunk 2.0" - mit hoz a jövő a KITE szerint?

2023. június 26. 09:08

A KITE Zrt. nagyszabású rendezvényt szervezett nádudvari telephelyén, melyen a jelenkor és a jövő kihívásaira, és azok megoldásaira hívták fel a figyelmet a vállalat szakemberei.

Elkeserítő a helyzet a gyümölcsösökben

2020. május 19. 20:47

Az idei tél folyamán kis túlzással egyszer sem volt olyan hideg, mint április első napjaiban, amit a húsvéti időszak drasztikus lehűlései követtek. Ezt pedig nagyon megsínylették a magyarországi ültetvények, a kétszeres fagykár komoly terméskiesést eredményez országszerte.

Háború és gépek - Hektár podcast #2

2022. március 29. 09:41

Lesz alkatrész a keleti Belarus-MTZ traktorokba? És a nyugati gépekbe? Mi a helyzet a használt géppiacon, és jönnek-e az új traktorok? Milyen kihívások állnak a magyar gépgyártók előtt?

Elkezdődött a hazai szamócaszezon - jön a szabadföldi is!

2020. április 28. 11:48

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Ami a komposztálásba belefér - és ami nem

10:41

Ami a komposztálásba belefér - és ami nem

2024. április 6. 13:10

Éves szinten háztartásonként megközelítőleg 300 kg háztartási hulladék keletkezik, amelyből megfelelő ismeretekkel kiváló minőségű komposzt készíthető.