Az élelmezésbiztonság alapja: az egészséges talaj

Az élelmezésbiztonság alapja: az egészséges talaj

Agrofórum Online

A Magyar Talajtani Társaság idén először szervezte meg figyelemfelkeltő kampányát, mely keretein belül országszerte közel 40 helyszínen tártak fel, és jellemeztek talajszelvényeket az ország neves talajtani szakemberei annak érdekében, hogy felkeltsék a figyelmet a talaj egészségének jelentőségére.

A kampány célja nem más, mint felkelteni a hazai közönség figyelmét a talajok sokszínűségére, a talajegészség jelentőségére, és a talaj, mint nem, vagy csak részlegesen megújuló erőforrás megőrzésének lehetőségeire, hiszen ez az élő közeg, amelyen járunk a mezőgazdasági termelés, ezen keresztül pedig az élelmiszer-termelés, és az élelmiszer-biztonság alapját képezi. Megóvása tehát közös érdek, tegyünk érte együtt: a talajvédelem, a talaj megőrzését előtérbe helyező mezőgazdasági gyakorlatokkal kapcsolatos információ rendelkezésre áll, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új permetezőgép a magyar piacon - Alacsony lémennyiség és precíz cseppméret-szabályozás a Danfoillal

2022. június 14. 15:58

Munkateljesítmény-növekedés, a transzfervíz mennyiségének csökkentése, kiváló cseppméret-szabályozás és magas fokú elsodródás elleni védelem. A közelmúltban különleges, a piacon egyedinek számító, Dániában gyártott és fejlesztett permetezőgépek hazai forgalmazását kezdte meg a szentlőrinci központú Velox-Ker Kft.

Permetezés a csányi gyümölcsültetvényben - Növényvédelem a cserebogarak és a tetűkolóniák ellen

06:35

Permetezés a csányi gyümölcsültetvényben - Növényvédelem a cserebogarak és a tetűkolóniák ellen

2019. május 15. 14:32

Simon Attila a Heves megyei Csány határában, Sasteleken mintegy 108 hektáron gazdálkodik. A terület nagyjából 90 százaléka gyümölcsültetvény, Cseresznyével, szilvával, dióval, almával és körtével foglalkozik a Mátra lábánál. A talajadottságok itt kiválóak, hiszen a hegység vulkanikus hordaléka rendkívül jó ízeket szavatol, így idén is finom cseresznyét takarítanak majd be a területről.

No-till körülmények között is bizonyított a Precision Planting technológia Pusztakovácsiban

2022. november 4. 14:13

Szeptember közepén a Somogy megyei Pusztakovácsiban, Berend Ferenc gazdaságában tartott szakmai napot a Precision Planting magyarországi képviselete.

Így olvadt össze a DuPont és a Dow - Porfólió Farm bemutató Dombóváron

2018. október 8. 06:08

2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat, de a DuPont és a Dow egyesülésével létrejött Corteva Agriscience™ Magyarországon is bemutatkozott. A Dombóváron tartott Porfólió Farm rendezvényen több száz gazdálkodó előtt mutatták be az új céget, és annak legújabb termékeit.

A vidék Budapesten - Kárpátaljai borok és házhoz szállított vidéki termékek (OMÉK 2019)

03:30

A vidék Budapesten - Kárpátaljai borok és házhoz szállított vidéki termékek (OMÉK 2019)

2019. október 7. 19:58

Kiváló magyar ízek, minőségi kistermelői élelmiszerek, és nyüzsgő vásári hangulat jellemezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élélmiszeripari Kiállítást és Vásárt, amit szeptember 26. és 29. között rendeztek meg a HUNGEXPO területén. A rendezvény egyik kiemelt célja az volt, hogy bemutassa a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart, valamint a vidéki értékekkel és ízekkel ismertesse meg a fővárosban élőknek.

A ciroké lehet a jövő, de érkezik a KWS új Giro kukoricája is

2022. október 3. 10:54

A cirok lehet a jövő takarmánynövénye? Milyen tartalékok vannak még a kukoricában? Hogyan segítheti a gazdálkodókat a digitalizáció, a dróntechnológia és más modern megoldások? Többek között ezekre a kérdésekre próbáltak meg választ adni a KWS szakemberei a Vas megyei Bozzaiban megrendezett szántóföldi bemutatón.

Költséghatékony tápanyag-utánpótlás lombtrágyákkal

2021. december 28. 04:04

A Vulcan Agronál 2019-ig úgy gondolták, hogy folyékony lombtrágyákkal nem foglalkoznak, a rengeteg elvégzett levélanalízis és talajvizsgálat eredménye ugyanakkor azt mutatta, hogy számos tápanyag talajon keresztül történő felvételét nem tudják eléggé segíteni. Ez ösztönözte a szakembereket egy lombtrágya-projekt beindítására, ami mostanra számos, rendkívül sikeres terméket eredményezett.

No till, direktvetés? Esetleg mechanikus gyommentesítés? Megoldások a Lemkentől

4:00

No till, direktvetés? Esetleg mechanikus gyommentesítés? Megoldások a Lemkentől

2023. december 11. 08:40

A 2023-as Agritechnica nemzetközi agrárgépészeti szakkiállítás kiállítója volt a Lemken is. Mint minden gyártó, amely nem vett részt az előző kiállításon, úgy a Lemken is az elmúlt négy év újdonságait tárta az érdeklődők elé. A sekélyművelés munkagépein keresztül, a jövő fejlesztéseinek gerincét képező autonóm fejlesztésekig számos megoldás színezte a gyártó standját.