Mezőgazdasági drónok az on-farm kísérletek felett

Mezőgazdasági drónok az on-farm kísérletek felett

Agrofórum Online

Monitoring drón pásztázta június elején az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet füzesgyarmati on-farm kísérletének területét, ahol különböző búzákat teszteltek bio körülmények között. Az ország több helyszínén 10 éve zajló kutatási munka célja, hogy az ÖMKi olyan fajtákat ajánlhasson az ökológiai gazdálkodóknak, amik például jól tolerálják a vegyszeres gyomirtás vagy a műtrágyázás hiányát. A biotermelők tehát képet kaphatnak arról, hogy a következő években mely fajtákra érdemes koncentrálniuk a saját területükön és a saját technológiájuk mellett.

A kisparcellás módszerhez képes az on-farm kísérletekre viszonylag nagy terület áll a rendelkezésre, ami egyfelől kedvező, másfelől viszont a táblák heterogenitását a random parcellakiosztással nem lehet eltüntetni. Ezért aztán vagy fajtánkénti betakarításra lenne szükség, ami sok esetben nem működik a gazdálkodók eszközállománya miatt, vagy a mintavétel során kell úgy kiválasztani a pontokat, hogy azok a táblára, állományra jellemzőek legyenek. Ebben ma már a szemrevételezés mellett egyre több módszer áll rendelkezsére. Azért, hogy a kísérletek még pontosabbak és hatékonyabbak legyenek, az ÖMKi on-farm területein is gyakran drónok végeznek monitoring vizsgálatokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bio palántanevelés a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban - vetéstől a növényvédelemig

2022. július 20. 14:16

Április elejétől decemberig szolgálja ki változatos kínálattal zöldségközösségének tagjait a Nógrád megyei Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság. Ehhez azonban már február során meg kell kezdeni a vetést, illetve a palántanevelést, ami szigorú rendszer szerint fűtött fóliasátorban történik. De mielőtt részletesen is bemutatjuk a technológiát, ismerjük meg Dezsén Zoltánt, aki feleségével, Judittal álmodta meg és hozta létre a biogazdaságot.

Baranyai kistermelők egyedi készítményei a Szentlőrinci Gazdanapokon - Chilion, Figura, Kapucinus

05:41

Baranyai kistermelők egyedi készítményei a Szentlőrinci Gazdanapokon - Chilion, Figura, Kapucinus

2019. augusztus 26. 05:34

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek. Ahogy az már megszokott, a Baranya megyei agrárkiállítás ezúttal is nagy teret adott a környék termelői számára, például az éppen szentlőrinci Chilion-nak, amely hét éve, még a nagy hazai "chilibumm" előtt kezdte meg a működését.

Támad a dióburok fúrólégy és csipkézőbogár - Növényvédelem és piaci helyzet a csányi dióültetvényben

05:20

Támad a dióburok fúrólégy és csipkézőbogár - Növényvédelem és piaci helyzet a csányi dióültetvényben

2019. május 10. 04:36

A már jól ismert növényvédelmi problémákon túl az elmúlt években új kihívásokkal is szembesültek a csányi dióültetvényben, ez pedig az invazív nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, ami mind a 4500-4600 diófára nagy veszélyt jelent.

Kukoricavetés a szárazságban - Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

06:34

Kukoricavetés a szárazságban - Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

2019. május 6. 09:01

Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése - természetesen modern szemlélettel, folyamatosan fejlesztett gépparkkal és a helyspecifikus gazdálkodás jegyében. A Debrecent elkerülő autópálya mellett fekvő táblán a Dekalb DKC 4943 hibridje került a talajba, átlagosan 73 000-es tőszámmal, ám a csapadékszegény időszak miatt idén ezen némiképp csökkenteni kellett.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben! (Kapeller Zoltán, Mezőszilas)

2018. október 8. 06:00

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra három új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.

20 év bodzatermesztési tapasztalatai

2020. augusztus 27. 08:40

Több mint 20 éve fogja össze a bodzatermesztőket a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete. Az elmúlt 2 évtized alatt rengeteget változott az ágazat. A termesztési tapasztalatokról, az idei évről és a jövőbeli kilátásokról a Botész kereskedelmi igazgatóját, Csizmadiai Györgyöt kérdeztük.

Az OTP Agrár a hosszú távú kapcsolatokra épít

4:24

Az OTP Agrár a hosszú távú kapcsolatokra épít

2023. május 30. 16:41

Az OTP Agrár immár 11. alkalommal lehet jelen a 30 éve megrendezett Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon. A személyes jelenlét célja pedig nem más, mint a partnerkapcsolatok mélyítése egy kötetlen, és közvetlen interakcióra lehetőséget teremtő környezetben.

Németh Lajos meteorológus: kihívás a klímaváltozás, de van megoldás

2021. szeptember 2. 09:40

A meteorológusok szerint is tagadhatatlan tény, hogy a mezőgazdasági termelőknek egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal kell megküzdeniük a Pannon régióban, a Kárpát-medence területén. Erre hívja fel a figyelmet a Karintia Kft., és a céggel a magyar gazdálkodókért szorosan együttműködő szakember, Németh Lajos meteorológus.