Takarónövények 112 hektáron – Így áll át talajkímélő gazdálkodásra a Zalagroup Agrár Kft.

Takarónövények 112 hektáron – Így áll át talajkímélő gazdálkodásra a Zalagroup Agrár Kft.

Agrofórum Online

Nem túl gyakori, sőt kifejezetten ritka látvány egy 112 hektáros tábla, amin takarónövények fejlődnek. Az 1000 fejős tehénnel is rendelkező Zalagroup Agrár Kft. 1200 hektáros üzemi területén azonban nagy erőkkel folyik az átállás a talajkímélő, vízmegőrző és valóban fenntartható gazdálkodásra.

Zalaegerszeg térségében a Démétér Biosystems Kft. november végi, szántóföldi rendezvényén a különböző keverékekkel folytatott kísérletekről és a kezdeti üzemi tapasztalatokról is sok érdekességet hallhattak a megjelent termelők. Többek között azt is megtudhatták, hogy mi indította el az agrárvállalatot a szemléletváltás útján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

"Nagyon szépek, egészségesek a csövek" - KWS újdonságok testközelből (Mélykút)

03:59

"Nagyon szépek, egészségesek a csövek" - KWS újdonságok testközelből (Mélykút)

2019. október 7. 21:08

Szűcs Róbert családjával 250 hektáron gazdálkodik a Bács-Kiskun megyei Mélykút térségében. A repce, az őszi búza és az őszi árpa mellett a legfontosabb növényük a kukorica, amit az idei szezonban is a területük 40%-án vetettek el. Ennek köszönhetően a fajtaválasztás különösen fontos, hiszen a bevétel jelentős részét is ez a kultúrnövény adja.

Terménytárolás hitelre? - Ezt kell tudni a közraktározásról!

04:20

Terménytárolás hitelre? - Ezt kell tudni a közraktározásról!

2019. június 12. 07:25

Az elmúlt évtizedekhez képest kevesebben élnek vele, ám így is viszonylag népszerű a gazdálkodók körében a közraktározás, aminek köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Differenciált műtrágyaszórás Sárkeszin

04:58

Differenciált műtrágyaszórás Sárkeszin

2019. február 22. 09:27

Felbolydult a magyar határ, február 15-étől ugyanis szabad a műtrágyázás a hazai szántóföldeken. Mivel az időjárás és a talajviszonyok is kedvezőek a munkaművelethez, így napok óta zúgnak a traktorok, dolgoznak az egyre modernebb műtrágyaszórók. Nincs ez másképp Sárkeszin sem, ahol a Szabó Családi Gazdaságnál már differenciáltan juttatták ki az első fejtrágyát 190 hektárnyi repcére.

Mechanikus gyomirtás kukoricában - Nyolcsoros kultivátor a bácsai földeken

05:22

Mechanikus gyomirtás kukoricában - Nyolcsoros kultivátor a bácsai földeken

2019. július 2. 10:15

A Győr melletti Bácsán már március végén elkezdték a kukorica vetését, hogy a klímaváltozást, a szárazságot és a nagy meleget könnyebben átvészelje a növény. A csapadékos és hűvös május azonban lelassította az állomány fejlődését.

Nyeremény Dekalb vetőmag a tarnaörsi családi gazdálkodóknak

2020. március 7. 12:09

Az Agrofórum parnereink segítségével 2019-ben is előfizetői és regisztrációs nyereményjátékot indított, a díjazottjaink listáját már ősszel közzé tettük. A Dekalb által felajánlott 10-10 hektárra elegendő repce- és kukorica vetőmagot jelképesen Szikszai Zoltánné tarnaörsi családi gazdálkodónak adtuk át, aki a térségben rendkívül száraz körülmények között mintegy 200 hektáron termel.

Hardi Percek I. rész - ISOBUS kommunikációs rendszer

2018. november 2. 20:16

Az úgynevezett Hardi Retrofit szettel a nem ISOBUS-os traktor átalakítható, a beszerelést követően az ISOBUS-os Hardi permetezőgépek már egyszerűen csatlakoztathatóak lesznek.

Precíziós öntözéstől a kukorica csepegtetéséig - A KITE öntözési szolgáltatásai, megoldásai

2022. november 7. 13:37

Hatalmas érdeklődés mellett, Nagy István agrárminiszter jelenlétében tartotta meg öntözési szakmai napján szeptember végén a KITE Zrt. Nádudvaron a 2022-es aszályos nyár után több száz gazdálkodó volt kíváncsi arra, hogy milyen megoldásokkal lehet enyhíteni a klímaváltozás okozta károkat.