Mit tehetünk a csonthéjasok monília okozta fertőzése ellen?

Mit tehetünk a csonthéjasok monília okozta fertőzése ellen?

Agrofórum Online

Csonthéjas gyümölcsfáink egyik meghatározó kórokozója a monília. Hogyha virágzásban nem védekezünk a gomba ellen megfelelően, akkor később már nehezen korrigálhatjuk kémiai úton a hibánkat. Az Agrofórum nézői Hertelendi Péter növényorvos tanácsait hallhatják, a megkésett gazdálkodók pedig készíthetik a metszőollót!

Monília által ,,feforrázott” fák a kertben – mit tehetünk?

Sokan találkozhatnak száradó hajtásvégeket mutató csonthéjas gyümölcsfákkal országszerte. Különösen a meggyen, cseresznyén, kajszibarackon stb. találkozhatunk súlyos tünetekkel. Mit tehetünk, hogyha megkéstünk a monília gomba fertőzése elleni védekezéssel?

Ilyen esetben növényvédő szerrel már nem siethetünk fánk segítségére. A csonthéjasok moníliája virágzáskor fertőz. Ahogy Hertelendy Péter növényorvos mondta nagyapáink szavait idézve:

Megette a köd a meggyet.

Ha virágzáskor ködös, párás az idő, hosszú a felületi vízborítás időtartama a virágokon, a bibén, a fertőzés elharapódzhat. Amenyniben száraz az időjárás, légköri aszály áll fenn, elhanyagolható a moníliás fertőzés kialakulásának valószínűsége…

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi gyomirtás tavaszi tapasztalatai

2021. április 13. 10:20

Gyommentes sorközök, egységes, egészséges állomány. A Jászladány határában fekvő búzatáblán a JÁSZ-FÖLD Mezőgazdasági Zrt. szakemberei 2020-ban őszi gyomirtást alkalmaztak. A látvány magáért beszélt, a klímaváltozás okozta kihívásokra, a gyomflóra változásaira a viszonylag új technológiai elem már az első évben hatékony választ adott.

Így olvadt össze a DuPont és a Dow - Porfólió Farm bemutató Dombóváron

2018. október 8. 06:08

2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat, de a DuPont és a Dow egyesülésével létrejött Corteva Agriscience™ Magyarországon is bemutatkozott. A Dombóváron tartott Porfólió Farm rendezvényen több száz gazdálkodó előtt mutatták be az új céget, és annak legújabb termékeit.

4 dolog, amit nem tudsz a Lemken Juwel ekékről (I.)

2021. július 5. 09:31

Fontos, hasznos és mindenekelőtt érdekes információk a Lemken Juwel 10 ekékről, amikről lehet, hogy még nem is hallottál. Nézd meg videónkat, és válassz belátásod szerint.

Mi lesz veled, növényvédelem? - A szakma jövőjéről kérdeztük a Növényorvosi Napon megjelenteket

2019. december 6. 17:52

November közepén rendezték meg a 2019-es Növényorvosi Napot a gödöllői Szent István Egyetem aulájában, ahol arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a szakemberek a növényvédelem jövőjéről, a szakma kihívásairól.

Mesterhármas a Lemkentől - A tárcsa, a kultivátor és az eke Mezőfalván

2019. június 12. 07:40

A május végén megrendezett NAK Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n a gazdálkodók a Lemken több munkagépével is megismerkedhettek, méghozzá gyakorlati körülmények között.

Műanyag tojástálca a fenntarthatóság és a költséghatékonyság jegyében - Kereki Farm

2020. január 3. 09:21

Amíg az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagok nagyon komoly ökológiai lábnyommal rendelkeznek, addig maga a műanyag számos területen még segíthet is a környezettudatosabb, fenntarthatóbb gazdálkodásban. Így van ez a tojástermeléssel is, a kerekegyházi Kereki-Farmon ugyanis már évek óta elhagyták a papírtálcákat, amivel nemcsak jelentős mennyiségű pénzt, de a szemét és gyártási melléktermékek mennyiségét is csökkentették.