Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. február

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. február

Agrofórum Online

2017. februárban az EIP-AGRI hírlevélben többek között egy termelő történetéről, új fókuszcsoportok indításáról és a digitális innovációról olvashat.

 

Inspiráló ötletek

A nagyszerű talajtól származik a nagyszerű élelmiszer – egy termelő gazda története
Ady Cato a dél-franciaországi gazdaságában ötvözi az agrár-erdészetet, az állattenyésztést és a növénytermesztést. Az alkalmazott gyakorlatok célja, hogy növelje a talajainak fenntarthatóságát és gazdaságának termelékenységét, hogy olyan módszereket alkalmazzon, amelyek például csökkentik a talajforgatás és a permetezés szükségességét. Ady története IDE kattintva olvasható.

 

Az elérhető erőforrások által növelni a gazdaságosságot és a környezeti teljesítményt
Az európai gazdák alacsony jövedelmezősége számos kihívást jelent a termelők számára. John Gilliland észak-írországi gazda szerint a jövőben a tipikus ír családi gazdaságokban szükség lesz az elérhető erőforrások hatékony kihasználására. Véleménye szerint a területgazdálkodásban többféle eszközt kell köztesen alkalmazni, mint a hüvelyesek termesztését a jobb tápanyag gazdálkodás érdekében, élő bokrok és sövények fenntartását a biológiai élettér kialakítására, az okos infokommunikációs eszközök alkalmazását, amelyek mind hozzájárulhatnak a gazdaság kiadásainak csökkentéséhez, javíthatják a környezeti teljesítményt, és növelhetik a jövedelmezőséget. Bővebben >>>

Az EIP AGRI Service Point tevékenységéből

Rét- és legelőgazdálkodás, valamint az erdőgazdálkodás területén várható két új fókuszcsoport
Ha Ön állattartással vagy erdőgazdálkodással foglalkozó gazda, akkor kérem, tekintse meg a következő hetekben megjelenő szakértői pályázati felhívást IDE kattintva.

A két új fókuszcsoport:
Új legeltetési eljárások
Új erdészeti gyakorlatok és eszközök a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban és hatásának csökkentésében

EIP-AGRI szeminárium a digitális innovációról a mezőgazdaságban
Jelenleg a technológiai innováció gyorsabban halad mint bármikor korábban, a mezőgazdaságnak pedig szükséges van arra, hogy igénybe vegye mindazokat az előnyöket, amelyet ez a „digitális forradalom” nyújt. A kutató és technológia fejlesztő szervezetek, a gazdák, a vállalkozások és mindazok, akik innovációs ötlettel, gyakorlattal rendelkeznek, jelentkezhetnek a ‘Digital Innovation Hubs: mainstreaming digital agriculture’  EIP AGRI szemináriumra, amelyet június 1. és 2. között rendeznek meg Kilkenny-ben, Írországban. Jelentkezni március 8-ig lehet IDE kattintva.

Városok és az élelmiszerellátás
Összekötni a városok fogyasztói társadalmát és a helyi termékek előállítóit, termelőit mindkét fél részére kölcsönös haszonnal jár.  A „Cities and food” elkészült jelentés olyan innovatív ötleteket tartalmaz, amelyek segítenek ennek a kapcsolatnak a kialakításában, és azokat a gyakorlati tapasztalatokat mutatja be, amelyeket a tanácskozáson résztvevők megosztottak egymással. A jelentés IDE kattintva letölthető, továbbá a tanácskozás eredményeiről IDE kattintva olvashat!

Okos megoldások a gazdaságok vizellátására
A víz szükséges erőforrás a növénytermesztésben és állattenyésztésben. A klímaváltozás arra készteti a gazdákat, hogy újragondolják, milyen feltételek között termesztik a növényeket, tenyésztik az állatokat, és irányítják a gazdaságot. Az EIP-AGRI tájékoztató füzete a vízgazdálkodásról olyan innovatív ötleteket mutat be, amelyek a gazdaságokban alkalmazhatók. A füzet IDE kattintva letölthető.

Az EIP AGRI hálózatok tevékenységéből

Tanulmány az EIP-AGRI program működéséről
A Bizottság felkérésére egy független szakértőkből álló csoport készítette el az EIP-AGRI program értékelését. A tanulmány arra világít rá, hogy más mezőgazdasági innovációt támogató forrásokkal szemben a gazdák szívesebben vesznek részt az EIP AGRI innovációs folyamatokban. A tanulmány IDE kattintva olvasható.

Ön is segítheti az EU okos szakosodás stratégiájának kidolgozását
Ha Ön is részt vesz a mezőgazdasági innovációs folyamatokban, az üzleti életet támogató szervezetek munkájában, a közigazgatásban vagy innovációs kutató szervezetben, akkor lehetősége van bekapcsolódni az EU okos szakosodási stratégiájának kidolgozására megnyitott társadalmi vitába. A felkérés célja, hogy ezek a stratégiák hatékony működésük által munkahelyeket teremtsenek, gazdasági növekedést hozzanak, és megoldást adjanak a társadalom fontosabb kihívásaira. Bővebben >>>

Monalisa – segíteni a tiroli almatermesztő gazdákat
A dél Tirolban működő almatermesztéssel foglalkozó kutatóhelyek és vállalkozások azon dolgoznak, hogy a Monalisa projekt részeként egy új környezetfelügyeleti rendszert és innovatív termesztéstechnológiát dolgozzanak ki. A projekt célja a termelékenység, a minőség és fenntarthatóság növelése az almatermesztő régióban. Bővebben >>>

A mezőgazdaság szükségleteit figyelembe vevő adatgazdálkodás EU politikája
A Bizottság igyekszik kidolgozni az európai adatgazdaságot. Ennek célja a szabad adatáramlás és az adatkezeléssel kapcsolatos felmerülő szabályozás pl. hozzáférés, adathordozás, korlátozás. Ha Ön is részt szeretne venni a közös stratégia kidolgozásában, hogy az tükrözze a mezőgazdaság szükségleteit, akkor töltse ki az online felmérőt IDE kattintva!

Tudta, hogy korábban egy beruházásokkal foglalkozó bankár otthagyta állását, hogy egy alacsony költséggel előállítható traktort fejlesszen ki a nigériai termelők részére? Tekintse meg a www.hellotractor.com oldalt!

Támogatási felhívások

Pályázati felhívás a precíziós mezőgazdaságban érdekeltek részére
Az ICT-AGRI ERANET 2017 precíziós gazdálkodást támogató pályázat április 21-éig van nyitva a jelentkezők részére. A pályázati felhívás három területre fókuszál:
1. mezőgazdasági kutatások a döntéshozást támogató rendszerekben
2. precíziós gazdálkodás
3. harmadik fél bevonása a gazdaság vezető/irányító rendszerébe

Néhány gyakorlati javaslat a talajforgatás nélküli művelési rendszerekről a biogazdálkodásban: https://www.youtube.com/watch?v=tIUTwCOWYdg

Twitter hírek
Zágráb, 2017. február 7-8., EIP AGRI rendezvény:Tools for environmental farm performing. IDE kattintva elérhető!

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Az alattomos orosz támadások már Kanada mezőgazdaságát és élelmiszer-ellátását fenyegetik

2024. augusztus 13. 13:10

Idén eddig az észak-amerikai ország titkosszolgálata 13 ilyen támadást azonosított egyedül az agrárszektorban.

Repülő kertek és úszó üvegházak

2022. április 27. 05:37

Néhány olyan projekt, amely látszólag a sci-fi világához tartozik – mint például a repülő gyümölcsösök vagy lebegő üvegházak – közelebb áll a valósághoz, mint gondolnánk.

RAPOOL-repcék: TEMPTATION

2021. július 22. 10:49

A TEMPTATION hibridet azoknak ajánljuk, akik kötöttebb talajokon, legalább közepes technológiai színvonalon gazdálkodnak, és stabilan magas hozamra törekszenek még szélsőséges évjáratban is.

Robotcsősz figyeli a szőlőültetvényt

2020. december 27. 09:38

A robot a szőlőskert sorain halad az adatok begyűjtése közben.

Rangos díjra jelölték a Syngenta Istem® karfiolját

2022. március 24. 05:36

A mostani nevezés is bizonyítja a Syngenta innovatív munkáját és rávilágít arra, hogy a vállalat számos - paradicsom, görögdinnye, paprika, csemegekukorica, karfiol - kultúrában vezető szerepet tölt be a zöldségvetőmagok területén.