Agrárközélet
Fizetett tartalom
Agrárközélet
Fizetett tartalom

ARASZ: Gazdálkodási napló – a fejlődés útján

ARASZ: Gazdálkodási napló – a fejlődés útján

Arasz Kft.

Bő egy év telt el azóta, hogy az ARASZ Agro Adminisztrációs Szoftver megjelent a piacon. Ezalatt a rövid idő alatt mégis több, mint ezer Gazdálkodási Napló, és ezáltal web-gn vagy nitrát jelentés készülhetett el a fenti program segítségével.

Az ARASZ hathatós segítség a mezőgazdasági résztvevőknek, naplózási kötelezettséggel bíróknak. Akik már ezt a programot használják, jól tudják, hogy a napló vezetése nem nehézség, nem egy rendkívül időigényes és idegesítő kötelezettség, hanem egy könnyedén, precízen és átláthatóan teljesíthető feladat.

Az Egységes Kérelemből kinyerhető xls beolvasásával könnyített a tábla adatok rögzítése. Az akár több táblát is összefogva rögzíthető agrotechnikai-műveletektől a permetezésen, trágyázáson át, a szarvasmarha állomány ENAR listából történő importálásáig – jelentősen rövidíti meg a naplóírással töltött időt. A rögzített adatokból jól használható listák, lehívások állnak rendelkezésre a felhasználók számára, ami szintén nem mellékes.

Beépített figyelmeztetések segítenek abban, hogy a naplónk ne csak „készen legyen”, de lehetőség szerint hibátlanul álljon rendelkezésre. Mindez egy olyan, webes elérésű felületen keresztül történik, aminek kezelését bárki könnyedén elsajátíthatja, nem szükséges oktatásokra járni, még a szoftverhez járó felhasználói kézikönyv is ritkán előkerülő segítség az egyszerű és felhasználóbarát termék használatához.

Börzsönyi Balázzsal, a szoftver fejlesztőjével beszélgettünk az elmúlt egy év tapasztalatairól.

– Mit tartasz az Arasz legfontosabb eredményének az elmúlt egy évre visszatekintve?

– Informatikusként, és látva a felhasználók számának örömteli gyarapodását, mindenképpen a stabilitást, és a fejlődést. Az ARASZ-szal nem csupán teljesítjük, amit a szerződésekben vállalunk, hanem folyamatosan próbálunk megújulni. A gyakorlatilag 100%-os rendelkezésre álláson felül az ARASZ fejlődik, és újabb modulok, újabb funkciók érhetők el állandóan a szoftverben. A kolléganőm, Szávayné Baksa Gyöngyvér pedig biztosítja a folyamatos magas szintű szakmai támogatást, és jogszabályi követést, ami ugyancsak nagy ereje az ARASZ-nak.

– Milyen új modulok vagy funkciók kerültek be az elmúlt év folyamán a szoftverbe?

– Folyamatosan frissítünk. Fontos feladatunk az adatbázisok, például a növényvédő szer adatbázis naprakészen tartása. A permetezési modulban lehetővé tettük a csoportos, tehát egyszerre több permetszert összefogó rögzítés lehetőségét. De a legnagyobb lépésnek a tápanyag-gazdálkodási terv modul elkészültét tartom az ARASZ-ban, ez is a tavalyi év folyamán került a szoftverbe.

Igyekszünk meghallgatni ügyfeleink kéréseit, milyen listákat, lekérdezéseket szeretnének látni az ARASZ-ba bevitt adataikból. Amit úgy ítélünk meg, hogy mindenki számára hasznos, az bekerül a szoftverbe. A rengeteg bevitt adat így még nagyobb értéket képvisel, hiszen nem csak egyszer, a napló beadáskor, vagy ellenőrzéskor használható, hanem egy folyamatos kontroll tud lenni a munkában. Továbbra is törekszünk arra, hogy a partnereinknek személyre szabottan tudjuk átadni a saját felületüket, ez azt jelenti, hogy azokat az adatokat, amik xls formátumban megvannak náluk és szükségesek a Napló vezetése szempontjából, azt mi lehetőség szerint beolvassuk a programba.

– Változott-e a program iránt érdeklődők összetétele?

– Nem igazán. Az ARASZ előnyeit a fejlesztéseknek és egyszerű kezelésnek köszönhetően, úgy látjuk – és ez is volt az elvünk a kezdetektől – hogy az egészen kis területen, akár már 20 hektáron gazdálkodók és a hatalmas, akár több részből álló, több ezer hektáron gazdálkodó cégcsoportok is kiválóan tudják élvezni. Naplóvezetési kötelezettsége jóformán mindenkinek van, ehhez remek segítség a szoftver. A szaktanácsadóknak pedig nagy lehetőség, hiszen az Araszban több partnert összefogva, könnyedén tudják kezelni az adminisztrációt. Nem túlzás azt állítani, hogy a program segítségével akár meg is többszörözhetik az ügyfeleik számát, vagy rengeteg szabadidőt spórolhatnak meg maguknak.

– Pár szót beszéljünk az ARASZ hátteréről, adat-tárolás, adat-mentés, telepítés?

– Az ARASZ-t nem kell telepítenie és nem kell mentenie az ügyfélnek!

Webes-felületen keresztül gyakorlatilag bármiről (PC, tablet, telefon, mac…) használható a szoftver. Esetleges gép meghibásodás esetén az ügyfél csak „átül” egy másik géphez és már folytathatja is a munkát ott, ahol abbahagyta. Fontos mindig elmondani, hogy miután átadtuk a felületet, és a partner megváltoztatta a jelszavát mi már a felhasználói felületéhez nem férünk hozzá. Az adatokat saját szervereken tároljuk, valós idejű mentést biztosítva. Ezen kívül napi és havi mentést is végzünk külső adattárolóra, így az ügyfél kérésére bármikor vissza tudunk állni az adott időpontra, akár hónapokra visszamenőleg. Ügyfeleink rögzítik a saját felhasználó neveiket, csoportokat létrehozva, így saját maguk szabályozhatják, melyik felhasználó, mely partner adatait láthassa.

– Ha csak egy dolgot emelhetsz ki az ARASZ-ból mi lenne az?

– Azt, hogy az ARASZ-szal csak egyszer kell dolgozunk, egyszer kell az adatokat rögzítenünk.Mind a papíralapú napló, mind az ÁNYK-ba betölthető web-gn, vagy nitrátxml-ek kinyerhetők így. Sok szaktanácsadóval és gazdával beszélgettünk erről, és rengeteg a pozitív visszajelzés. Örülnek, hogy nem kell ugyanazt az adatot 2-3-szor rögzíteniük minden évben. Sőt, még ezt is tovább gondolva, igazából csak egy félszer, hiszen a rengeteg könnyítés az adatbevitelbe még az egy rögzítéshez szükséges időt is alaposan lerövidíti.

– Szükségem van a programra. Hol és hogyan tudom megvenni?

– Weblapon a www.arasz.hu oldalon , e-mailben az iroda@arasz.hu címen vagy facebook-on nézhetsz utána. Aztán megkeresel bennünket, és mi az igényeidet, a gazdaságodat, vagy partnereid számát figyelembe véve készítünk egy ajánlatot. Esetleg el is megyünk és személyesen bemutatjuk a szoftver könnyed, egyszerű használatát. Éves felhasználói díjunk van, ami tartalmaz minden költséget, a bevezetéstől kezdve a folyamatos frissítésekig. Van egy Felhasználói Kézikönyvünk is, amit szerződéskötéskor megkap az ügyfél. Tapasztalatunk szerint nagyjából két hét után már mindenki magabiztosan elsajátítja az ARASZ kezelését.

 

Precíziós mezőgazdaság: techgronómia diplomát szerezhetnek a hallgatók Kanadában

2019. július 20. 07:34

A Calgary-ben (Alberta) lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgronómia diplomához jutnak a hallgatók.

Erdészek a fenntarthatóságért - Erdei Vándortáborok és örökerdő gazdálkodás a Bakonyerdő Zrt.-nél

2019. július 20. 06:34

Az ország több más erdőgazdaságához hasonlóan a Bakonyerdő Zrt. is kiemelten fontos feladatának tartja a környezettudatos nevelést, amelynek az erdei iskolák mellett az Erdei Vándortáborok is fontos eszközei.

Digitális információ munkacsoport alakult a kamarában

2019. július 19. 10:52

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

Növekedhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára

2019. július 19. 07:34

Rendkívül fontos feladat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig terjedő termékpálya szereplői közötti, a megemelkedett előállítási költségek okozta feszültségek rendezése.

Gazdálkodási napló – nehézségek nélkül

2018. szeptember 23. 14:38

Mezőgazdasági szereplők részére talán nem ismeretlen az a változás, amit az elmúlt 5 évben a Gazdálkodási Napló adattartalma mutatott. Míg pár évvel ezelőtt elég volt egy egyszerű formátumú, – és nem is mindenki számára kötelező – naplót vezetni, mára mindez egy időigényes „nem szeretem” feladattá vált. Mindezek miatt előfordul, hogy a gazda kevésbé látja szükségét a napló írásnak, illetve időhiány miatt halogatja; ami egy esetleges hatósági ellenőrzés során igen kellemetlen következményeket vonhat maga után.

Módosult a Gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszaka

2019. január 4. 08:33

A Miniszterelnökség a kifizetések mielőbbi megkezdése érdekében módosította a Gazdálkodási napló elektronikus benyújtásának időszakát.

Már megtehető a nitrát adatszolgáltatás

2018. február 4. 11:33

A nitrát adatszolgáltatást 2018. március 31-ig kell teljesíteni. Ebben a NAK is segíti a gazdálkodókat egy online gazdálkodási naplóval.

Elérhetőek a „web-GN” és a nitrát adatlap beküldéséhez szükséges elektronikus űrlapok

2018. január 3. 15:36

A kedvezményezettek az összes támogatási konstrukcióra vonatkozóan egyetlen gazdálkodási napló, ún. web-GN kitöltésével és beküldésével tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.