Milyen növényeket tehetünk a fürdőszobába?

Milyen növényeket tehetünk a fürdőszobába?

Agrofórum Online

Szeretném a fürdőszoba hangulatát egy picit feldobni szobanövényekkel. Milyen növények alkalmasak erre a célra?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Növényeink nemcsak a szobák, hanem a fürdőszobák díszei is lehetnek, különösen akkor, ha az ottani feltételek lehetővé teszik nevelésüket. Elsősorban fontos feltétel, hogy fény, vagyis legalább egy kisebb méretű ablak a rendelkezésükre álljon. A fürdőszobában nemcsak a fényviszonyok, hanem a hőmérséklet is eltér a többi helyiségétől, ugyanis itt általában néhány fokkal melegebb van.

A rendszeres zuhanyozás és fürdés továbbá nagyon magas páratartalmat hoz létre, így a kellemes meleggel együtt trópusi, vagy szubtrópusi klímát eredményez a szobanövények számára. Ez a környezet több cserepes növénynek is megfelel, mert sok szobanövényünk eredetileg ilyen területről származik. Nem nehéz olyan zöld növényeket találni szobadísznek, amelyek szeretik a meleget és a nedvességet, de csak kevés van köztük, melyek kevesebb fénnyel is beérik.

Összegyűjtöttem azon cserepes növényeket, melyek fürdőszobákban, kevés fény mellett is nevelhetők. A zámia (Zamioculcas) meglehetősen robosztus növényünk, ritkán támadják meg a kártevők, és kevés fénnyel is beéri. A vitorlavirág (Spathiphyllum) eredeti élőhelyén nagy fák árnyékában nő, ezért árnyékos helyekhez és magas páratartalomhoz szokott. A madárfészekpáfrány (Asplenium nidus) a részben árnyékos, magas páratartalmú környezetben pompásan fejlődik, levélvége nem barnul el. A szobai futóka (Epipremnum aureum) gyors növekedése miatt függőkosárban, a szekrényen vagy párkányon is megállja a helyét.

Szélesebb körből választhatunk azon növények közül, melyek több fény megléte esetében ajánlhatók. A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a lehető legvilágosabb helyre kerüljön, levelei a függőkosarakban, állványokon és talapzatokon is díszíthetnek. A szakállbroméliák (Tillandsia) a meleg, nagyon párás fürdőszobában is jó helyen vannak, még akkor is, ha nem közvetlenül az ablakba helyezzük. A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) méretéből adódóan a nagy fürdőszobák zöldítésére lehet alkalmas, egzotikus varázst adva a fürdőszobának. A masszív anyósnyelv (Sansevieria) meleg helyen érzi jól magát, és ha a helyiség elég párás, külön öntözni sem szükséges. A szívlevelű viaszvirág (Hoya kerrii) szereti a világos helyet a fürdőszobában, de akár közvetlen napfény nélkül is megfelelően fejlődik.

Milyen kártevő hernyói károsíthatnak cseresznyefám kérge alatt?

2020. szeptember 26. 10:37

Milyen kártevő hernyói károsíthatnak cseresznyefám kérge alatt? Várom válaszukat!

Mivel permetezzek a mogyorótermések moníliás megbetegedése ellen?

2022. december 18. 04:36

Sajnos nem boldogulok a mogyoróval, bokraimon sok a moníliás termés. Eddig rezet és Topast használtam a kezelésekhez, de hatástalanul. Milyen permetszert ajánlanak a mogyorótermések moníliás megbetegedése ellen?

Hol található olyan laboratórium, ahol a körtelevél betegségét meg tudják határozni?

2023. szeptember 4. 04:39

Tudnának abban segíteni, hogy hol találok olyan növénykórtani laboratóriumot, ahol a körtelevél elhalási betegségét meg tudnák határozni? Köszönöm segítségüket.

Mi legyen a tűzelhalás tüneteit mutató hajtásokkal?

2022. május 18. 04:38

A tűzelhalás tüneteit fedeztem fel gyümölcsfáimon. Mit kell tennem a fertőzött hajtásokkal?