Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

Agrofórum Online

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborkát sajnos több olyan kórokozó is fertőzheti, melyek a nyár közepére akár a teljes állomány pusztulását és száradását okozhatják. Leggyakrabban a bakteriális, vagyis a pszeudománoszos fertőzéssel, valamint a peronoszpóra megjelenésével kell számolni az uborka termesztése során. A peronoszpórás betegség tünetei elsőször az idősebb leveleken jelennek meg. Ezek 3-5 mm nagyságúak, szegletesek, sárgás színezetűek, gyakran összeolvadnak. A foltok idővel beszáradnak a levél pedig a levélnyéllel együtt elpusztul. A pszeudomonászos betegség 3 mm-es, szögletes foltok kialakulását okozza, melyek kezdetben vizenyősek, idővel pedig kifehérednek. A foltok később bebarnulnak, de ki is szakadozhatnak.

Erős fertőzésre főként csapadékos és meleg nyarak alkalmával kell felkészülni, a nagyobb problémák kialakulását, vagyis a növénypusztulást elsősorban megelőzéssel lehet kivédeni.

A fertőzés forrásai lehetnek egyrészt a lehullott, előző évről maradt beteg levelek, valamint a vetőmagok is. Érdemes vetésre vagy ültetésre olyan területet választani, melyen az előző években uborkát vagy más kabakos növényt nem termesztettünk. A magokat megbízható helyről szerezzük be, és ne fogjunk magot olyan termésből, mely nem egészséges! Készítsünk a növényeknek támrendszert, hiszen ezzel a növény leveleinek csapadék utáni gyorsabb felszáradása is biztosítható, valamint a növényvédelemi kezelések is nagyobb hatékonysággal végezhetők el! A fertőzések kialakulásához elegendő lehet akár néhány óra levélfelület-nedvesség is, ezáltal ajánlatos kerülni az öntözések alkalmával a lombozat nedvesítését, vagyis próbálni kell a növényeknek csak a tövi részére kijuttatni a vizet.

A pszeudomomászos betegség ellen a kémiai védekezéssel csak megelőző jelleggel érhetünk el eredményt, így ezt már 2-3 lombleveles korban érdemes lehet elkezdeni és legalább 10 napos vagy kéthetes időközökkel ismételni a kezelést (réztartalmú készítményekkel).

A peronoszpóra esetén már rendelkezésre állnak olyan fajták, melyek a betegségnek ellenállnak. A nem ellenálló fajtákat már palántakorban, valamint a kiültetés után egyaránt szükséges rendszeresen permetezni a károk megelőzése érdekében. A betegség kialakulásakor, valamint hidegebb időszakokban válasszunk inkább felszívódó hatóanyagot tartalmazó készítményt (pl. difenokonazol), de a bakteriális betegség ellen használható kontakt réz hatóanyag egyaránt hatásos a peronoszpóra ellen is.

Ökológiai gazdálkodásban felhasználható egyszerű anyagok II. rész

2020. április 4. 05:36

Az egyszerű anyagok nem minősülnek növényvédő szernek, de ha van, be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időt, ügyelni kell a dózisra és a kezelés idejére.

Gyakori gond az öntözés során a szórófejek eltömődése

2019. július 2. 07:37

Az öntözési technika fejlődése, a precíziós öntözés, egyre szigorúbb követelményeket támaszt a vízminőséggel szemben. Pontos víz- és tápoldat-adagolásnál használatos szórófejek és csepegtető testek rendkívül érzékenyek a vízminőségre, gyorsan eldugulnak, használhatatlanná válnak.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.