Mi lehet a nagyméretű, barna, fémes színű bogár a facsemetéken?

Agrofórum Online

Nagyméretű, barna, fémes színű bogarak pihennek, napoznak a facsemetéimen. Fényképet mellékelek. Ellenség vagy barát? Kell-e tennem valamit?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A kérdezett bogár, ami a képén látszik a bronzos díszbogár, más néven bronzbogár (Aurigena lugubris, Perotis lugubris). Korábban a nagyüzemi gyümölcsösökben szinte eltűnt a folyamatos rovarölő szeres kezelések miatt. Házikertekben, ahol nem rendszeres a fák kezelése, ott újabban egyre több helyről jelzik előfordulását.

Ezt a kártevőt a korábbi szakirodalmakban, mint erdőkből behúzódó, és elsősorban idős legyengült fákat megtámadó bogarakat tartották számon. Lárvái a fő károsítók, elsősorban csonthéjas gyümölcsfélék (Prunus), alma (Malus), körte (Pyrus) és galagonyák (Crataegus) gyökereiben élnek. A kifejlett bogarak rajzása április végétől, május elejétől várható, imágóik nyár végéig vannak jelen. Újabb adatok szerint előfordulnak szilva- és barackfákon, valamint málnán is. Utóbbi napokban fiatal gyümölcsoltványokon, annak még alig kihajtott koronáján tűntek fel a bogarak.

Bronzbogár napozás közben

A bogarak teste 1-2,5 cm hosszú, barnás, bronzos árnyalatú, kemény kitinszárnnyal fedett. Tömeges jelenlétükre május és július között lehet elsősorban számítani. A bogár kifejlődése és tavaszi megjelenése után érési táplálkozást folytat, megrágja a leveleket, zsenge hajtásokat, néha a virágokat is károsítja, virágokon esetenként súlyos rágási kártételét figyelték meg. Kis méretű fáknál, facsemetéknél könnyen észrevehető. Tarrágást nem szokott okozni, de kis fánál az első levelek erős rágása a fa fejlődését lényegesen akadályozhatja.

Bronzbogár szilvafa törzsén

A lárvaalakja a fő károsító. A bogár tojásait a fakéreg repedéseibe rakja csomókban, a kikelő lárvák berágják magukat, életüket rejtetten, a fakéreg alatt folytatják. A gyökérnyak közelében vagy a főgyökerek kérge alatt élő lárvák kártétele nagyon hasonló a cserebogarak, kéregmoly-lárvák, a pockok vagy gyökérkárosító gombák okozta elváltozásokhoz, részleges vagy teljes elhalást okozhatnak. Alapos vizsgálatot igényel feltárásuk. Két év alatt fejlődnek ki a bogarak. Jellegzetes formájú lárváik, a pondrók, csontszínűek, teljes kifejlett méretük az 5-7 cm-t is eléri. A fakéreg alatt, néha a faszövetbe hatolóan kanyargós járatokat rágnak, eközben a fa víz- és tápanyagszállító edényei megsérülnek. Az elhalás mértékét és gyorsaságát a járatok helye, mérete (a fejlett lárvák szélesebb járatokat készítenek) és a lárvák száma határozza meg.

Védekezés csak a bogáralak ellen (lenne) lehetséges, amikor május elejétől a növény felszínén megjelennek. Sajnos jelenlétük jelzésére csapdák még nem állnak rendelkezésre, így csak a megfigyelésükre tudunk hagyatkozni. Kémiai védekezés ellenük nem hatásos. A fakéreg alatti járatokban élő lárvái ellen kémiai védekezési mód jelenleg nincs. Egyedileg, a lárva járatokban élő alakját dróttal, mechanikai úton szokták hatástalanítani. Mindenesetre az idős és beteg, fertőzött gyümölcsfákat, melyek gyökérnyakában és gyökereiben élnek a lárvák, érdemes mielőbb kivágni és a kertből eltávolítani.

Fog valaha teremni a magról nevelt mandarinfa?

2023. február 19. 04:39

Hogyan ápoljam a magról vetett mandarint? Fog valaha teremni is?

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

2023. augusztus 24. 04:40

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró, sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Milyen betegség támadta meg a díszgalagonyát?

2023. szeptember 23. 04:38

Díszgalagonyafám levelein kis barna foltok vannak. Milyen betegség támadta meg? Tavasszal még virágzott és semmi baja nem volt. Nyár közepétől a leveleken pöttyök jelentek meg és gyorsan elszáradtak. A fa még él, próbálkozik új hajtásokkal és levelekkel, de évek óta ez történik.

Érdemes talajfertőtlenítő készítményt használni a veteményesben?

2023. március 20. 04:38

Érdemes-e a kártevők ellen talajfertőtlenítő készítményt használni a veteményesben?