Házikert

Mire jó a rebarbara a kertben?

Agrofórum Online

A rebarbara a házikertben egy klasszikusan kedvelt növény, főleg a konyhakert fronton tevékenykedőknek. Sütemények, piték és rebarbarás lekvárköltemények alapanyaga, és emellett ráadásul még másra is jó!

A rebarbara egy szuper növény onnantól, hogy sikeresen meg tudjuk tartani. Számos dologra jó a kertben, ezért nem csak a konyhakertben vehetjük hasznát.

Jó jelzőnövény

A rebarbara egy rendkívül vízigényes növény. Őszintén szólva nekem homoktalajos kertben nem is ment éveken keresztül a nevelése. Akkor tértem át a magaságyásban termesztésre, mikor sokadik évben is kipusztult, mert a nyári melegekben nem tudtam elegendő vizet kijuttatni és a talaj sem volt képes eltárolni a nedvességet.

A rebarbara, mint növény

A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozó növény, melynek jellegzetes hosszú szára és hatalmas levelei adják igazi lényegét. Kora tavasszal egy nagyméretű levélrügy indul el a talajfelszín alól a külvilág felé és elegánsan elkezd szétterülni a felszín felett. A levélnyelek egyre hosszabbak lesznek és vastagabbak, ahogy öregszik a növény. Fő értékét is ezek a vastag levélnyelek adják egyébként, melyből jó süteményalapanyag és kompótalapanyag lesz.

Számos faját termesztik gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra – ide tartozik a zöldségként termesztett Rheum rhabarbarum vagy a Rheum x hybridum, illetve a Rheum rhaponticum faj is. Érdekessége, hogy bár levele mérgező (vesekövet, és nagy mennyiséget elfogyasztva akár halált is okozhat), a levélnyelet fanyar ízéért felhasználják. Ez némi oximoron lehet így első hallásra.

Rebarbara

A rebarbara, mint természetes piretroid

Sokan nem tudják, de a rebarbara leveléből és virágzatából nagyszerű rovarölőt lehet készíteni.

A rebarbara gyökere emellett antranol-glikozidokat tartalmaz, amelyeknek aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak. A jellegzetes savanykás ízt a benne lévő magas almasav-, citromsav- és oxálsavmennyiségnek köszönheti. Cseranyagokat és polifenolokat is tartalmaz, mellette számos vitamin található benne.

Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén van benne.

Mivel a levelek mérgezők, így azokat vágjuk le a szárukról és a levelekből készítsünk növényi ázalékot. Ehhez akár össze is darálhatjuk, hogy még gyorsabban kioldódjanak az összetevők. Főzni nem szükséges. Viszont ha daráljuk, akkor mindenképpen olyan eszközzel tegyük, amit utána nagyon alaposan meg tudunk mosni, vagy csak ilyen dolgokra használjuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A díszcsalán téli gondozása

2024. december 22. 10:10

A téli időszakban gondos ápolást igényel, mert meleg éghajlati származású növényként érzékeny a hidegre és a fagyra.

Így válasszunk dísznövényt a munkahelyünkre!

2024. december 22. 05:40

Nem minden növény alkalmas munkahelyi környezetbe. Ha szeretnénk, hogy a növények valóban hozzájáruljanak a kedvező munkahelyi légkörhöz, figyelembe kell venni néhány alapvető szempontot.

Mit tegyünk, hogy a madáritató ne fagyjon be a tél folyamán?

2024. december 21. 16:10

Mivel a hideg évszakban itthon maradnak, a legtöbb vízforrásuk befagy, így friss vizet találniuk ebben az időszakban igencsak nehéz lehet.

A szobai azálea teleltetése: így virágzik újra

2024. december 21. 10:10

Az azáleák egyenletes bimbóeloszlással rendelkezzenek, és a bimbók körülbelül fele már színesedjen. Ez az egészséges növények egyik legbiztosabb jele.

Mi legyen a kerti lombbal? Jó lesz valamire?

2022. december 30. 06:37

A kerti lombot sokan elégetik, mások komposztálják, de van, aki otthagyja a gyepen, ágyásokban, mint talajtakarást. De vajon melyik az igazán jó megoldás?

Fűszerspirál építése

2021. május 13. 09:22

A fűszerspirált az utóbbi időben egyre divatosabb lett. Látványos konyhakerti elemként komoly díszítő erővel bír, ha jól van kialakítva. A legfontosabb ismérveket mutatjuk be, melyek a hosszútávon is jól működő fűszerspirálokhoz fontos tudnivaló.

Amit a palástfűről tudni érdemes

2023. március 2. 13:12

A közönséges palástfű (Alchemilla monticola) a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, amelyet a középkor óta gyógynövényként hasznosítanak.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.