Házikert

Mire jó a rebarbara a kertben?

Agrofórum Online

A rebarbara a házikertben egy klasszikusan kedvelt növény, főleg a konyhakert fronton tevékenykedőknek. Sütemények, piték és rebarbarás lekvárköltemények alapanyaga, és emellett ráadásul még másra is jó!

A rebarbara egy szuper növény onnantól, hogy sikeresen meg tudjuk tartani. Számos dologra jó a kertben, ezért nem csak a konyhakertben vehetjük hasznát.

Jó jelzőnövény

A rebarbara egy rendkívül vízigényes növény. Őszintén szólva nekem homoktalajos kertben nem is ment éveken keresztül a nevelése. Akkor tértem át a magaságyásban termesztésre, mikor sokadik évben is kipusztult, mert a nyári melegekben nem tudtam elegendő vizet kijuttatni és a talaj sem volt képes eltárolni a nedvességet.

A rebarbara, mint növény

A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozó növény, melynek jellegzetes hosszú szára és hatalmas levelei adják igazi lényegét. Kora tavasszal egy nagyméretű levélrügy indul el a talajfelszín alól a külvilág felé és elegánsan elkezd szétterülni a felszín felett. A levélnyelek egyre hosszabbak lesznek és vastagabbak, ahogy öregszik a növény. Fő értékét is ezek a vastag levélnyelek adják egyébként, melyből jó süteményalapanyag és kompótalapanyag lesz.

Számos faját termesztik gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra – ide tartozik a zöldségként termesztett Rheum rhabarbarum vagy a Rheum x hybridum, illetve a Rheum rhaponticum faj is. Érdekessége, hogy bár levele mérgező (vesekövet, és nagy mennyiséget elfogyasztva akár halált is okozhat), a levélnyelet fanyar ízéért felhasználják. Ez némi oximoron lehet így első hallásra.

Rebarbara

A rebarbara, mint természetes piretroid

Sokan nem tudják, de a rebarbara leveléből és virágzatából nagyszerű rovarölőt lehet készíteni.

A rebarbara gyökere emellett antranol-glikozidokat tartalmaz, amelyeknek aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak. A jellegzetes savanykás ízt a benne lévő magas almasav-, citromsav- és oxálsavmennyiségnek köszönheti. Cseranyagokat és polifenolokat is tartalmaz, mellette számos vitamin található benne.

Ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén van benne.

Mivel a levelek mérgezők, így azokat vágjuk le a szárukról és a levelekből készítsünk növényi ázalékot. Ehhez akár össze is darálhatjuk, hogy még gyorsabban kioldódjanak az összetevők. Főzni nem szükséges. Viszont ha daráljuk, akkor mindenképpen olyan eszközzel tegyük, amit utána nagyon alaposan meg tudunk mosni, vagy csak ilyen dolgokra használjuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi talaj-előkészítés: ebben rejlik a tökéletes következő évi termés

2024. október 6. 10:10

Fontos, hogy a talaj megfelelő állapotban legyen, ezért ősszel kell táplálnunk és előkészítenünk, hogy tavasszal már optimális körülmények várják a vetésre szánt növényeket.

Így tároljunk minél több vizet a kertben!

2024. október 6. 05:40

A víztározás a kertben nagy feladat, mert az időjárás igen szélsőséges. Mivel egyes időszakokban akár hetekig semmi csapadék, majd hirtelen nagyon sok esik, így a minél több víz eltárolása rendkívül fontos.

Ezért ne égessük el metszés után a leander részeit!

2024. október 5. 16:10

Már kis mennyiségben is mérgező lehet, egy felnőttnél akár egy-két levél elfogyasztása is súlyos tüneteket, szívritmuszavart, hányást, hasmenést, szédülést és légzési problémákat okozhat.

Jót tesz a sör a fikusznak?

2024. október 5. 10:10

Magyarországon a legtöbb családnál találunk legalább egy szobafikuszt (Ficus elastica), sőt, az óvodákban, iskolákban, állami intézményekben és uszodákban is.

Így vásároljunk nagy dézsás növényeket, hogy később is szépek legyenek!

2023. szeptember 6. 06:40

A dézsás növényeknek teljesen más igényei vannak, mint egy kertben, a beültetett növényeknek. Így ha dézsában is tartanánk növényt, netán már meglévő hatalmas nagy növényt vásárolunk, akkor vannak trükkök, hogy sokáig igazán szép lehessen a növényünk.

Hogyan járulhatunk hozzá a bokorlakó madarak megtelepítéséhez a kertünkben?

2021. március 24. 15:28

Milyen cserjék alkalmasak a bokorlakó madarak fészkelésére? Hogyan alakítsunk ki a madarak megtelepítéséhez metszéssel alkalmas bokorformát? Mi az az ágcsésze és hogyan segíti a fészeképítést?

Hogyan termesszünk gyöngyhagymát?

2023. március 16. 08:41

Ha bőséges kerti termésre vágyik az ember, akkor ritkán gondolkodik el azon a mondáson, miszerint „minél kisebb, annál jobb”. Pedig ez attól függ, hogy mit takarítunk be.

Decemberi tennivalók a kertben

2022. december 1. 05:34

A december egy csendes hónap a kertészkedés szempontjából, mégis több dologra kell odafigyelni, mint azt gondolnánk.