Okosmarhák Várvölgyön – Szenzorok a legelőre alapozott húsmarhatartáshoz
A mezőgazdasági digitalizációja napjainkban már nemcsak elkezdődött, de javában tart is. Nincs ez másként az állattenyésztés területén, ahol számos szenzort, adatfeldolgozó szoftvert és egyéb modern megoldásokat alkalmaznak a gazdálkodók - például a tejelő tehenészetekben.
Bevezetés a bio palántanevelésbe - Bolvári Biokertészet
A hűvös tavasz ellenére is szépen növekedtek a palánták Bolvári Csaba zsámboki biogazdaságában. Nem véletlen, hiszen a termelő az évek során rendkívül sok tapasztalatra és tudásra tett szert, amikkel tökéletesíteni tudta palántanevelési technológiáját.
A bio burgonyatermesztés gyakorlati titkai
Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.
Ártér: veszély, vagy áldás?
2023. szeptember 11. 17:30
Az ártéri gazdálkodás igen mostoha sorsra jutott az elmúlt időszak mezőgazdasági és tájhasználati gyakorlatának térhódítása miatt. Az ártéri gazdálkodásban rejlő gazdálkodási potenciál azonban koránt sincs kihasználva. A mentett oldalon gazdálkodók a mondhatni káros vízformák ellen küzdenek, máskor az aszály okoz fejfájást, ugyanakkor az ártéri gazdálkodásnak számos előnyéről is beszélhetünk.
Káposztafélék palántanevelése a téli hónapokban
Klímakomputer vezérli és termálvíz fűti az Árpád-Agrár Zrt. közelmúltban átadott, 7000 négyzetméteres fóliablokkját Szegváron, ahol január végén már nagyjából 12 Celsius-fokos hőmérsékleten felsorakoztak és növekedtek a káposztafélék palántái. A zöld minden árnyalatát megelevenítő létesítményben fejeskáposzta, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, karfiol és brokkoli kapott helyet.