Játékosan pattogós szó, ami az utobbi időben lett egyre divatosabb még hobbikertészek között is, de főleg a virágkötészet használja. Ismerős maga a szó, hogy kokedama?
A kokedama japán eredetű, mégsem bonsai és nem is ikebana. Röviden összefoglalva egy dísznövénytartási módot jelent, amikor mohagombócba tekerjük a gyökereket.
Amellett, hogy praktikus még esztétikus is, hiszen jópofa függőkerteket, térdekorációkat is lehet készíteni a kokedamaból. Igazából majdnem minden növény átalakítható kokedámának, Japánban még komplett virágzó fákat is tesznek mohagömbökbe, majd térelemként fellógatják mennyezetre.
A növények igényei szempontjából ugyanazok az ismérvek, mintha cserepes növényről beszélnénk. A fénykedvelőket ablakba tudjuk lógatni, az árnyékkedvelőket meg az ablaktól távoli helyekre.
Ha nem lógatva tárolnánk a kokedamat, akkor tehetjük üvegedényre, üveg alátétre is vagy egy szép kerámiára. Ez már csak a mi képzeletünkre van bízva.
Nagyobb terekben sem utolsó
Pont abból a megfontolásból, hogy a mohagombócok fel is függeszthetők és viszonylag egy tiszta növénynevelési módszer a kokedama, így nagy szállodai terekbe, üvegablakok növényesítésében is helyet érdemel.
Milyen növények nevelhetők így?
Az előbbiekben említettem, hogy Japánban akár egész fákat is nevelnek meg kokedamaként, nálunk inkább a kisebb kompozíciók az ismertebbek. Tehetünk a mohagombócba pozsgás növényt, epifitákat (Tillandsia például), de kis orchideáknak, hagymás növényeknek is kiváló megoldás, ha dekorációban gondolkodunk.
Kokedamat főleg belterekben használunk, bár nem ritka a kültéri alkalmazása sem már. Ebben az esetben viszont a növényválasztás és az öntözés is fontos tényező lesz, így gondosan járjunk el, ha valóban hosszútávon szép kompozícióra vágyunk.
Az ideális növények hozzá, melyek nálunk is kaphatók: Flamingó, Epipremnum pinnatum, páfrányok, Ficus pumila, Fittonia, a legtöbb orchidea, Filodendron, Pilea, Peperomia, és Selaginella.
Hogyan öntözzük a kokedamat?
Itt nem hagyományos öntözésről lesz szó, hanem az egész gyökerekkel teli mohagombócot megmerítjük vízbe 3-4 perc erejéig, lecsepegtetjük (nem kinyomkodjuk!) és visszatesszük növényestől a helyére.
Mi kell a kokedama készítéshez?
• A választott növény;
• Metszőolló;
• 8 : 3 arányban a tőzegmoha és bonsai föld (2 csésze tőzegmoha, 3/4 csésze bonsai föld);
• Egy kis edény víz az első merítéshez;
• Tőzegmoha a becsomagoláshoz;
• Zsinór vagy zsineg;
• Szárított moha.
Először a növény gyökereiről óvatosan távolítsuk el a cserepet, majd a földet. Nedvesítsük be a mohát és a növényünk gyökereit is. A mohát terítsük ki az asztalon, majd tegyünk rá egy kevés talajkeveréket, erre rá a növényünket és a gyökerekre újabb adag talajkeveréket, majd a mohát kezdjük el rágöngyölíteni. Az a cél, hogy a moha gömb formában mindenhol teljesen takarjon és zárjon, hogy a gyökerek se legyenek szabadon és a talaj se hulljon ki a moha közül. Tenyerünkbe formáljuk a gömböt, szükség esetén tegyünk még az üres helyekre mohát. Ha már egészen gömbszerű az alkotás, akkor zsineggel alaposan kötözzük össze, hogy stabil legyen. Majd merítsük meg az egészet vízbe, hogy teljesen át tudjon nedvesedni, csepegtessük le és tegyük a kívánt helyre a kokedamat. Ha a zsinegből úgy gazdálkodunk, akkor akasztót is készíthetünk még rá és mehet is az ablakba!