Házikert
Házikert

Kezdődik az őszi hagymás növények beszerzési ideje

Kezdődik az őszi hagymás növények beszerzési ideje

Agrofórum Online

A kertészetek polcain hamarosan megjelennek az ősszel ültetendő hagymás virágzók, így érdemes előre végiggondolni pár dolgot ezen növényekkel kapcsolatban.

Az őszi hagymások ideje többnyire augusztus végén kezdődik, amikortól szokás a talajba tenni őket, de ez az idő az éghajlat rohamos melegedésével még inkább elkezdett kitolódni. Bár a kertészetek polcain egyre több őszi ültetésű hagymás dísznövényt fogunk találni, azért még most az ültetéssel érdemes várni.

Az őszi hagymások a legismertebb hagymások

A nagyon kedvelt őszi hagymások közé tartozik a jácint, nárcisz, tulipán, krókusz is, de ha jót akarunk magunknak, akkor az ültetést egészen eltoljuk késő őszre, akár október-novemberre.

Ha az a célunk, hogy egy szinte egész tavasszal virágzó ágyással örvendeztessük meg magunkat, akkor a fajtaválasztásoknál figyeljük a virágzási időket, mert bizony tulipánfajok esetében is eltérések szoktak lenni.

Kedvelt őszi hagymás a tulipán (Fotó: Gribek Tímea)

Míg a nárciszfajok márciustól egészen májusig nyílnak (pl. Jetfire, Tete a tete), addig a legtöbb tulipánfajta inkább április-májusban fog nyílni (Pl. Triumph). Emellett a botanikai tulipánok virágzási ideje például inkább márciusra tehető.

A február-márciusban nyílók között a krókuszok a legismertebbek, apró virágaikkal nagyon izgalmas elemei egy sziklakertnek és évelőágyásnak. Mivel szinte a hóvirágok után jelennek meg, így velük pótolható az átmeneti korai virághiány a kertben.

A nyár egészen őszig a liliomok térhódításáról szól, hatalmas virágaikkal a legmonotonabb ágyást is képesek élettel megtölteni. Az illatuk meg természetesen feledhetetlen.

A tulipánfajok esetében is eltérések lehetnek (Fotó: Gribek Tímea)

TUDTA? Ha a liliom porzóit óvatosan leszedegeti, akkor a virágok is tovább nyitva maradnak, így lehet javítani a vázatartósságot is.

Ha már a kora tavaszt a krókuszokkal virágosítjuk, a rá következő időszakban viszont az íriszekkel érdemes kalkulálni, így nem árt pár íriszcsoport sem az ágyásokba. A kék szín amúgy is viszonylag ritka a virágok körében, így az írisz emiatt is jó választás, érdekes színfoltokat lehet velük kialakítani.

Mindig legyen jó minőségű a hagyma!

Természetesen a növények szépségéhez megfelelő minőségű szaporítóanyag is kell. A virághagyma nem lehet penészes, összeszáradt. Tapintásra kellemes, „élő érzetet” kell mutasson (többnyire), mert az lesz az életképesség egyik záloga. A legtöbb nejlonzacskózott virághagymánál a nedves forgács elrejti az esetleges ilyen problémákat, ami később a sikerélményt csökkenti, csalódást fog okozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy kicsi kert is lehet növényzetben gazdag és színes

2024. július 2. 05:40

Hogyan lehet játszani a terekkel és mitől lesz biodiverz egy olyan kert is, mely alig két ágyásból áll? Nézzünk egy esettanulmányt, hogy mi hogyan oldottuk meg!

Hidrovetés, a leghatékonyabb füvesítő módszer

2024. június 30. 16:10

Első blikkre úgy tűnhet, mintha egy kerti slagból zöld festékkel permeteznék be az utcafrontokon futó földterületeket, kvázi egyfajta műfüvet utánozva ezzel. Ám ez nem festék, hanem valódi fűmag, és a bepermetezett helyeken nem sokkal ezután elképesztő pázsit nő!

Fűszernövények a kertben: ültessük őket júliusban!

2024. június 30. 12:10

A július általában nem az ültetés ideje. Viszont fűszernövények telepítéséhez éppen ideális, hiszen ekkor fejlődnek a legjobban.

11 jel, ami arra utal, hogy egy fát jobb lenne kivágni

2024. június 29. 16:10

Ha beteg egy fa a kertben, a legtöbb esetben elgondolkodunk azon, hogyan meg lehet-e menteni. Vannak biztos jelei, ha már nincs esély rá.

Ezek a legizgalmasabb bazsalikomfajták

2022. május 20. 05:38

Mint nagy fűszernövény-rajongó és -gyűjtő, az évek során rengeteg fajtát termesztettem, és minden évben érkezik pár újdonság is a kertészetembe.

Hogyan védhetem meg a kertem bio módon a hangyáktól?

2023. június 12. 05:39

Hangyaügyekben a tavasz és a nyár eleje mindig forgalmas időszakunk. Ekkor jelennek meg a legtöbbször és özönlenek be a házba, bukkannak fel mindenfelé a kertben.

Mit lehet csinálni, ha túl sok a légy a ház körül?

2023. szeptember 11. 11:40

A házilégy roppant idegesítő jószág, főleg annak, aki állatokat tart. De egy kutyás háznál is bosszantó, mert kedvenceinket is próbára teszi a jelenléte.

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?