Házikert

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot 5 egyszerű lépésben?

Agrofórum Online

Hogyan készül a Bokashi komposzt, és miért hatékonyabb ez a megoldás, mint a többi komposztálási módszer?

A kertészkedés szerelmeseinek egyik legújabb megszállottsága a Bokashi komposztálás. Mielőtt azonban elmerülnénk a készítésének titkaiban, szeretnénk elmondani, mi az a Bokashi komposzt, és miért előnyös ez a fűszer- és zöldségeskertek számára.

Mi az a bokashi komposztálás?

A bokashi egy japán szó, amely szabad fordításban ” elrothadást” (más források szerint erjesztett szerves anyagot) jelent. Ez az erjedés pontosan azt a folyamatot takarja, ami az ételmaradékokkal történik, amely egy beltéri, zárt rendszerű vödörben történik. A bokashi korpát (korpalisztet) mikroorganizmusokkal (például tejsavbaktériumokkal) oltják be. Az ételmaradékok jótékony baktériumokkal való összekeverése megerjeszti és kvázi „előemészti” a maradékokat, ezáltal hatékonyabban átalakítja azokat a kertben való felhasználásra. A Bokashi korpa mikrobái anaerob (azaz oxigén nélküli környezetben működnek), és gyorsabban lebomlanak, mint a hagyományos aerob (oxigénnel működő) komposztrendszerben.

A Bokashi komposztálás előnyei

Az Bokashi komposztálás egyik legnagyobb előnye az, hogy ez a módszer gyorsabban állítja elő a komposztot, mint a hagyományos módszerek, ráadásul szinte bármit beletehet a bokashi komposztáló vödörbe, beleértve a zsírt, a húst és a tejtermékeket is. Ezek általában a komposztálás „nem javasolt élelmiszer-maradékok” című listáján szerepelnek. A Bokashi-rendszerhez azonban még a főtt ételmaradékok is hozzáadhatók. A Bokashi komposzt elkészítésének elsajátítása egy olyan jövőbe mutató lépés, amelyet egyre többen alkalmaznak, akik szeretnének hulladékmentes (vagy ahhoz a lehető legközelibb) életmódot folytatni.

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot?

1. Gyűjtse össze az alapanyagokat!

Ha meg akarja tanulni, hogyan kell Bokashi komposztot készíteni, a következő anyagokra lesz szüksége:

  • Két ötliteres vödör (az egyiknek hagyományos alja van, a másiknak pedig fúrt lyukak vannak az alján). Alternatívaként vásárolhat komplett Bokashi készletet is, ha szeretné egyszerűbbé tenni a dolgot.
  • Egy tégla vagy egy nagyobb kő, hogy segítsen helyet szorítani a két vödör között, amikor egymás mellé helyezik őket.
  • Bokashi „induló” komposzt kultúra – ezt beszerezheti az interneten, de számos saját készítésű receptet talál erre vonatkozóan az ezzel foglalkozó weboldalakon.
  • Egy darab rongy vagy régi póló, ami lehetőleg pamutból van.
  • Egy vödör fedele
  • Pergamenpapír (opcionális)

2. Gyűjtse össze az ételmaradékokat!

Ezen a ponton szükséges megtanulnia, mely anyagok használhatók fel a Bokashi komposztálás során. Hiszi vagy sem, szinte bármit beletehet a bokashi komposztáló rendszerébe, de azért lehetőség szerint próbálja meg nem zsírokkal, húsokkal és édességekkel túlterhelni a komposztálót, mivel ha túl sok ilyen elemet ad hozzá, az nagyban befolyásolja a végterméket.

Igyekezzen apróra darabolni a hulladékot, így pl. ahelyett, hogy egy egész krumplit (vagy krumplihéjat) dobna a vödörbe, aprítsa fel azt kisebb darabokra. Az egyetlen élelmiszer-fajta, amit nem tehet a Bokashi komposztba, az a már romlott vagy penészes élelmiszer. Ha mégis megtenné, a penész és az egyéb kártékony baktériumok versenyezni kezdenének a Bokashi korpában lévő hasznos baktériumokkal, és tönkretennék az egész komposztot.

3. Állítsa össze a bokashi vödröt!

A „2 vödrös” módszer összeállításához először a hagyományos vödröt tegye a földre, és helyezzen bele egy téglát vagy nagyobb követ. A második vödröt (a lyukasat) állítsa a másikba, a tégla vagy kő tetejére úgy, hogy az néhány centivel magasabban legyen az első vödörnél. Vágjon méretre egy darab (pamut) szövetet, hogy kibélelje vele a lyukas vödör alját. Ez megakadályozza, hogy a nagyobb részecskék az alsó vödörbe kerüljenek.

4. Rétegezze a Bokashit és a hulladékot!

Kezdje azzal, hogy körülbelül egy csésze Bokashi „starter kultúrát” kanalaz a Bokashi vödör aljába. Adjon hozzá körülbelül két hüvelyknyi zöld hulladékot, majd rétegezze ezt egy újabb csésze Bokashi-kultúrát. Folytassa a feltöltést úgy, hogy a kétféle anyagot folyamatosan rétegezi egészen addig, amíg el nem fogynak a hulladékok vagy el nem fogy a hely a vödörben. A legfelső rétegnek két csésze Bokashi-kultúrának kell lennie. Lapáttal nyomkodja le a rétegeket, hogy ezzel is tömörítse a hulladékot. Ne feledje: mivel anaerob folyamatról van szó, a rendszernek nincs szüksége oxigénre, így nincs szükség levegőáramlásra a törmelékdarabok között.
Egy opcionális lépés: a vödör tetejére egy réteg pergamenpapírt tehet, hogy segítsen lezárni a vödör tartalmát. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha nem tölti meg színültig az egész vödröt. Végül helyezze a fedelet a vödörre.

5. Várjon két hetet!

És ekkor megtörténik a varázslat! Sok Bokashi-használó szerint a Bokashi vödröt bent is hagyhatja a lakásban, de ezt nem javasoljuk, kiváltképp, ha nagy családban él, mivel az erjedési folyamattal együtt jár némi (kellemetlen) szag is. Más komposztálási módszerekkel ellentétben, amelyeknek általában nem járnak kellemetlen szagokkal, a Bokashi komposztálási módszernél számolnunk kell némi bűzzel (kiváltképp, ha sok hús, zsír vagy tejtermék kerül a vödörbe). A kellemetlen szag leginkább a sör erjedési szagához hasonlítható, édes, savanykás aromával keverve. Nem állítjuk, hogy a legkellemesebb, azonban a fedelet lezárva nem fog sok szagot érezni. Ha azonban aggódik a kellemetlen szagok miatt, tartsa a vödröt egy kevésbé forgalmas helyen, a szuterénben, a garázsában, az előterében vagy a balkonján – vagy amíg nem kell a fagyoktól tartani, a kertben.

Aki biztosra akar menni, vásárolhat komplett Bokashi komposztálót, amelyhez hermetikusan záródó fedél (és speciális organizmusok) is tartoznak, így nem kell tartani a kellemetlen, házat elárasztó bukétól. Az ilyen komposztáló előnye, hogy tartalmaz mindent, ami a beltéri komposztáláshoz szükséges, és amatőrök is bátran belevághatnak a házi komposzt elkészítésébe.

Amit a komposzt-teáról tudni kell

A Bokashi vödör alján egy kevés folyadék fog keletkezni. A fent leírt két-vödrös módszernél azért van a belső vödör néhány centivel a külső vödör fölé emelve, hogy az így kapott komposzt teát könnyedén kinyerhessük belőle.

Ha olyan Bokashi-komposztálót vásárol, amely alján beépített csap van, akkor néhány naponta le kell csapolnia a vödröt. Az így kapott folyadékot, vagyis a komposzt-teát fel lehet hígítani (növények permetezéséhez is), vagy értékes tápanyagként a locsolóvízhez keverni a zöldségeskertben. (Körülbelül 1 rész komposzt-teát adjon 100 rész vízhez, vagyis literenként körülbelül 2 teáskanálnyit.) Koncentrált formában is felhasználhatja a komposzt-teát, például a konyhai és fürdőszobai mosogató lefolyójának tisztítására, de a WC-takarításhoz is jól használható. A komposzt-tea segíthet megelőzni az algásodást, és hasznos baktériumokkal járul hozzá a csatornák tisztításához.

Hol használhatja a Bokashi-komposztot?

Körülbelül egy hét elteltével észre fogja venni, hogy a vödrödben bolyhos, fehér penész növekszik. Ez egy jó dolog! Két hét bokashi vödörrendszerrel töltött idő után készen áll a végtermék használatra! A Bokashi komposztot a hagyományos komposztkupacba vagy közvetlenül a kerti ágyásba keverheti. Ha közvetlenül a kerti ágyásban szeretné használni, ásson egy 25 cm mély árkot az ágyás hosszában, tegye bele a Bokashi komposztot, majd fedje le újra földdel. Ha ezt az utat választja, legalább két hetet várnia kell, mielőtt bármit is ültetne a kerti ágyásba, mivel a Bokashi komposzt a vödörből kivéve savas lehet, és megégetheti a növényeket. Ne aggódjon, hosszú távon nem lesz savas a talaj, de adjon neki két-négy hetet, hogy lebomoljon a kerti ágyásban, mielőtt elültetné.

Összességében a Bokashi komposzt előállításának elsajátítása kitűnő módja a meglévő komposzt-rendszer kiegészítésének, vagy önálló módszerként való használatának. A Bokashi komposztálást évszázadok óta használják, különösen a japán és koreai kultúrákban. Költséghatékony, egyszerűen karbantartható, csökkenti az élelmiszer-hulladékot, és tápanyagokban gazdag szerves anyagot juttat vissza a zöldségeskertbe.

Ön tudja, hogyan kell Bokashi komposztot készíteni? Amennyiben Ön is Bokasahi-komposztáló-használó, örömmel vennénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Termelői, feldolgozói szervezetek is az árstop kivezetését javasolják

2023. február 1. 13:01

Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását.

Minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás jelent meg

2023. január 29. 07:38

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Adókedvezménnyel erősítik a családi gazdaságokat

2020. november 21. 12:21

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hazánkban több mint félmillió embernek ad munkát, egy törvényjavaslatnak köszönhetően pedig jelentős adókedvezményben részesülnek a családi gazdaságok.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.