Miért rohad a zeller gumója?

Agrofórum Online

Zellergumóknál a képen látható problémát, rohadást tapasztaltam. Miért rohad a zeller gumója?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A gyökérzöldségek gumójának, répatestének rothadása általánosságban a tárolás során okoz problémát. Abban az esetben, ha a gumót valamely sérülés érte, akár a termőföldön is kialakulhat annak rothadási folyamata. A rothadást több kórokozó is kiválthatja, melyek közül az egyik a szklerotíniás rothadást okozó kórokozó a Sclerotinia sclerotiorum. Ez egy polifág gomba, így a gyökérzöldségek mindegyikét veszélyezteti. A terméseken a fertőzés hatására egyre növekvő vizenyős foltok keletkeznek. Felületükön kezdetben laza, később dús, fehér, vattaszerű bevonat képződik, amelyben nagy és fekete képletek (szkleróciumok) jelennek meg, melyek végül kéregszerűen borítják a felületet. A gyökerek pépesen, de nem bűzösen rothadnak. A gomba szabadföldön, sebeken keresztül képes fertőzni. A kórokozó hőmérsékleti optimuma 24 °C, de már ennél jóval hűvösebb körülmények között képes fejlődni.

A botrítiszes rothadás (Botrytis cinerea) fakó, vizenyős, rothadó foltok formájában jelenik meg. A gumók felületén később pedig finom, pókhálószerű, majd fehér, nemezes bevonat látható. Idővel kialakulnak a gomba apró, fekete képletei is, melyek egybeolvadva kemény kérget alkotnak. Végül a gyökerek, gumók összezsugorodva elfásodnak. Fejlődésének a 21-24 °C hőmérséklet kedvez, míg alacsonyabb hőmérsékleten lassabban következik be a rothadás.

Rohad a zellergumó (fotó: a kérdező felvétele)

Az ervíniás lágyrothadást (Erwinia carotovora ssp. carotovora) baktérium okozza, amely következtében a termésen nyúlós, vizenyős, bűzös rothadás lép fel. A gyökérrészek feji oldalán a tünetek gyakoribbak, mint a csúcsi részén. 10 °C fölötti hőmérsékleten a sérüléseken keresztül bejut a termésbe és pár hét alatt teljesen elrothasztja azt. A termés felületén lévő víz és a levegőtlen körülmények különösen kedvezők a baktérium számára.

E kórokozók fertőzését úgy tudjuk kivédeni, hogy óvjuk a zeller gumóit a mechanikai sérülésektől, valamint a talajlakó kártevőktől. A pajorok és a drótférgek egyaránt károsíthatják a gumókat, melyeket ezután másodlagosan könnyedén megfertőznek a fent említett kórokozók.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Honnan tudhatjuk, hogy a gumós zeller felszedésre érett?

2024. augusztus 22. 04:40

Mikor szedhető fel a gumós zeller? Milyen jelei vannak a szedésre érettségnek? Segítségüket köszönöm!

Mivel bűvölte el az embereket a zeller?

2024. május 11. 12:10

Érdemes a hazánkban a mai napig kedvelt zöldségnövény, a zeller érdekes fordulatokban gazdag történetével jobban megismerkedni.

Mi károsítja az áttelelő zellert?

2022. február 22. 07:40

A napokban áttelelő zöld zeller levélen apró, 2-3 mm hosszú, vékony testű, világoszöld színű rovarokat láttam, amik élénken mozogtak, és ugráltak. Hasonlókat már nyáron is észleltem kertemben. Mik ezek a rovarok, kártevők-e?

Mi okozza a fekete pontok kialakulását a zeller levelein?

2019. december 2. 10:54

T. Mátyásné kérdése: Zellerek levelein apró fekete pontokat látok, körülötte a levél elszáradt. Sajnos tönkretette a zeller leveleit. Mi okozhatta? Megelőzhető?