21℃ 10℃
április 21. Konrád, Zelmira, Anzelm

Mi legyen a fán maradt rothadó gyümölccsel?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket abban, hogy mi a teendő a fán maradt rothadó gyümölccsel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadását több kórokozó is okozhatja, azonban legtöbbször a monília fajok, vagyis a Monilinia laxa, a M. fructigena és a M. fructicola idézi elő. A fán maradt, nemcsak a rothadást vagy moníliás tüneteket mutató gyümölcsöket érdemes leszüretelni a fákról, hanem az egészségeseket is. A beteg gyümölcsök egy része le is hullhat, de a fán is maradhat. Ezek jelenléte akkor a legszembetűnőbb, ha a fák már lombjukat vesztették, és a tél folyamán számos elfeketedett és fonnyadt, úgynevezett gyümölcsmúmiát láthatunk rászáradva az ágakra.

Még a tél beállta előtt érdemes elvégeznünk ezek maradéktalan leszedését, valamint a földre hullott példányok összegyűjtéséről is gondoskodjunk, majd semmisítsük meg az ilyen terméseket. A gyümölcsmaradványok talajba forgatása is célravezető lehet. Ennek a feladatnak az elvégzése nagyon fontos, hiszen a kórokozók áttelelő képleteinek száma ezzel csökkenthető. Kora tavasszal, amennyiben a múmiákat nem szedtük le, némi víz segítségével már képesek elindítani fertőzésüket. Akár a kis kötődött gyümölcsök, de a hajtásvégek elhalása is bekövetkezhet már kora tavasszal.

A monília fajok elleni védekezés alapját a megelőzés adja, vagyis nagymértékben csökkenthető a fertőzési nyomás a rothadó gyümölcsök eltávolításával és összegyűjtésével, valamint a lemosó permetezések elvégzésével. A kórokozó a rákos sebek felületén is fennmaradhat, ezért e sebek kezelése is a megelőzés részét képezi. Kiemelt szerepe van a kártevők elleni védekezésnek egyaránt, hiszen több monília faj a terméseket már előzetesen kialakult sebzéseken keresztül képes csak megfertőzni. A mechanikai sérülések szintén kaput nyitnak a fertőzésnek, mint pl. a jégeső. A túl sokat kötött gyümölcsfajokat érdemes ritkítani is, az összeérő gyümölcsökről ugyanis sebzés nélkül is képesek a kórokozók a továbbterjedésre.

A vegetációs időszakban, főként a csonthéjas gyümölcsfajok esetében, azok közül is a meggy-, őszibarack- és kajszifákon a kémiai védekezést már a virágzási időszakban érdemes megkezdeni, majd a virágzás vége felé legalább egyszer megismételni.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

A jelenlegi időjárás a növényeknek és a károsítóknak egyaránt kedvez

2019. június 7. 09:31

A gyümölcsösökben károsító gyümölcsmolyok közül tömegesen rajzik a szilvamoly, de bőséges a fogás barackmolyból és keleti gyümölcsmolyból is. Almásokban az almamoly mellett fognak a csapdák almamagmolyt, dióban pedig dió aknázó fényesmolyt.

Mely készítmények használhatók monília ellen házikertben?

2025. április 2. 04:38

Szinte minden évben súlyos kárt okoz kertünkben a monília kajszi- és meggyfáinknál. Vannak-e olyan hatásos szerek, melyek házikertekben is felhasználhatók, és megfelelő védelmet nyújtanak virágzás idején történő fertőzés ellen?

Milyen károsító támadhatta meg a díszalmafákat?

2023. március 9. 04:37

Kertünk előtt az utcai járdán van 2 db 15-20 éves díszalmafa. Csodálatos rózsaszínű virágaikat tavasszal sokan megcsodálják. Valami történt a fákkal, az összes apró termés megfeketedett, összeaszalódott, és rajta lógnak az ágakon, nem hullottak le. A fatörzseken, sok helyen sebeket, kéregleválásokat is látok. Mi történhetett velük? Mit tehetek, hogy ez ne ismétlődjön meg?