34℃ 21℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár

Mi legyen a fán maradt rothadó gyümölccsel?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket abban, hogy mi a teendő a fán maradt rothadó gyümölccsel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadását több kórokozó is okozhatja, azonban legtöbbször a monília fajok, vagyis a Monilinia laxa, a M. fructigena és a M. fructicola idézi elő. A fán maradt, nemcsak a rothadást vagy moníliás tüneteket mutató gyümölcsöket érdemes leszüretelni a fákról, hanem az egészségeseket is. A beteg gyümölcsök egy része le is hullhat, de a fán is maradhat. Ezek jelenléte akkor a legszembetűnőbb, ha a fák már lombjukat vesztették, és a tél folyamán számos elfeketedett és fonnyadt, úgynevezett gyümölcsmúmiát láthatunk rászáradva az ágakra.

Még a tél beállta előtt érdemes elvégeznünk ezek maradéktalan leszedését, valamint a földre hullott példányok összegyűjtéséről is gondoskodjunk, majd semmisítsük meg az ilyen terméseket. A gyümölcsmaradványok talajba forgatása is célravezető lehet. Ennek a feladatnak az elvégzése nagyon fontos, hiszen a kórokozók áttelelő képleteinek száma ezzel csökkenthető. Kora tavasszal, amennyiben a múmiákat nem szedtük le, némi víz segítségével már képesek elindítani fertőzésüket. Akár a kis kötődött gyümölcsök, de a hajtásvégek elhalása is bekövetkezhet már kora tavasszal.

A monília fajok elleni védekezés alapját a megelőzés adja, vagyis nagymértékben csökkenthető a fertőzési nyomás a rothadó gyümölcsök eltávolításával és összegyűjtésével, valamint a lemosó permetezések elvégzésével. A kórokozó a rákos sebek felületén is fennmaradhat, ezért e sebek kezelése is a megelőzés részét képezi. Kiemelt szerepe van a kártevők elleni védekezésnek egyaránt, hiszen több monília faj a terméseket már előzetesen kialakult sebzéseken keresztül képes csak megfertőzni. A mechanikai sérülések szintén kaput nyitnak a fertőzésnek, mint pl. a jégeső. A túl sokat kötött gyümölcsfajokat érdemes ritkítani is, az összeérő gyümölcsökről ugyanis sebzés nélkül is képesek a kórokozók a továbbterjedésre.

A vegetációs időszakban, főként a csonthéjas gyümölcsfajok esetében, azok közül is a meggy-, őszibarack- és kajszifákon a kémiai védekezést már a virágzási időszakban érdemes megkezdeni, majd a virágzás vége felé legalább egyszer megismételni.

Érdemes virágzás végén még védekezni a monília ellen?

2025. április 17. 04:39

Érdemes-e virágzás végén még védekezni a kajszi- és meggyfáknál a moníliás betegség ellen? Mivel és hogyan?

Ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat!

2021. október 19. 04:36

A gyümölcsösök szüret utáni gondozásában elsődlegesen törekedni kell arra, hogy folyamatosan kellő információnk legyen a növényzet aktuális állapotáról, a kártevők és kórokozók jelenlétéről, mennyiségéről.

Elvégezhető még az elmaradt monília elleni kezelés a kajszinál?

2024. április 9. 04:40

A kajszibarackfáimon elhagytam a harmadik monília elleni kezelést, mert azt hittem, hogy elfagytak, viszont tegnap tapasztaltam, hogy tele vannak a fák apró barackkezdeményekkel. Ilyenkor még el lehetne végezni az elmaradt kezelést Chorus gombaölő szerrel?

Mit kell kezdenünk a fákon maradt gyümölcsmúmiákkal?

2024. január 31. 04:40

Segítségüket, tanácsukat kérem! Kell-e valamit kezdenünk a gyümölcsfákon maradt mumifikálódott termésekkel?