Fagyás vagy moníliás fertőzés okozta a virágok elhalását?

Fagyás vagy moníliás fertőzés okozta a virágok elhalását?

Agrofórum Online

Meg lehet-e különböztetni a moníliával fertőzött és amiatt elhalt virágot a fagyás okozta pusztulástól? Ha igen, akkor hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Ezt a kérdést sok ember feltette az elmúlt napokban, és közülük sokan nehezen fogadják el az elfogadhatatlant.

A virágzáskor fertőző moníliás betegség, melyet a Monilia laxa és Monilia fructicola gombák okoznak, csak a csonthéjasokat károsítja, azok virágain és hajtásain okoz elhalásokat. Tekintettel, hogy a csonthéjas gyümölcsfajok nem egy időben, hanem egymás után virágoznak, ez is már egy támpont lehet a diagnosztizálásra.

A virágfertőző moníliás elhalás a virágok szirmánál gyors, egyöntetű elbarnulást, elhalást okoz. Azt követi néhány nap múlva a fiatal hajtások hervadása, lankadása, az új levelek erőtlenül lógnak. Ezeket a hajtásokat, ha levágjuk, a hajtás belül sárgás színű, nem zöld. Röviddel ezután mézgacseppek is megjelennek a hajtások tövében. Az esetben, ha volt monília elleni megelőző permetezés, és a fakoronát egységesen beborították a permetcseppek, akkor monília fertőzés nem valószínű, hogy megtörténhetett. Ellenben, ha a permetezésnél a fa csúcsi vesszőihez nem ért el a szórófej a fungiciddel, mert túl magasan voltak, a csúcsán a virágokkal berakódott vesszőkön nagy valószínűséggel moníliás virágpusztulás jelent meg.

Fagyott sziromszegély

Az elmúlt hetek fagypont alatti éjszakai lehűlései elsősorban az alsó 2-3 méteres magasságban okoztak fagykárt, felette nem. Különleges időjárási helyzet volt az egész országot érintő és előre jelzett félnapos intenzív havazás, ami hideggel párosult. A több cm vastag hóréteg 8-14 óráig a virágokon, fakoronán maradt, szél sem volt, ami leverte volna. Ez a hideghatás, a virágok „jegelése” az érintett fa minden virágát, apró terméskezdeményét elpusztította. A barna virágok néhány nap alatt barnulás után leperegtek a fákról.

Monília gomba szürke telepei a virág tövében

A két kiváltó ok közötti károsítás hasonló, mindkettő virág- és terméskezdemény-elhalást okoz. Megkülönböztetésükhöz segítséget nyújt a károsodás koronán belüli elhelyezkedése, annak magassági szintje. A fák hajtásainak lankadása és az azonos magassági szinten, de elszórtan megjelenő virágelhalások a moníliás betegségre utalnak. Rendkívüli időjárás volt, ha már csak a kármentés maradt, mint lehetőség.

Moníliás fertőzés esetén fontos a lankadást mutató hajtásokat, a vesszőkkel együtt, erősen visszametszeni, még most, az észleléskor. Ne halogassuk ezt a munkát. A vesszőkbe már benőtt gomba továbbterjedését ezzel a módszerrel lehet csak megállítani, a fertőzés ellen ez az egyetlen védekezési mód áll rendelkezésre.

Fagyok és aszály! Elkéstem a biztosítással?

2020. április 27. 08:52

Az idén még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy biztosítsuk növényeinket valamilyen formában, mert a fagyok és az aszály már most jól láthatóan visszafordíthatatlan károkat okoz az ország teljes területén.

56 millió eurós kárt okozott a késői fagy és hó Ausztriában

2024. április 30. 09:10

A nyárias meleg után érkező hidegfront jelentős fagykárt okozott Ausztriában. A szőlő- és gyümölcstermesztésben a veszteség 56 millió euró.

Tél végi határszemle a repcetáblákon

2022. március 15. 05:36

A repceállományokban egyes, jellegzetesen tavaszi növényvédelmi problémák már kezdenek megmutatkozni.

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagykár?

2023. április 9. 11:36

Hogyan mutatkozik meg a gyümölcsfák virágain a tavaszi fagyok által okozott károsodás?