Elő lehet segíteni a komposzt gyorsabb bomlását?

Agrofórum Online

Kérem szépen segítségüket abban, hogy vajon elő lehet-e segíteni a komposzt gyorsabb bomlását? Amennyiben igen, akkor hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A kerti és a háztartási zöldhulladékok egyik legjobb hasznosítási módja azok komposztálása. A komposztáláshoz ugyan némi munkára, odafigyelésre és időre is szükség van, azonban előbb vagy utóbb, egy kis tanulással mindenki számára könnyedén elvégezhető ez a feladat. A komposzt érésének gyorsítása is lehetséges, ehhez azonban nem árt egy-két dolgot szem előtt tartanunk és rásegítenünk arra, hogy kertünkben jótékony hatása miatt mihamarabb újra is tudjuk hasznosítani megérett komposztunkat.

A szerves anyagok lebontásában számos élő szervezet részt vesz, ezek lehetnek pl. különböző baktériumok, giliszták és más rovarok egyaránt. A baktériumoknak élettevékenységük folytatásához nedvességre van szüksége, ezért a komposzthalmok lehetőleg árnyékos helyre kerüljenek, vagy akár szárazabb időszakokban érdemes lehet e halmok némi vízzel való megöntözése egyaránt. Az optimális hőmérséklet a hasznos lebontó szervezetek számára 20 és 25 Celsius-fok között van, melyen szaporodásuk és élettevékenységük a leggyorsabb. A téli időszak közeledtével aktivitásuk fokozatosan kezd lecsökkeni, de a komposzt anyagainak bomlása fagypont feletti hőmérsékleten lassan ugyan, de folytatódik.

A kerti és a háztartási zöldhulladékok egyik legjobb hasznosítási módja azok komposztálása (fotó: Pixabay)

A gyorsabb bomlás érdekében a komposztba kerülő anyagok aprításával is sokat tehetünk, hiszen minél kisebb részeket halmozunk egymásra, annál hamarabb végbemegy bomlásuk. A nagyobb nitrogéntartalmú részek, mint pl. a levágott fű komposztba keverése is pozitívan hat a lebomlásra. A nedvesebb és kissé szárazabb szerves anyagok keverése, valamint az egész halom időnkénti forgatása is hozzájárul a homogén állagú kész komposzt kialakulásához.

A kereskedelemben is kaphatók ma már különböző érésgyorsító anyagok, melyek baktériumokat, egyéb mikrobákat vagy műtrágyát tartalmaznak, melynek kijuttatásával fokozható a lebontás.

Most, az ősz folyamán se felejtsük el a komposzt kezelését! A tartós fagyok beállta előtt még mindenképp érdemes átforgatni a halmokat, melyeket lehetőség szerint úgy alakítsunk ki, hogy a lebontatlan részek inkább belülre, a lebomlott és kész komposzt pedig középre és felülre kerüljenek.

Az érett komposzt szagtalan, homogén állagú, színe sötétbarna vagy fekete, egész növényi részeket és maradványokat nem tartalmaz.

Miért rohad el a sárgarépa tárolás közben?

S. Barbara kérdése: Felszedés után a sárgarépám mindig megrohad, mi fertőzi meg?

Hogyan készítsük fel a letermett veteményeskertet a télre?

2022. szeptember 28. 04:37

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsem fel a konyhakertemet a télre? Milyen teendőim lehetnek még az ősz folyamán?

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?