32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Ház, táj blog

Élelmiszer-adományozás – a legfontosabb kérdések

Agrofórum Online

Karácsony előtt megnő az érdeklődés az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, hiszen sokan szeretnék szebbé és könnyebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Ehhez az egyik legjobb megoldás egy adománycsomag összeállítása vagy élelmiszeradomány-gyűjtésekbe való besegítés.

De mik azok a legfontosabb tudnivalók az élelmiszer-adományozással kapcsolatban, amelyek biztosítják azt, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen rászoruló embertársainknak?

Amit mi is szívesen elfogyasztanánk

A legfontosabb szempont, hogy csak olyan élelmiszert adományozzunk, amelyet mi magunk is szívesen elfogyasztanánk!

Ezen belül ajánlott inkább tartós, vagyis minőségmegőrzési idővel jelölt élelmiszereket adományozni. Legideálisabb termékek (amikre karácsony táján is szükség van a konyhában) a liszt, cukor, rizs, étolaj, tartós tej, konzervek, száraz tészta, száraz hüvelyesek, csokoládé, édes és sós tartós sütemények (pl. keksz, ropi).

Egy rövid segítség az élelmiszereken szereplő „időkkel” kapcsolatban:

Fogyaszthatósági időMinőségmegőrzési idő
Friss fogyasztású, romlékony élelmiszereknél van ilyen. A lejárata után fogyasztása egészségügyi ártalmakat okozhat, ezért lejárat után nem fogyasztható! Az ilyen termékeket nagy körültekintéssel kell kezelni! Lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert egyáltalán ne adományozzunk!Tartós termékeken szerepel. Ilyen például a konzerv, csokoládé, száraz tészta stb. A lejárata nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszer többé már nem fogyasztható, és ki kell dobni. A lejárat után is biztonságos marad egy bizonyos ideig a fogyasztása. Bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tárolt lejárt minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek még hetekkel, vagy akár hónapokkal a lejárati idő után is elfogyaszthatóak és táplálóak, így adományozásra is alkalmasak.*  
*2022-ben a nemzetközi szabályozás értelmében EU-s szinten adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek (részben az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem jegyében).

Alapvető kritériumok

Az adományozott élelmiszereket mindenképpen legális kereskedelemben vásároljuk (akár piacon, szuper- vagy hipermarketben), ahol megfelelően tárolták azokat (általában: hűvös, száraz, fénytől védett helyen).

Nagyon fontos, hogy magyar nyelvű felirattal ellátott, eredeti, bontatlan és sértetlen csomagolású élelmiszereket adományozzunk.

Legideálisabb termékek adományozásra: liszt, cukor, rizs, étolaj, tartós tej, konzervek, száraz tészta, száraz hüvelyesek, csokoládé

Mi a helyzet a hűtést igénylő élelmiszerekkel?

Hűtést igénylő vagy fagyasztott élelmiszert csak akkor ajánlott adományozni, ha a biztonságos tárolási körülményeket az adomány átadásáig lehetőség van biztosítani.

Ha csak ilyen élelmiszert tudunk felajánlani, érdemes egy, a közelünkben élő rászoruló családnak közvetlenül eljuttatni.

Adományozhatunk saját készítésű ételt?

Saját készítésű ételek esetében szigorúan ügyeljünk a személyi higiéniára, a konyhánk és a főzés, sütés során használt minden eszköz tisztaságára, hiszen a rászorulók között lehetnek betegségekkel vagy ételallergiával küzdő személyek, gyermekek, idősek és várandós nők is, akiknek az immunrendszere gyengébb, így fogékonyabbak a betegségekre és fertőzésekre.

Célszerű az étel mellett egy kis tájékoztató cédulán feltüntetni a készítés idejét, valamint a felhasznált alapanyagokat, de legalábbis az allergiát okozó összetevőket. Különösen fontos ez, ha az ételt közvetítőn keresztül adományozzuk, és nem találkozunk közvetlenül a fogyasztóval, így nincs lehetőségünk őt vagy őket szóban tájékoztatni.

A minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek fogyasztása a lejárat után is biztonságos marad egy bizonyos ideig

Segíthetünk máshogy is

Bár egy adománycsomag is hatalmas segítség egy rászoruló embertársunknak és a családjának, sok esetben azonban a gondoskodó figyelmesség és a kedvesség minden tárgyi adománynál is értékesebb. A karitatív szervezetek vagy helyi közösségek szociális munkájának önkéntes megsegítése, vagy a környezetünkben élőkre való odafigyelés is pótolhatatlan támogatást jelent. Egy idős vagy egyedül élő, rászoruló közösségbeli társunk érzelmi támogatása, olykor csak egy-egy érdeklődő társalgás vagy egy hosszabb beszélgetés is bearanyozza a hétköznapjait.

Ha bármilyen úton-módon, de módunkban áll segíteni, éljünk a lehetőséggel, és támogassuk azokat a társainkat, akik nem tudják ebben a nehéz időszakban biztosítani családjuknak vagy saját maguknak a szükséges testi és lelki táplálékot.

Az elmúlt években is rendkívül nagy segítséget nyújtottak egymásnak a magyar családok, és mint adományozó szeretném megköszönni a segélyszervezetek és a helyi közösségi kezdeményezések szervezőinek a lehetőséget, hogy jót tehetünk. Köszönet az eddigi és a jövőbeni adományokért is Mindenkinek!

Áldott, békés, szeretetteljes és boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Az édes illat a gomba vonzerejének része

2023. január 4. 11:34

A változatosság iránti vágy és a kiaknázatlan új-zélandi élelmiszerpiac csábítása késztette Brian Turley-t arra, hogy 25 éves szakácskarrierjét feladva egy kedvelt élelmiszer, a gomba termesztése mellett döntsön. Tizennyolc hónap elteltével Brian nem bánja a döntését.

Közös agrárbiztonsági kutatásokba kezd a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem

2018. január 26. 10:11

A keret-megállapodás hat kiemelt alprogramot, azon belül 26 projektet foglal magába. Három alprogramot az Óbudai Egyetem, hármat pedig a Szent István Egyetem gondoz.

Bodzakészítményekkel, mézzel és mangalicahússal ismerkedhetnek Szingapúrban

2023. április 25. 12:29

Nyolcadik éve szervez közösségi megjelenést az Agrármarketing Centrum a délkelet-ázsiai (ASEAN) térség egyik legjelentősebb élelmiszer- és ital szakkiállításán.

FAO: várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte

2022. szeptember 23. 13:42

Várhatóan emelkedik a súlyosan éhező emberek száma világszerte.