Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

Agrofórum Online

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen látható almabetegség nem túl gyakori, és elsősorban olyan fákon fordul elő, melyeket nem vagy ritkán permeteznek, így például házikertekben vagy biotermesztés esetén. Üzemi almaültetvényekben a folyamatos gombaölő szeres védekezések ez ellen is védelmet nyújtanak, ezért ott nem figyelhető meg.

Két gombabetegség együtt szokott előfordulni, a megküldött képen is mindkettő látható: az alma koromfoltosság és a légypiszok betegségekről van szó. A világ minden részén előfordulnak, és az almán kívül mintegy 50 más gyümölcsfélén, díszfákon is megélnek, azok levelein, ágain és terméseiken. Mindkét gomba az almafák fás részén telel, és tavasszal onnan fertőzik a fiatal termések héját. A koromfoltosság 2-7 mm kiterjedésű foltokat okoz az alma héján, annak külső sejtrétegében, a foltokon él a sötét színű gombafonál szövedék, ami könnyen letörölhető róla. A légypiszok betegségnél a foltokban apró fekete pontok (gombaképletek) fejlődnek, és ha sűrűn nőnek, feketés színű foltokat alkotnak. A bevonatok felszínesek, az alma bőrszövetét mélyen nem károsítják. Mindkét kórokozó elsősorban esztétikai kárt idéz elő, az alma minőségét nem rontja, bár az áruértéket csökkenti. Elsősorban a sárga színű fajtákat kedvelik, illetve azokon könnyen észrevehetők, míg a piros, cirmosan tarka fajtáknál a héj színe kissé takarja a sötét foltjaikat.

Koromfoltos almák (fotó: a kérdező felvétele)

Mindkét gombabetegségnek a párás, esős időjárási periódusok kedveznek, ilyenkor lehet indokolt ellenük a kémiai védekezés. Az alma legjelentősebb gombabetegsége a ventúriás varasodás, az ellene kijuttatott gombaölő szerek ezen betegségek ellen is hatásosak. Szerválasztásnál alapelv, hogy amíg a levelek, gyümölcsök gyorsan nőnek, felületük napról napra gyarapodik, abban az időszakban elsősorban felszívódó gombaölő szerekkel (Amistar, Topas, Score stb.) lehet hatásos védelmet elérni. Később, egészen szüretig már a kontakt hatásúak is – valamennyi réz hatóanyagú (pl. Bordóilé Neo, Cuproxat), és a kálium-hidrogénkarbonát tartalmú biotermesztésben is engedélyezett Vitisan SP – védelmet nyújtanak. A téli lemosó permetezésre szintén a réztartalmú szerek ajánlottak.

Koromfoltosság és légypiszok betegség almán

Kémiai védelem mellett minden olyan termesztéstechnikai beavatkozás fontos lehet, ami a nedves fakorona gyors felszáradását segíti: metszésnél laza, szellős koronát kell kialakítani, a fa alatti növényzetet ne hagyjuk magasra nőni, az alsóbb ágak terméseit ezzel lehet védeni a fertőzéstől. A fákon a termésfürtöket ajánlott korai fejlődési stádiumban ritkítani, az összeérő almákon mindig súlyosabb a fertőzésük. A sötétvörös héjú almafajták választásával is elkerülhetők ezek a betegségek.

A leszüretelt almáknál a felületükön megtapadt gombafoltok ellen 1%-os szódabikarbóna oldatban végzett fürdetés hatásos, csak megszáradás után szabad az almákat a tároló helyükre vinni. A kezelés az egyéb tárolási betegségek, romlások (pl. moníliás rothadás) ellen is megelőző védelmet nyújt.

Javítanának az almapiaci helyzeten

2019. május 28. 08:33

Javaslatként felmerült az almaültetvények felszámolását követő területpihentetés támogatása is, amihez az új uniós finanszírozási időszak alatt akár célzott támogatásokat lehetne igénybe venni.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás

2022. augusztus 17. 09:38

A csontszáraz talajból már nincs víz, amit a növények felvehetnének.

Van megoldás a léalmaválságra?

2018. október 22. 08:43

Tapasztalatok igazolják, hogy amikor egy határidős szerződést vezetnek be egy mezőgazdasági termékpiacon, akkor a piaci szeplők képesek lesznek megoldani azokat a problémákat, amelyekkel hosszú ideje küzdöttek.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni