Házikert

Hidrokultúra a lakásban

Agrofórum Online

A hidrokultúra lehetne a lusta kertészek növénytartási technológiája is, de nem minden növény alkalmas hidrokultúrában való tartásra. Vajon mi az a hidrokultúra szobanövényeknél, és mely növények valók ilyen tartási módra?

Azért írtam a cikk elején, hogy a lusta kertészek termesztési módszere lehetne, mert annyira sok munkafolyamattól és odafigyeléstől megkímél egy jól kialakított hidrokultúrás rendszer, hogy öröm nézni. Nem kell az öntözésre odafigyelni, gyökér nélküli növényekhez is használható akár gyökeresítésre és még átültetni sem kell az így tartott növényeket, ezáltal “koszmentesen” lehet kertészkedni.

Koszmentesen kertészkedni?

Tudom, ez most nagyon furcsán hangzik egy kertészmérnöktől, mert a talaj az életünk része. De mi van akkor, ha úgy kell benövényesíteni egy lakást, hogy minimálisra kell csökkenteni a bekerülő kockázati tényezőket? Gondolhatunk itt egy orvosi rendelőre, váróteremre, asztmás gyerek szobájára, poratka-allergiások lakására és hosszú még a lista.

A hidrokultúrás növény ebből a szempontból is nyerő megoldás lehet, hiszen kiiktatjuk a talajjal járó szennyeződéseket!

Mely növények nevelhetők hidrokultúrában?

Sikeresen nevelhető szobanövények hidrokultúrában a dracénafélék, a flamingóvirágok, korallvirág, afrikai ibolya, az irchideafélék nagyja, kroton, fikuszok egy része (főleg a csüngőágú), a nyíllevél, a szobai pletyka, a broméliafélék, a párfányfélék.

Sok szobanövény nevelhető hidrokultúrában (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fedett-polcok-szervezet-szobanoveny-8580784/)

Mi kell egy hidrokultúrás szobanövényhez?

A legegyszerűbb az, ha amúgy is kaspóban neveljük a növényeket a dekoratív értékük miatt, akkor válasszunk egy megfelelő méretű kaspót, hozzá agyaggranulátumot és a növényt.

A kaspóba töltsük bele az agyaggranulátumot, és/vagy hidrogélt, és ültessük el a növényt a granulátum közé.

Ehhez a növényünk gyökereit le kell mosni a talajszennyezettségtől először, akár érdemes lehet vissza is vágni a szobanövényt.

Lehet kapni úszós vízmércét is, amivel mindig láthatjuk, hogy mennyi víz van a kaspóban.

Ilyen hidropóniás szetteket kompletten is lehet kapni, akár egyben is megvásárolhatjuk őket és akkor semmit nem kell a növényen kívül már beszerezni hozzá.

Csak szobanövényre alkalmas ez a rendszer?

Bár a cikkben a szobanövényeket említem, a gazdálkodásban régóta ismert az aquapónia, hidropónia, tehát maga a technológia nem újkeletű. Zöldség- és fűszernövény-termesztésre is kiválóan használható, kezdve a bazsalikomtól, metélőpetrezselyemtől, akár a sárgarépáig (ez utóbbi már gyakorlatot igényel).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Konyhai anyagok, amelyek a kertben is használhatók

2023. október 31. 05:40

Nézzük most sorra, hogy melyek azok a konyhai anyagok, melyek a kertben is használhatók?

Mindent a magaságyásokról - ha most kezdenénk neki

2023. október 17. 06:40

Itt egy kis szösszenet a magaságyások valódi világáról, amit érdemes tudni, mielőtt belekezdünk.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Bodzavirágszezon: mit készíthetünk belőle?

2022. június 29. 05:37

A bodza egy hálás növény alapvetően, mert viszonylag könnyen tartható haszonnövény és még kezdő kertészeken sem fog ki, főleg, ha a levéltetvek ellen és a poloskák ellen meg tudjuk védeni.