Milyen betegségtől lett foltos a füge levele?

Milyen betegségtől lett foltos a füge levele?

Agrofórum Online

Segítségüket szeretném kérni a csatolt képeken látható betegség, illetve tünetek kapcsán. A foltosság alapján füge mozaik vírusra gondoltam, viszont nem minden hajtáson és nem minden levélen jelenik meg a foltosság, illetve párhuzamosan a levél deformáltság. Mi lehet a betegség, és hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A füge termesztése, kertekbe telepítése nagy divat lett az utóbbi 10-20 évben. Bár korábban sem volt ismeretlen növény hazánkban, de ilyen számban nem fordult elő. A hazai füge szaporítóanyag egy része, jelentős arányban, külföldről származik. A vírusos betegségek terjedése, előfordulásuk gyakorisága ezzel hozható kapcsolatba.

A füge (Ficus carica) szaporítása vegetatív módon dugványozással történik, félfás vagy fás levágott vesszői igen könnyen gyökeret fejlesztenek 6-8 hét alatt. Ezzel a módszerrel bárki egyszerűen, házilag is szaporítani tudja és saját növényt tud nevelni kertjében. A dugványozásnak viszont van egy hátránya, hogy a gyökereztetésre használt dugvánnyal a benne lévő vírusok is továbbvihetők, az utódnövények is vírusfertőzöttek lesznek.

Vírusos fügelevél (fotó: a kérdező felvétele)

A vírusfertőzésnek nem mindig jelennek meg látható tünetei, van olyan állapot, amikor a növény vagy növényi rész egészségesnek tűnik, de valójában benne élnek a vírusok, tehát fertőzött, ezt nevezik látens vírusfertőzésnek. Fás növényeknél a vírusok eloszlása nem egyenletes, lehetnek olyan levelek, amikben alacsonyabb, és olyanok is, melyekben az átlagosnál magasabb a víruskoncentráció. A hőmérséklet is befolyásolja a tünetek kifejlődését, valamint a fejlődő növényi rész kora. A fiatal, hajtásvégi, frissen fejlődő leveleknél a tünetek általában erősebbek. Mivel a víruseloszlás nem egyenletes, fás növények szaporításánál az anyanövényről, amiről a szaporítóanyagot begyűjtik, vírusvizsgálatra, több helyről vesznek levélmintát. Tehát van olyan helyzet, és az a gyakori, hogy nem minden levélen láthatók a vírusos szín- és alakváltozás tünetei, ahogy ezt Ön is észlelte.

Füge mozaik vírus tünetei

A fügenövénye, ha csak egy levélen lát, de tipikus vírusfertőzöttséget mutató tünetet, biztosan fertőzött. Sajnos a növény élete végéig vírusfertőzött marad, a betegségtől nem szokott kipusztulni, de gyengíti annak növekedését, termésének mennyiségét. Mentesítésére nincs lehetőség.

Fügelevél vírus okozta torzulása

Védekezésre már így utólag nincs mód, a vírusbetegség ellen csak a fertőzés megelőzésével lehet(ne) védekezni.

A füge elterjedt, az egész világon termesztett növény, több vírus is fertőzi, a tünetek alapján a vírus faja nem azonosítható, és tudomásom szerint hazánkban nem foglalkoznak vele. A vírusok terjedése a vegetatív szaporításon túl még történhet vágóeszközökre tapadó fertőzött növényi nedvvel (mechanikai terjedés), rovarok révén is. A felsoroltak közül a vírusfertőzött dugványokkal terjesztés a legfontosabb. Erről a növényről ne szaporítson, és ha metszésre kerül a sor, a munka előtt és után is feltétlenül fertőtlenítse a vágóeszközt (metszőollót, fűrészt) is.

Hogyan védekezhetünk a tűzelhalás ellen?

2019. február 11. 04:36

H. Beáta kérdése: Körtefám egyik ágán a levelek nem hullottak le, olyan mintha az egész megégett volna. Mi lehet a baja? Mi a teendőm vele?

Hogyan és mikor érdemes a kajszifát metszeni?

2021. február 18. 08:37

Termő kajszifám nagyon elsűrűsödött, mely részeit távolítsam el? Mikor végezzem el a metszést?

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

Alig hajtottak ki az almafák. Mi okozhatja a problémát?

2022. június 2. 04:36

Almafáimmal vannak gondok, nehezen hajtottak ki tavasszal. 4 almafám van a kertben és mindegyik hasonló módon viselkedik. A megküldött képek alapján remélem, kapok segítséget.