Miért és hogyan hónaljazzuk a paradicsomot?

Agrofórum Online

Paradicsom gondozásával kapcsolatban van kérdésem Önökhöz. Miért kell hónaljazni a paradicsomot? Hogyan kell ezt a munkát elvégezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom az egyik leggyakrabban előforduló zöldségfaj kiskerti körülmények között. Bőséges termésmennyiség eléréséhez azonban nem elég megfelelő mennyiségű vízzel, jó minőségű talajjal, tápanyagokkal és kellő napfénnyel ellátni, hanem a növényeket rendszeresen ápolni, gondozni is szükséges. A legtöbb paradicsomfajtára jellemző ugyanis, hogy leveleik tövéből új hajtások, úgynevezett oldalhajtások, vagyis hónaljhajtások törnek elő, melyek eltávolításának kiemelt szerepe van a növény nevelése során. Ezt a folyamatot általában hónaljazásnak (kacsozásnak) nevezik, mely elvégzése során arra szükséges ügyelni, hogy ezeket a hajtásokat nem tépni, hanem törni kell a nagyobb sebek kialakulásának megelőzése érdekében.

A hónaljazást érdemes kézzel, nem pedig metszőolló vagy olló segítségével végezni, ezzel kerülendő el az esetleges vírusfertőzések átvitele. A legalkalmasabb időszak e munkálat elvégzésére délelőtt, esetleg a kora délutáni órákban van, ezzel biztosítható a sebek gyorsabb beszáradása, a kórokozókkal való fertőzés akadályozása, valamint a növények ekkor jobban is törnek. A hajtások eltávolítását minél korábban ajánlatos elvégezni, de 5-6 cm-es fejlettségben már mindenképpen. Az intenzív növekedési időszakban a hónaljhajtások képződése és fejlődése is meglehetősen gyors, így érdemes heti gyakorisággal a növényeket átnézni és a hónaljakból előtörő hajtásokat kitörni.

A hónaljhajtások eltávolításának számos pozitív hatása ismeretes. Elsősorban a növények a rajtuk képződő túlzott mennyiségű hajtástól és levelektől egy idő után teljes mértékben elsűrűsödnének, átláthatatlan bokrokká válnának. A rengeteg levéllel rendelkező, sűrű növény több vizet és tápanyagot is használ fel, valamint a növény zöld részekre való dolgozása miatt kevesebb termést fog képezni. A nagy lombtömeg árnyékot is képez, így a meglévő termések érése is késve következik be. A növények rendszeres hónaljazásával továbbá kisebb lesz helyigényük is, kevesebb vizet és tápanyagot igényelnek, többet teremnek és nem utolsó sorban a szél által átjárható lombozat kevésbé lesz fogékony a gombás betegségek kialakulására. 

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Mit tehetünk a zölden maradt paradicsomokkal?

2024. november 4. 04:38

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Mennyi idő alatt pirosodik be, ha leszedem?