A mezőgazdasági termelés sikerességének alapja a termőföld, mégsem fordítunk rá kellő figyelmet.
Kezeléseink nagy része a növényre irányul: próbáljuk védeni, táplálni, öntözni. A talajt általában a termesztett növény igényeit szem előtt tartva műveljük, gyakran figyelmen kívül hagyva, mit is okoz ez az intenzív gyakorlat a szerkezetében.
A helytelen talajműveléssel, és túlzott műtrágya és okszerűtlen növényvédő szer felhasználással eljutottunk odáig, hogy amíg 1 kg talaj épül, újraéled, addig 17 kg talaj állapota romlik le.
Látható, hogy ez a folyamat nem lesz sokáig fentartható: egy pontig ugyan képesek vagyunk mesterségesen, magas inputanyag árakon nyereséges termelést folytatni, de csak nagy nehézségekkel.
A jelen helyzet is azt mutatja, hogy a gazdaságosság az egyik legfontosabb szempont a növénytermesztésben. Hosszútávon a mikrobiológiai készítmények használata lehet a kulcs a rentábilis mezőgazdasághoz.
A szerves trágyázás csökkenése mellett a műtrágyák egyoldalú használatával a mezőgazdasági területeink elkezdtek kimerülni. Az okszerűtlen megmunkálás hatására a felső réteg tönkrement, ami a talajélet és a humusztartalom csökkenését vonja maga után.
A talajok romlása szinte minden esetben együtt jár a mikrobiális talajélet intenzitásának csökkenésével, pedig a növények gyökérkörnyezetében megtelepedő mikrobák (rizoszféra mikroflóra) döntően hozzájárulnak a tápanyagforgalom beindításához és még jónéhány számunkra hasznos folyamat indukálásához.
A talaj termékenységét a megfelelő szerkezet, szervesanyag-tartalom, illetve a változatos talajélet biztosítja. A talajéletet meghatározó makro-, mezo- és mikrofauna közül legnagyobb diverzitással a legutóbbi, mikroszervezetek által alkotott közösség bír.
A különböző baktériumokat, gombákat, mikrobiális közösségeket tartalmazó mikrobiológiai készítmények (a talaj termékenységét javító, a növény fejlődését befolyásoló mikroszervezeteket – baktériumokat, gombákat, algákat – tartalmazó termésnövelő anyag) talajoltással történő kijuttatásával nagymértékben segíthetjük a talajélet aktivitását és ezzel a talajok minőségének javulását.
Ezen készítmények olyan mikrobákat tartalmaznak, melyek optimális életteret találnak például a növényi gyökerek zónájában, ahol tevékenységükkel hozzájárulnak többek között a terméshozam növeléséhez is. Különböző tápelemekkel látják el növényt, nitrogént kötnek és a kötött formában lévő foszfort és káliumot teszik felvehetővé.
Emellett számos más elem elérésében segítenek a készítményekben lévő baktériumok: a cink és a vas mellett különböző vitaminokat és egyéb mikroelemeket tudnak a növények számára biztosítani.
A mikrobiológiai termékek használatával a talajok szervesanyag-, vagyis humusztartalmát is tudjuk növelni: a készítményekben található mikrobák segítik a talajéletet és a humifikációt.
A termékek sok esetben olyan mikroorganizmusokat is tartalmaznak, melyek nyálkaszerű, ún. exopoliszacharidot (EPS) termelnek, amivel támogatják a talajszemcsék képződését, a talaj épülését. Ennek köszönhetően javul a talaj szerkezete, jobbá válik a vízmegtartó képessége és hőháztartása.
Vízhiányos időszakban jobban bírják a növények a szárazságot. A több éves talajoltás hatására tapasztalhatóan változik a talaj ellenállóképessége, könnyebb művelni a földet, így kevesebb gázolaj fogy.
Nem elhanyagolható a talajoltó készítmények biokontroll hatása sem: alkalmazásukkal elősegítjük a növények ellenállóképességét a legkülönbözőbb kórokozókkal, továbbá az abiotikus stresszfaktorokkal szemben.
Vannak olyan törzsek, melyek ún. sziderofor termelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelzi, hogy kórokozó gombák (pl. fuzárium , szklerotínia, …) szaporodását képesek gátolni. Ez egy természetes biológiai folyamat, mely képes a talaj- és növényegészséget támogatni.
Ugyanakkor a talajoltó termékekben lévő baktériumtörzsek növényi hormon-szerű anyagokkal (pl. indolecetsav) támogatják a csírázó növényt és későbbi erőteljesebb gyökérzet kialakítását, illetve a gyökérszőrök nagyobb abszorpciós kapacitásának növelését.
Összefoglalva: a baktériumos talajoltással a talajélet célzott gazdagítását érhetjük el. Ennek eredményeként javul a talajszerkezet, növekedik a szervesanyag tartalom. Magasabb termésátlagokat, jobb minőséget kaphatunk. Egészségesebb lesz a talaj és a növényállomány is és gazdaságosabban termelhetünk.
A Magyar Talajvédelmi Szövetség Tagjainak talajoltó baktérium készítményei garantált minőségűek és bizonyították hatékonyságukat! Bővebb információkért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken: