Egy kérdéssel fordulok most Önökhöz. Kérem segítségüket megválaszolásában! Mikor vigyem telelőre a hagymás növényeimet?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A hazánkban ültetett hagymás dísznövények egy része a téli hideg körülményeket a talajban nemcsak gond nélkül képes átvészelni, hanem szükségük is van megfelelő hideghatásra ahhoz, hogy tavasszal virágot hozzanak. E fajok újonnan megvásárolt hagymáinak ültetését még októberben, a tartós fagyok előtt érdemes befejezni, így pl. a nárcisz, tulipán, jácint, krókusz, fürtös gyöngyike hagymáit is ajánlatos már mihamarabb végleges helyükre ültetni.
Vannak azonban olyan növényfajok, melyek hagymáit fel kell szedni, majd pedig azokat csak teleltetésük után, tavasszal szabad újra kiültetni. Ez a kardvirág, dália, kanna, kála esetében mondható fontos feladatnak, hiszen e fajok meleg éghajlatról származnak, így télen is enyhébb körülményeket kívánnak. A kiásást lehetőség szerint a tartósan hideg időjárás beállta előtt el kell végezni, viszont a növény életfolyamatait figyelve egyaránt könnyedén megállapítható ennek helyes időzítése. A hagymák az őszi időszakban visszahúzódnak, ezt leveleik, valamint virágzataik leszáradása is mutatja.
A kiásást olyan napra időzítsük, amikor nincsen csapadék, illetve a hőmérséklet is kellemesnek mondható. A kiásott hagymáról a leszáradt részeket el kell távolítani, a hagymák felett pár cm-es magasságban történő levágásukkal. A hagymákat téli tárolásuk előtt azonban érdemes még néhány hétig szikkasztani, ezzel akadályozva meg a tél folyamán bekövetkező rothadásukat. A szikkasztás céljából napos és meleg, de jól szellőző helyet válasszunk, a hagymákat pedig újságpapírra, papírral bélelt ládába helyezzük el. Pár hét után következhet a hagymák kiválogatása is, mely során a beteg, fonnyadó, elöregedett és foltos hagymákat szedjük ki, és a talajmaradványokat is eltávolítjuk felületükről. Az egészséges hagymák a tél folyamán kisebb eséllyel betegednek meg, jelenik meg rajtuk a botrítiszes rothadás. Téli tárolásra ugyancsak újságpapírral bélelt ládákat készítsünk elő, majd helyezzük sötét, száraz és fagymentes (4-10 fok) helyre az előkészített hagymákat! Tavasszal, áprilisban, de legkésőbb májusban hagymáink újra kertünkbe kerülhetnek.