Petecsomók lehetnek a fura, barna képletek a cseresznyefán?

Agrofórum Online

Segítséget szeretnék kérni a cseresznyefán látható világosbarna képződményekkel kapcsolatban. Ha ledörzsölöm porszerű, széthullik, valamilyen rovarra gyanakszom. Küldök képet róla. Mit tegyek vele?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képen láthatóhoz hasonló, barna képletet két rovar szokott készíteni, petecsomóik vannak alattuk, hasonló a formájuk, de két igen eltérő életmódú állatról van szó.

A kérdezett rovartelepek a sárcseppes kabóca (Hysteropterum grylloides, Agalmatium grylloides) petecsomói. Ez a kabócaféle őshonos hazánkban, a környező országokban is előfordul. Nagy figyelem nem vetül rá, nem általánosan előforduló, rejtőzködő, nehezen azonosítható rovarról van szó. A fák kérgén található tojáscsomókkal telel át a rovar, a sárbevonathoz hasonló, nőstény által képzett, szilárd védőbevonat alatt helyezkednek el két sorban a peték. Később tavasszal, májusban bújnak elő a kabócalárvák.

Sárcseppes kabóca petecsomói a cseresznyefán
Sárcseppes kabóca petecsomói a cseresznyefán (fotó: a kérdező felvétele)

A kifejlett sárga színű kabócák, bár szárnyuk van, nem képesek repülni, ugrálva változtatják helyüket. Nyári hónapokra fejlődnek ki, tojásrakásukat nyár végén kezdik. Mind a lárvák, mind a kifejlett kabócák szúró-szívó szájszervvel rendelkeznek, és szívásaikkal károsítják a fás növényeket. Azonban nem elsősorban szúrásaik okozzák közvetlenül a veszélyeket, hanem kórokozókat is terjesztenek, az egyik legsúlyosabb, nehezen megelőzhető betegséget okozó fitoplazmák vektorai. Életmódjukról, előfordulásukról kevés hazai egzakt adattal rendelkezünk. Megfigyelések szerint kedvelik a szőlőt, eperfát, fügét, fenyőt, nyárfát, tamariskát, szilfát, hazájában az olajfát is, gyümölcsfák közül az őszibarack- és mandulafákat szintén: ágaikra, törzsükre helyezik petecsomóikat. A fák törzsén telelő petecsomók mérete 3-6 mm, hozzáérve hamar szétesnek, szétporladnak.

Sárcseppes kabóca petecsomók
Sárcseppes kabóca petecsomók

Védekezésre alkalmas lehet azok ledörzsölése keményebb kefével, pl. gyökérkefével, de semmiképpen sem drótkefével, mert az a fakérget is megsérti. Erős vízsugár is segíthet eltávolításukban, leverésükben. Mindezt még kikelésük előtt, április végéig javasolt megtenni.

Gyapjaslepkék és szöszös petecsomóik
Gyapjaslepkék és szöszös petecsomóik

Hasonló barna színű petecsomókat helyeznek el a gyapjaslepke (Lymantria dispar) nőstény lepkéi a fák törzsére, de falakra, sziklák felületére is. A közel száz petét is magába foglaló csomókat szöszös barna bevonattal fedi és ragasztja össze a lepke. Áprilisban kelnek ki a hátukon két pontsorral díszített, sárga-barna szín között változó lárvák, teljesen kifejlett állapotukban megközelíthetik az 5 cm-es hosszúságot. A gyapjaslepke hernyói rágási károkat okoznak erdőkben, kerti gyümölcsfákon is, gyakori a tarrágásuk, ami a fák növekedését jelentősen visszaveti, legyengíti. A nyáron megjelenő (június-augusztus) gyapjaslepke nőstények nyár végén a fák törzsén mászva (nem tudnak repülni) helyezik el petecsomóikat a fákra. Egyes években felszaporodnak, gradálnak, amikor létszámuk tetemes és pusztításuk is jelentős.

A gyapjaslepke rajzásakor alkalmazott permetezést, a kémiai védekezés optimális idejének meghatározását segíti a kártevő jelzésére kifejlesztett, kereskedelemben elérhető  szexferomon csapda. Védekezésre házikertekben a Bacillus thuringiensis hatóanyagú készítmények, jelenleg a Foray 76B, korábban Dipel néven forgalmazott biológiai rovarölő szer engedélyezett.

Nagyon óvatos és gyors kártevőt fotóztam le. Milyen rovar lehet ez?

2022. július 25. 04:36

Sikerült fotót készítenem egy rovarról. Nagyon óvatos és gyors! Milyen rovar lehet ez?