Mik lehetnek a kiemelkedő telepek a gyümölcsfák törzsén?

Mik lehetnek a kiemelkedő telepek a gyümölcsfák törzsén?

Agrofórum Online

Több gyümölcsfám törzsén drapp színű, molyhos, kissé kiemelkedő telepeket találtam. Még nem láttam ilyet. Lekaparva belül kissé morzsás állományú. Képet csatolok a kérdésemhez. Mik lehetnek ezek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A megküldött képen a gyapjaslepke (Lymantria dispar) téli petecsomói láthatók, az abban lévő petékkel telel át a lepkekártevő.

A lepke Európában és hazánkban is elterjedt, veszélyes kártevő, a lombhullató fákat és a fenyőket egyaránt károsíthatják lárvái. Elsősorban erdők faállományát veszélyeztetik. Felszaporodásuk esetén súlyos tarrágást tudnak okozni hernyóik, amikor a fákat szinte teljesen megfosztják levélzetüktől. Erdeink egyik legveszélyesebb kártevője. Gyümölcsösökben is előfordul, elsősorban erdős területek közelében, a fertőzés onnan szokott elindulni. Lárváik szél segítségével több km távolságra is elsodródhatnak.

Évente egy nemzedéket nevelnek, áprilisban kelnek ki a lárvák, kezdetben csoportosan élnek, később szétszélednek. Teljes kifejlődésükkor méretük elérheti az 5-6 cm-es nagyságot. A lárvák erősen szőrözöttek, színesek. A kifejlett lepkék nyáron jelennek meg, a nőstények fedett, sárga színű petecsomóikat a fák kérgére ősszel helyezik el.

Gyapjaslepke tojáscsomói a gyümölcsfán (fotó: a kérdező felvétele)

Közterületeken, házikertekben, parkokban a védekezés alapja a petecsomók megsemmisítése és eltávolítása a fakéregről. Erre alkalmasak a kemény, spaklihoz hasonló műanyag vagy fa kaparóeszközök, melyekkel határozott mozdulattal a telepek letolhatók. Fém eszköz alkalmazása nem ajánlott, annak éles, kemény felülete a fakérget megsebzi. A gyökérkefés kéregtisztítás is eredményes. Ha sikerül a petecsomókat megtalálni és hatástalanítani, később a kémiai beavatkozás elkerülhető.

A kikelő lárvák ellen, a korai fejlődési stádiumukban ajánlott a rovarölő szeres permetezés. Nem szabad megvárni, hogy szétmásszanak, mert ebben az esetben már nagy lombfelületet kell kezelni. A Bacillus thuringiensis hatóanyagú biológiai rovarölő szerek felhasználását javaslom, többféle készítmény is van forgalomban. Az újabb bevezetésű NeemAzal természetes növényi alapanyagú rovarölő szer is hatékony ellenük. A lepke jelenlétének jelzésére, egyedszámának gyérítésére érdemes beszerezni és alkalmazni gyümölcsfáinál a gyapjaslepke szexferomon csapdát (www.csalomoncsapdak.hu).

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Milyen méhkímélő megoldás létezik puszpángmoly ellen?

2020. április 3. 05:37

F. Anna kérdése: Virágzik a puszpángbokrom, és szeretném lepermetezni puszpángmoly ellen. Mivel kezelhetem, hogy a bokor virágait látogató méheket ne pusztítsam el?

Rendkívül hatékony biológiai rovarölő szer forgalmazásában működik együtt két óriásvállalat

2023. augusztus 23. 13:10

Együttműködést kötött a Corteva Agriscience és a Bioceres Crop Solutions a biológiai termékek európai elérhetőségének előmozdítására. A vállalatok kizárólagos megállapodást írtak alá az innovatív bioinszekticid forgalmazásáról.

Sokasodnak a repcekártevők, készüljünk fel a védekezésre!

2024. március 14. 10:10

Kontakt és felszívódó rovarölő hatóanyagok kombinációját ajánlja a Nufarm a hatékony védekezésre.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.