Melyik rovar szabálytalan alakú képlete látható a karácsonyfán?

Melyik rovar szabálytalan alakú képlete látható a karácsonyfán?

Agrofórum Online

Karácsonyfa hajtásán egy furcsa, kb. 2 cm-es, kemény, szabálytalan alakú képletet találtam, ami a levelekhez van rögzítve. Milyen rovar alakja lehet? Mit tegyek vele, gondolom a meleg lakás nem jó neki?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A beküldött képen egy imádkozó sáska más néven ájtatos manó (Mantis religiosa) petecsomója, kokonja látható.

Az ájtatos manó igen nagyméretű sáskaféle, 4-7 cm hosszúak a kifejlett egyedei. A nőstény a nagyobb, a hímpéldány 2-3 cm-rel kisebb. Színe lehet zöld vagy világosbarna, színe nincs kapcsolatban az elfogyasztott táplálékkal. Nevét első pár lábainak sajátságos tartásáról kapta. Védett rovar, eszmei értéke 5000 Ft.

Imádkozó sáska petecsomója a fenyőfán (fotó: a kérdező felvétele)

Mozdulatlan várakozási képessége révén beleolvad környezetébe, nehezen vehető észre. Nagyon jól rejtőzködő rovar, hosszú ideig képes mozdulatlanul pihenni a növényeken, és lesni áldozatát. Nagyméretű, háromszög alakú fejét könnyedén forgatja, két nagy szemmel és 3 kisebbel is rendelkezik. A teste torrésze vékony, hengeres, úgy néz ki, mintha hosszú nyaka lenne.

Imádkozó sáska hím és nőstény egyedek

Ragadozó rovar, kisebb nagyobb repülő rovarok a fő táplálékai, még kisméretű gyíkokat is képes elkapni, a zsákmány megszerzésében segítségére van az első pár lába, ami fogólábbá módosult. Kéz gyanánt használja, nagyméretű és erősen fogazott, amit azzal megfog, nem menekül. Erős rágó szájszervvel bír, ami segíti a préda gyors feldolgozását, elfogyasztását. 2 pár szárnnyal rendelkezik a kifejlett egyede, de nem jó repülő, inkább ugrál a növényeken. Nagy testű, nagy étkű rovar, sok kártevőt eltakarít a kertekben is. Napos, száraz, bokros, füves, nyílt, déli fekvésű, meleg területeket kedveli. Európában és hazánkban is elterjedt, számos alfaja ismert.

Frissen kikelő imádkozó sáskák

A hím és nőstény egyedek formája hasonló, a nőstények nagyobbak, és nyár végén, amikor a petéket nevelik testükben, potrohuk megdagad, szinte lelóg a közegre. Évente egy nemzedékük fejlődik, nyár végén jelennek meg a kifejlett imágók. A párosodás is nyár végén történik, ezt követően ősszel rakják le petecsomóikat a nőstények. Kemény kéreg fedi a kissé szabálytalan alakú, világos barna színű kokonokat, melyeket gyakran növényekre, de élettelen tárgyakra, kövekre, kerítésekre, házak falára is helyezhet és rögzíthet a nőstény. A peték szabadban telelnek, állják a hideget, és a tavaszi felmelegedéssel bújnak elő tömegével a kis imádkozó sáska lárvák. Alakjuk, formájuk olyan, mint a kifejlett sáskáké, csak kisebbek, 1-2 cm-esek, vékonyak, és nincsen még szárnyuk.

A karácsonyfán található ájtatos manó petecsomót mielőbb vágja le a fáról hajtással együtt, és helyezze ki a szabadba, ahol átvészelheti a telet! Remélhetőleg a néhány napos szobai meleg nem szakította meg a peték téli nyugalmi állapotát, és folytatják téli pihenésüket.

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!

Miért nem hozott bimbót a karácsonyi kaktusz?

2022. december 13. 04:37

A karácsonyi kaktusz nem hozott bimbókat. Mi lehet a probléma?

Mi lehet a megoldás a szárazság miatt tapasztalható szokatlan gyümölcskárosítók ellen?

2022. július 30. 04:36

Az idei rendkívüli meleg nyár lehet az oka, hogy számos olyan rovar, és más állat károsítja azokat a gyümölcsöket, melyeket korábban soha. Van-e megoldás ellenük?

Milyen betegségtől száradnak le a szőlőfürtök és lesznek barna foltok a szőlővesszőkön?

2023. április 22. 11:37

A szőlőfürtök érés előtt leszáradnak, és a vesszőkön barnás foltok találhatók. Sajnos minden évben előfordul, és idáig senki nem tudott segíteni, megoldani a problémát. Mi ez a betegség, hogyan lehet védekezni ellene? Küldök képet a vesszőkről.